Štítky - lokalitní, determinační, sbírkové...
- LeChat
Re: Štítky - lokalitní, determinační, sbírkové...
Lokalitni udaj zkratka beru jako misto, kde jsem toho brouka sebral, neresim, jestli zije i o 5 kilometru dal. Budu to delat timhle zpusobem a pokud se to casem ukaze jako zbytecne pracna metoda, prejdu na jednu souradnici.
Nazev nejblizsi dominanty v okoli, vesnice apod. beru jako samozrejmost, z cisel nikdo bez pocitace nic neprecte.
Nazev nejblizsi dominanty v okoli, vesnice apod. beru jako samozrejmost, z cisel nikdo bez pocitace nic neprecte.
- DejF
- Kontaktovat uživatele:
To je, řekněme, odvážné tvrzeníLeChat píše:...z cisel nikdo bez pocitace nic neprecte.

DejF
DavidFrank(et)email.cz
krascařské batole, které má tyto brouky rádo
DavidFrank(et)email.cz
krascařské batole, které má tyto brouky rádo
- LeChat
...pro základní orientaci aby člověk nemusel hledat podle souradnic.
- Michal
- Kontaktovat uživatele:
Ještě to vezmu jinak. Pokud na štítku uvidím uvedeno vícero souřadnic. Nevím, ale kdyby se mi dostal takový štítek do ruky, jestli bych úplně pochopil o co jde. Ty budeš určitě vědět, že to je vymezení nějakého území. Budou to ale vědět všichni, kterým se takový štítek dostane do ruky? Bude někdo neznalý hledat v souřadnicích nějaké souvislosti či spojitosti? Bude si vytyčovat na mapě obdélník vymezeného území?
www.cerambycidae.eu - Cerambycidae (hlavně Agapanthiini, Phytoeciini, Dorcadionini) Carabus, (vše Palearkt).
- LeChat
Proto jsem se ptal na nazor, jestli to je pochopitelne. 

- karlos
... no a všichni ti zde jednotně říkají, že to pochopitelné není.
- Nebria
- moderátor
Není jednoduší dát jedny souřadnice a přidat poznámku les, okraj lesa, louka a podobně dle potřeby? také se mi zdá že psaní vícero souřadnic je matoucí, v tom případě stačí spíše méně podrobné GPS souřadnice které vymezí logicky větší plochu.
Trogidae orbis, Geotrupidae orbis, rod Carabus, Nebriinae.Tingidae a Mutillidae pro radost. Nebriapalearct@seznam.cz
- Adam
To je ale blbost!LeChat píše:Lokalitni udaj zkratka beru jako misto, kde jsem toho brouka sebral, neresim, jestli zije i o 5 kilometru dal.
Další budovaná sbírka dobrá leda tak pro rušníky.
-
Myslím, že LeChat reaguje na to, že nemá cenu psát biotop, který může být o 5 km dál ale chce dát přesné údaje k tomu broukovi, kterého chytil, ne že bude psát lokality o 5 km jinde.Adam píše:To je ale blbost!LeChat píše:Lokalitni udaj zkratka beru jako misto, kde jsem toho brouka sebral, neresim, jestli zije i o 5 kilometru dal.
Nicméně si LeChat vyslechl spoustu rad a je na něm jak se k tomu postaví. Zkus nám sem hodit nějaký vzor tvoji lokality. Svoje jsem už sem někam strkal, ale klidně dám znova
MM
Velká diskuse taky tady viewtopic.php?f=24&t=5108
a možná i jinde
- J.P.
Co je na tom za blbost? Přesně k tomu je lokalitní lístek určen. Tvou poznámku nechápu.Adam píše:To je ale blbost!LeChat píše:Lokalitni udaj zkratka beru jako misto, kde jsem toho brouka sebral, neresim, jestli zije i o 5 kilometru dal.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Buprestidae - PAL
Buprestidae - PAL
- Adam
Ono to totiž vyznívá tak, že 5 km sem nebo tam je jedno a je to tolerance. Ale třeba to jen špatně chápu.
- Michal
- Kontaktovat uživatele:
Musíš si přečíst podrobně celou diskuzi.
www.cerambycidae.eu - Cerambycidae (hlavně Agapanthiini, Phytoeciini, Dorcadionini) Carabus, (vše Palearkt).
-
- Kontaktovat uživatele:
asi jsem nějakej zaostalej, ale nějak mi nedochází proč bych měl souřadnicema vytyčovat nějakej pseudoobdelník... aspoň u lokalit které se mi dostávaj do ruky je to stejně jen přibližné určení místa a nikoliv přesná adresa každého brouka...ono je za rok všechno stejně jinak, stromy vykácený, duny přesypaný, rybník vybagrovanej, potok zlikvidovanej, na louce barák....
cleridae a fulgoridae kolem koule
- LeChat
Karlos: Cassida napsal, ze se mu to pochopitelne zda.
Adam: Myslel jsem to tak jak jsem napsal, lokalitni udaj beru jako misto nalezu a nepolemizuji s tim, nakolik je brouk rozsireny dale. Proste to beru jako fakticky udaj a snazim se ho zapsat co nejpresneji. Nicmene vetsina nazoru tady rika, ze je takoveto zapisovani souradnic zbytecne, coz beru na vedomi.
Poradte mi napr. zapis lokality z dneska: Podivin - Valtice (20 km prochazka) ?
ad Marion, muj zapis lokality by byl:
CR Mor. 13.3.2013
Podivín - Lednice
48°50'12" - 48°48'1"N
16°48'6" - 16°51'21"E
F.K. leg.
Druhou cast cesty z Lednice do Valtic bych oddelil a zapsal obdobnym zpusobem. Tohle rozdeleni mi prijde dobre nejen kvuli velke sberne plose, ale i kvuli tomu, ze z Podivina do Lednice je predevsim Luzni les, niva Dyje. Smerem od Lednice na Jih jsou to potom louky a lesy.
BTW dnes bylo krasne, nemuzu se dockat, az to zasne kvest.
Adam: Myslel jsem to tak jak jsem napsal, lokalitni udaj beru jako misto nalezu a nepolemizuji s tim, nakolik je brouk rozsireny dale. Proste to beru jako fakticky udaj a snazim se ho zapsat co nejpresneji. Nicmene vetsina nazoru tady rika, ze je takoveto zapisovani souradnic zbytecne, coz beru na vedomi.
Poradte mi napr. zapis lokality z dneska: Podivin - Valtice (20 km prochazka) ?
ad Marion, muj zapis lokality by byl:
CR Mor. 13.3.2013
Podivín - Lednice
48°50'12" - 48°48'1"N
16°48'6" - 16°51'21"E
F.K. leg.
Druhou cast cesty z Lednice do Valtic bych oddelil a zapsal obdobnym zpusobem. Tohle rozdeleni mi prijde dobre nejen kvuli velke sberne plose, ale i kvuli tomu, ze z Podivina do Lednice je predevsim Luzni les, niva Dyje. Smerem od Lednice na Jih jsou to potom louky a lesy.
BTW dnes bylo krasne, nemuzu se dockat, az to zasne kvest.

- Cassida
To jsem se unáhlilLeChat píše:Karlos: Cassida napsal, ze se mu to pochopitelne zda.

Nenosíš jen 1 smrtičku že ne? A asi nechytáš na každých 500 m celé cesty nějaký hmyz? A pokud ano, tak i tak lze brouky po určitou dobu (z určitého úseku) dávat do jedné smrtičky, k ní napsat lokalitu (s jedněma souřadnicema a poznámkou +- třeba 2 Km) a začít sbírat do nové. Nikdy jsem něco takového ale nepotřeboval řešit. Je potřeba mít zásobu i malých smrtiček, nebo těch malých ependorfek (když chytíš třeba 1 brouka náhodně někde u silnice - a hned tam přidat i papírek s poznámkou psanou tužkou, abys doma poznal, kde si ho chytil - jinak se to ve změti malých ependorfek snadno poplete). Nejsou jen ependorfky. Chytá se i do malých zipsáčků,... Hledej na fóru. A hlavně někdy zajdi na entoschůzky v Brně (hotel Omega). Oni už Ti to tam vysvětlíLeChat píše:Poradte mi napr. zapis lokality z dneska: Podivin - Valtice (20 km prochazka) ?

Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
- LeChat
Doobre, tak jste me presvedcili, ze je to zbytecne.
Budu tedy psat stred lokality s presnosti na minuty.
Pres vikend jsem v Praze, takze spis v utery do spolku.

Pres vikend jsem v Praze, takze spis v utery do spolku.
- karlos
V poslední době se na foru objevilo několik zásadních diskuzí hodných velikána Járy Cimrmana. Jen tak dál chlapci, jste jiskřičkou v temnotách současnosti, pěnicí šťasných chvil i pramenem zahradním.
(LeChat - a co souřadnicemi nevyznačovat čtverec nýbrž KOSOČTVEREC????)
(LeChat - a co souřadnicemi nevyznačovat čtverec nýbrž KOSOČTVEREC????)
-
Vše už tady zaznělo, myslím si, že nejlepší je vycházet z katastru obce-ukáže třeba maps.google, takže pokud bych chtěl bych hodné přesný napsal bych Podivín env.Pavelkova louka 1,5 km JZ a souřadnice té louky. Když někdo nenajde "Pavelkova louka" tak to najde buď podle souřadnice nebo podle textu "1,5km JZ" a souřadnici té louky bych bouchnul do středu ne jako obdelník.
Pohrál jsem si a vytvořil tvou cestu, možná ani nevíš, že si zřejmě šel taky přes Hlohovec, nicméně jsem zjistil na maps.google chybu, nějak jim tam vypadlo kam patří Hlohovecký rybník
, to ale můžeš zjistit na katastráních mapách. Přesnější určení lokality si neumím přestavit
Moravia mer-čtverec
Podivín env, 1,5 km JZ
Pavelkova louka
souřadnice
louka smyky
nebo
Moravia bor-čtverec
Podivín env, 1,5 km JZ
Dyje
Souřadnice
na bahně u vody
já bych napsal
Moravia mer.-čtverec
Podivín-břeh Dyje
na bahně u vody
Pohrál jsem si a vytvořil tvou cestu, možná ani nevíš, že si zřejmě šel taky přes Hlohovec, nicméně jsem zjistil na maps.google chybu, nějak jim tam vypadlo kam patří Hlohovecký rybník

Moravia mer-čtverec
Podivín env, 1,5 km JZ
Pavelkova louka
souřadnice
louka smyky
nebo
Moravia bor-čtverec
Podivín env, 1,5 km JZ
Dyje
Souřadnice
na bahně u vody
já bych napsal
Moravia mer.-čtverec
Podivín-břeh Dyje
na bahně u vody
- LeChat
Ty katastry obci na googlu jsou dobra pomoucka, dik Marionovi a dalsim s konstruktivnima pripominkama za radu.
Radoby vtipalky ponechavam bez komentare.
Radoby vtipalky ponechavam bez komentare.

- Honza H.
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavá diskuze.. LeChata napadlo, že by na lokaliťák šlo psát 4 souřadnice vymezující oblast, kde chytal.. Pak ho napadlo se zeptat zkušenějších entomologů na fóru, zda to má smysl (cituji: "..zajima me, co si o nem myslite... ..Zda se vam to pochopitelne a nebo je to blbost.. ?"). Asi 10 lidí mu řeklo, že to je zbytečný, nemá to vědecké opodstatnění a nikdo to tak nedělá.. Lechat přesto hledá argumenty, aby si ten svůj vynález mezi zde přítomnými prosadil.. Slova chvály ne a ne přijít.. Opakovaně mu všichni píšou že je to zbytečný.. LeChat neúnavně bojuje za svou pravdu dále..