Faunistické mapy

Otázky a odpovědi pro začínající entomology - nebojte se zeptat na cokoliv
aphodius

Re: Faunistické mapy

Příspěvek od aphodius »

marion píše: 29 říj 2024, 07:06Já beru čtverec jako přibližné určení polohy lokality která je na štítku, ... stejně tak to nemá nic společného s vybarvením čtverečků...
Jak to kdo bere, je každého osobní věc. Nicméně jediným účelem vytvoření siťových map s faunistickými/floristickými mapovými poli bylo usnadnit zaznamenávání výskytu rostlin a živočichů pro přibližnou představu o jejich rozšíření v době, kdy ještě neexistoval PC a internet - viz např.:

Zelený J. 1972: Návrh členění Československa pro faunistický výzkum. Entwurf einer Gliederung der Tschechoslowekei für Zwecke der faunistischen Forschung. Zprávy Československé Společnosti Entomologické při ČSAV 8: 3–16.

FMP se na lokalitní lístky uvádějí výhradně kvůli možnosti pozdějšího zaznamenání nálezu do síťové mapy, jiný účel nemají.

Co se pak GPS-souřadnic týče, ty jsem uváděl přesně na metr jen u zvláště významných nálezů nebo u druhů, u nichž pro mě bylo důležité zaznamenat přesný rozsah výskytu na lokalitách při cíleném, úzce zaměřeném výzkumu (nebyl problém si na leteckých mapách, např. Mapy CZ, přesná místa nálezů po návratu z expedice dohledat, případně v terénu místo vyfotit (chytré mobily i digitální fotoaparáty dnes do fotky ukládají přesné GPS místa pořízení fotografie).
U nálezů např. z několikakilometrové doliny apod. pak je vhodné uvádět zaokrouhlené GPS přibližného středu lokality, aby nemohlo v budoucnu dojít třeba k chybné interpretaci lokality dle názvu. Za mě je každopádně žádoucí nějaké GPS uvádět vždy (ať již přesné nebo zaokrouhlené), zatímco uvádění FMP při dostupnosti dnešních webových i instalovaných mapových aplikací pomalu ztrácí svůj význam. Kdybych ještě sbíral brouky, už bych dal samostatný štítek s GPS souřadnicemi a s FMP pod každý sbírkový exemplář.
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Kdyby někdo chtěl tu interaktivní síťovou mapu FMP pro ČR, tak jsem ji zkopíroval sem (autor je Edo Jendek - klobouk dolů, protože to musela být hrozná drbačka):

https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... sp=sharing
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Radomír píše: 28 říj 2024, 14:31 Brouk byl například nalezen na několika spadlých stromech:
49.049992, 18.750012
49.050006, 18.749992
49.049996, 18.749992
49.050002, 18.750002
Ale faunisticky okupuje 4 čtverce o rozloze 480 km2.
Z hlediska biogeografie je území čtyř FMP (480 km2) zcela zanedbatelné (odpovídá to malé skvrně na mapě státu). Mapy rozšíření druhů se dělají většinou velice "na hrubo", protože byl-li např. saproxylický druh Elater ferrugineus zjištěn na ůzemí jednoho FMP, pak je nanejvýš pravděpodobné, že se vyskytuje také na území všech sousedních FMP. Plocha jednoho FMP 12x10 km je z hlediska rozšíření druhu nesmírně maličká.

Dnes se hranice rozšíření živočichů dělají vektorovým spojováním okrajových lokalit na jednotlivých územích, která druh obývá - viz např. rozšíření Spermophilus suslicus a S. citellus:

https://www.iucnredlist.org/fr/species/20492/221789753

https://www.iucnredlist.org/fr/species/20472/221789466
Radomír

Příspěvek od Radomír »

marion píše: 29 říj 2024, 07:06... 15 km ... ryze prakticky kolik máš Radomíre smrtiček ? ... měníš je ... Neumím si to představit.
Mám pouze dva srtící exhaustory naplněné papírovými harmoničkami, ze kterých je možné mrtvý materiál přesypat do epruvety v průběhu minuty.

Moje expedice probíhá asi tak nějak:
aphodius píše: 29 říj 2024, 12:05 ... nebyl problém si na leteckých mapách, např. Mapy CZ, přesná místa nálezů po návratu z expedice dohledat, případně v terénu místo vyfotit (chytré mobily i digitální fotoaparáty dnes do fotky ukládají přesné GPS místa pořízení fotografie...
U nálezů např. z několikakilometrové doliny apod. pak je vhodné uvádět zaokrouhlené GPS přibližného středu lokality, aby nemohlo v budoucnu dojít třeba k chybné interpretaci lokality dle názvu. Za mě je každopádně žádoucí nějaké GPS uvádět vždy (ať již přesné nebo zaokrouhlené), zatímco uvádění FMP při dostupnosti dnešních webových i instalovaných mapových aplikací pomalu ztrácí svůj význam.
marion

Příspěvek od marion »

tak tomu rozumím, dělám to v podstatě podobně, s tím, že píšu k souřadnicím nadmořskou výšku, v případě cesty nahoru souřadnice středu doliny a nadmořská výška třeba 1500-2000, v případě významného místa, které chci definocat jen souřadnice místa a výška třeba 1670,
takže jsme prakticky ve shodě, ale stejně u nás (BMS) píšu většinou jen čtverec, protože jestli najdu brouky na chcíplém psu tak není podstatné kde ležel, podstatnější je informace, že byli na mršině.
Třeba tedˇ jsem našel Quedius truncicola v dutině poraženého javoru, strom ležel stažený na autobusové zastávce, takže souřadnice nemá žádný význam, ale nález v dutině ano.
Přílohy
20241028_133443.jpg
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Je to sice dost out of topic, ale náhodou jsem si ještě jednou otevřel stránku IUCN se syslem perličkovým (Spermophilus suslicus), a jsem naprosto v šoku, neboť se tam píše toto:

Světová populace se za posledních 30 let snížila o 99 %. V posledním desetiletí každá generace ztratila přibližně 30 % plochy výskytu a počet subpopulací tvořících populaci, poklesl o více než 90 %. Rozsah výskytu se zmenšil z dříve celistvého areálu na několik malých izolovaných společenstev. Rychlý úbytek biotopů způsobený nedostatkem pastvy a rozoráváním ploch se zbývajícími koloniemi, spolu se změnou klimatu, ohrožují druh vyhynutím v příštích 20-30 letech.

Zde se mrkněte, jaká byla mapa rozšíření druhu na webu IUCN v r. 2011:

viewtopic.php?p=12949#p12949

A podobné je to i s mnoha dalšími druhy syslů! To je velmi alarmující!
Připomínám, že v norách sysla perličkového žije např. Aphodius (Orodaliscus) rotundangulus, Onthophagus vitulus, O. semicornis apod.

susel-perelkowany.jpg
susel-perelkowany.jpg (73.02 KiB) Zobrazeno 620 x
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Dnes jsem zjistil, že ta Edova interaktivní síťová mapa faunistických mapových polí ("čtverců") ČR, byla mnou výše špatně nasdílena - zapomněl jsem odkliknout, aby byla přístupná každému, kdo má odkaz. Zde tedy ještě jednou a tentoktát snad již v pořádku:

https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... sp=sharing
marion

Příspěvek od marion »

Díky, to mi chybělo pro rychlou orientaci
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Na té mapě je vynikající to, že si člověk může kteroukoli lokalitu vyzvětšovat a vidí přesně (doslova na metr), kudy probíhají hranice mapových polí ("čtverců").
Odpovědět

Zpět na „Začínající entomologové /Beginners in entomology/“