Rušníci
- Vašek
- moderátor
Re: Rušníci
Před pár lety jsme v práci poptávali výrobu sáčků atypických rozměrů a neuspěli - mám takový dojem, že nejmenší možný počet zadaný do výroby byl 1000 (nebo dokonce 10000 ks).
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
- ZdenekH
- Kontaktovat uživatele:
už sem poptával, čekám na odpověď...
http://www.naturefoto2000.com Cerambycidae, Carabidae (Carabinae, Cicindelinae) ČR,SR
- ZdenekH
- Kontaktovat uživatele:
2-5 tisíc ks dle velikosti min. várka :-( , což je až dost, takže pytlík sponky z NDR :-)
http://www.naturefoto2000.com Cerambycidae, Carabidae (Carabinae, Cicindelinae) ČR,SR
- Vašek
- moderátor
nebo silnější sáčky do odpadkového koše a obyčejná gumička (nemusí ani být z NDR
)

ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
-
- Kontaktovat uživatele:
Najväčšia sranda je zbierka rušníkov
má ju niekto? (a najväčšou iróniou je ked práve takúto zbierku napadnú rušníci)
by ma navyše zaujímalo, ako je najlepšie rušníkov preparovať? mám dvoch a nedokázal som im vystrieť nožičky, hlava sa pri pokusoch o vytiahnutie vracala naspäť pod štít.. vadí moc ked nevidno poriadne tykadlá kvôli vtiahnutej hlave? bude sa to dať v budúcnosti napraviť a nejak tie tykadlá pozrieť? Aj ked pod lupou som ich pozeral, a je to Anthrenus verbasci. V škole som si nazbieral larvy v napadnutých zbierkach
teraz ich chovám (p.s.: odkaz pre moje rušníky - žrali ste zbierku a teraz sami pôjdete do zbierky 

-
Pro určování je důležitý tvar tykadel a počet tykadlových článků. Jinak rodové znaky dermestidů jsou i na předních holeních, takýe já se vždy snažím, aby byla vidět tykadla a přední nohy.
- míra z.
Preparují se někdy fakt blbě, ale dá se. Naše Dermestidy sbírám, takže i rušníky samozřejmě preparuji. Pěkný vzorek jsem si domů nasadil se starou sbírkou, kterou jsem dostal od jednoho staršího kolegy. Naštěstí jsem to podchytil včas, a moje krabice zůstaly jejich invazi ušetřeny. Teď je právě čas, kdy se určitě zase pár kousků v domě objeví a skončí za tu drzost na štítku 

Vybrané čeledi z Dermestoidea,Bostrichoidea,Cleroidea,Cucujoidea,Tenebrionoidea, a něco navíc (Cholevinae, Histeridae), Dynastinae W
-
- Kontaktovat uživatele:
no to som teda pohnojil.. mojim dvom rušivcom nevidieť ani predné holene.. a hlava je pod štítom..
ale tykadlá som pozeral ešte kým sa s ním dalo hýbať a bud je to A. verbasci alebo A. signatus (nevidel som na tykadle zásadný tvarový rozdiel - výbežok jedného článku pre A. signatus, lebo lupa nebola asi na to dosť silná).. už ostáva jedine určenie podľa šupiniek na krovkách... ak teda je 100%né.. ale Háva vo svojom kľúči uvádza šupinky a uviedol aj nákresy ich tvaru.. pri rode Anthrenus sú dôležité.. a nakreslené sú pre oba spomenuté druhy.. ešte šťastie že aspoň ten rod je jasný
len nemám dosť silnú optiku na to aby som zatiaľ mohol tie šupinky pozrieť...

- Libor Dvořák
Kvalitní práce! STS Chvojkovice-Brod, zřejmě slušnej oddíl...
Cantharidae a pár další čeledí střední Evropy, Vespidae Holarktis
- Michal
- Kontaktovat uživatele:
Ano skutečně noční můra entomologů ... i ta píseň od The Doors se k tomu hodí
Ty drobné kuličky jsou exkrementy rušníků? Nebo to mohou být vyjíčka? Jde mi o to, že mi přišel balíček z Ruska, kde byly silně napadení brouci v různých stádiích (Honza Hrbek může potvrdit) ... vše bylo obalené velkým množstvím vaty (což je pro Rusko typické) ... no a ve vatě bylo hodně těchto kuliček ... jako na svini se mi jich pár vysypalo tak všemožně kolem pracovního stolu. Pak už jsem si sice dal pozor a vatu poslal pro jistotu do pekel, ale chci vědět na čem jsem, abych se připravil na boj

Ty drobné kuličky jsou exkrementy rušníků? Nebo to mohou být vyjíčka? Jde mi o to, že mi přišel balíček z Ruska, kde byly silně napadení brouci v různých stádiích (Honza Hrbek může potvrdit) ... vše bylo obalené velkým množstvím vaty (což je pro Rusko typické) ... no a ve vatě bylo hodně těchto kuliček ... jako na svini se mi jich pár vysypalo tak všemožně kolem pracovního stolu. Pak už jsem si sice dal pozor a vatu poslal pro jistotu do pekel, ale chci vědět na čem jsem, abych se připravil na boj

www.cerambycidae.eu - Cerambycidae (hlavně Agapanthiini, Phytoeciini, Dorcadionini) Carabus, (vše Palearkt).
-
Je možné že by sbírka chutnala i nějakým červotočům?
Zneklidnila mne u několika brouků dírka s hromádkou pilinek, v krabici byl dospělý červotoč, žádný rušník.

- OndraK
Dokážu si představit jako příležitostného škůdce sbírky červotoče Stegobium paniceum. Ten mi sežral i sáčky plné levandule, co jsem je měl u sbírky.
Promarněný publikační talent, co si jen tak píše pro radost.
Melandryidae (W), Tetratomidae (W), Stenotrachelidae (W), Synchroidae (W), Salpingidae (W), dřeváci a houbáci, Coleoptera (CE)
Melandryidae (W), Tetratomidae (W), Stenotrachelidae (W), Synchroidae (W), Salpingidae (W), dřeváci a houbáci, Coleoptera (CE)
- pája
Tohle by mohlo na 30x40 krabice stacit: https://www.obaly.cz/zip-sacky-ldpe-450 ... mm-100-ks/
-
Díky za tip, právě tu o těch sáčcích čtu, nejvyšší čas vyzkoušet.
Jinak tohle je jeden z těch parchantů, asi to bude to Stegobium.
Jinak tohle je jeden z těch parchantů, asi to bude to Stegobium.
- Hali+
Také se mi to kdysi stalo. Stegobium se prokousávalo do břicha broukům, kteří třeba mají zralostní žír a měli tak ve střevech spoustu sušeného rostlinného materiálu, po kterém ta stegobia šla... Samotní brouci je až tak nezajímali, jen to co měli uvnitř.
Ale stačilo zlikvidovat ve spíži napadenou čokoládu a kolínka, vystříkat a byl klid.
Mnohem horší jsou pisivky. Ty brouky v poklidu ohoblují na prach... A když je vysoká vzdušná vlhkost, tak plísně. Proti těm žádné sáčky nepomohou.

Mnohem horší jsou pisivky. Ty brouky v poklidu ohoblují na prach... A když je vysoká vzdušná vlhkost, tak plísně. Proti těm žádné sáčky nepomohou.
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- pája
Tak sem nasel sacky na krabice 30x40. Ty 45x50 jsou napikacu (odkaz vyse), protoze zustava moc volneho mista (kdyby nekdo chtel, muzu podarovat). Nasel sem tyto: https://www.mall.cz/sacky-tasky/cbpap-s ... 0074327529. Rozmer 35x47. Jsou sice kurevsky drahe, ale krabice vypadaji skvele (na nektere krabice sly navleknout blbe, par sacku sem znicil - chtelo to gryf). Ale potahnul jsem nekolik desitek krabic a muzu rict, ze to je ono - viz foto. Treba to nekomu pomuze a usetri si hledani a tapani...
- Cassida
Hmm, Pájo, je to pěknej prezervativ
Vypadá to sice úžasně, ale nením, jestli to stojí za tu práci, když je to navíc ještě drahý (jak píšeš). Ty 45 x 50 jsem sám už vyzkoušel a poměr cena/kvalita/použitelnost za mě výborný. Já to používám spíš na zásobní krabice (včetně těch neentomologických na papírové sáčky s hmyzem). Pokud člověk se sbírkou pracuje, tak je složité natahování prezervativů dosti nepraktické. A pokud to má sloužit k dlouhodobému uskladnění (= na sbírku se práší), pak podle mě zase na "kosmetické úpravě" až tak zase nezáleží,...

Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)