Preparace motýla

Vše o preparování hmyzu.. metody, tipy, rady a pomůcky
marion

Re: Preparace motýla

Příspěvek od marion »

moc hezké, občas mám chuť nějakého motýla sebrat, ale neumím je sbírat, uchovávat ani preparovat bez poškození. Za sebe jsem své entomologické působení uzavřel s tím, že maximálně budu sbírat hmyz typu "brouk" tedy nacpat do lahvičky bez velké péče :-)
Cmelik

Re: Preparace motýla

Příspěvek od Cmelik »

Preparuješ naprosto správně, asi není co dodávat. Já jsem si u všech napínadel (pokud jsem si je nevyrobil sám) vyměnil ten pitomý polystyren za pruhy plastozote. Polystyren špendlík s motýlem pořádně neudrží, navíc je po několikerém použití napínadla děravý a tím pádem skoro nepoužitelný. Snad jen jedno drobné doporučení při sundávání suchého motýla (zejména pokud se jedná o samice s nitkovitými tykadly nebo o deňáky s paličkovitými tykadly, kdy se často pauzákem palička trochu rozmáčkne /nejraději to dělají samci modrásků/, vytlačí se z ní tekutina a tykadlo se zde spolehlivě buď k pauzáku, nebo k prknu přilepí): po sundání pauzáků, před vytažení špendlíku s motýlem, lehounce (ale opravdu jen mikroskopicky) s motýlem předozadně zaviklej a sleduj tykadla, zda se po prkně posunují; pokud ne, jsou k prknu přilepená a musíš je preparační jehlou uvolnit (to ovšem chce opravdu jemnou práci a citlivou ruku). Jinak samozřejmě při snímání motýla tykadla spolehlivě ulomíš. Jo, samozřejmě něco podobného musíš nejdřív udělat při sundávání pauzáku: začínej vždy uvolňovat vpředu u tykadel, a než začneš vyndávat špendlíky ve středu a vzadu, lehounce (milimetr je maximum) preparační jehlou u tykadel nadzdvihni pauzák a dívej se, zda tykadlo není přilepeno k pauzáku. Pokud ano, musíš pod pauzák podstrčit preparační jehlu (na to je nejlepší ta zahnutá) a tykadlo superopatrně uvolnit. Tož tak.
Odpovědět

Zpět na „Preparace hmyzu /Insect preparation/“