Tesařík

Zde se můžete ptát na cokoliv, co se týká hmyzu
Pravidla fóra
Pravidla fóra
Zde je povoleno vkládání příspěvků a obrázků neregistrovaných návštěvníků. Prosíme o zachování slušné konverzace a vkládání příspěvků a obrázků co se týkají entomologie. Nevhodné a urážlivé příspěvky budou moderátory či administrátory smazány. Časté opakování takových to příspěvků může mít do budoucna uzavření tohoto fora.
Odpovědět
HonzaT

Tesařík

Příspěvek od HonzaT »

Dobrý den,

v palivovém bukovém dříví které mi přivezli je tesařík. Mám ho cca 4 roky a pálím ho pomalu pouze ve venkovním krbu. Na podzim jsem slyšel ze dřeva chroupání a nyní ze dřeva začali vylézat i brouci. Dřevo je složené ve zděné kůlně a mám obavu aby brouci tesaříka nenapadli i krovy kůlny nebo přilehlého domu. Stáří krovů je cca 100 let a jedná se pravděpodobně o smrk.
Prosím zda by mi zde někdo mohl poradit jestli se mám obávat napadení a co případně s palivovým dřevem dělat. Mám ho ještě poměrně dostatek a budu ho pálit ještě několik let.

Děkuji HonzaT
míra
Kontaktovat uživatele:

Re: Tesařík

Příspěvek od míra »

co jaký tesařík napadá můžete zjistit z jeho jména, tedy bukový, dubový, smrkový, modřínový....
pro krovy je nebezpečný hylotrupes bajulus.
tesařík bukový by vám smrkové krovy nenapadl, ale nejlépe nějakého chytit a ukázat.
já sám stříkam krovy své 100 let staré usedlosti lignofixem, zatím mi střecha nespadla, ale pravidelně sem tam nacházím různé škůdce
po pravdě mi nejvíce škod dělají mravenci
HonzaT

Příspěvek od HonzaT »

Jednoho jsem odchytil a je to na 90% tesařík skladištní.
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

Tento tesařík napadá zejména neodkorněné listnaté dřevo.
Upřímně bych se nebál nechat dřevo jak je a topit.
pokud se nebojíte menší investice, kupte si pár litrů lignofixu a postřekovačem aplikujte na trámy, zejména v jejich spojení, nebo zapuštění do zdiva.
Jinak tento tesařík vyniká velkou variabilitou.
HonzaT

Příspěvek od HonzaT »

Problém je, že máme půdní vestavbu a ke krovům se již takřka nedostanu. Budu tedy muset věřit tomu, že tesaříkovi nebudou 100 let staré trámy chutnat. Tou variabilitou máte na mysli, že se pustí do různého dřeva?
Libor Dvořák

Příspěvek od Libor Dvořák »

Variabilitou Míra myslí, že tento tesařík má více barevných forem, zcela odlišných.
Cantharidae a pár další čeledí střední Evropy, Vespidae Holarktis
marion

Příspěvek od marion »

odkaz na stránky Slámy-variabilita
https://www.cerambycidae-slama.cz/sezna ... 01839.html
Odpovědět

Zpět na „Všeobecná diskuse pro návštěvníky /General discussion for visitors/“