Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
marion

Re: Lov na světlo

Příspěvek od marion »

U těch Ocypů je, alespoň dle mých zkušeností, důležitý celkový pohled na vztah paramery k celku ať už zboku či zepředu, protože když se paramera pootočí může vypadat jinak zaobleně. Pokud si správně pamatuju je podstatná štíhlost paramery a u tenebricosus "vykouslý" horní okraj, to z boku nevidím
Přílohy
ocypus_biharicus.gif
ocypus_biharicus.gif (2.62 KiB) Zobrazeno 3758 x
ocypus_tenebricosus.gif
ocypus_tenebricosus.gif (3.52 KiB) Zobrazeno 3758 x
Radim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim »

Hali+ píše: 30 črc 2024, 07:16 Tož mi to asi více vychází na toho běžnějšího Ocypus tenebricosus, ale bude záležet na verdiktu Mariona... :mrk
Jsou to všechno stále zatím jen "jednocvaky" (nedaří se mi zautomatizovat posun).
Ocypus_1_z.jpgOcypus_2.jpgOcypus_3.jpg
Aedeagus nebylo třeba rozebírat - v klíčích je u tohoto rodu obvykle využíván ventrální pohled - viz https://coleonet.de/coleo/texte/ocypus.htm#biharicus
Radim Gabriš
Coleoptera CE, Neuropterida E.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

.
Pce.JPG
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
marion

Příspěvek od marion »

Tak u nás to je jinak, včera jsme se chystal, ale přišel syn se snachou, dali jsme vínko, poseděli a pak už se nechtělo a dnes už je u nás chladněji, po západu slunce to prudce klesá z 20 až na 14 st.ráno.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

U nás je Marione taky všechno jinak. Včera jsem chytal, ale byla to bída, slabý přílet. Za řeč stojí možná jen přílet několika kusů Cynaeus angustus. Ale dnes prší už od rána, navzdory předpovědím... :mrk
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
marion

Příspěvek od marion »

U nás navzdory předpovědím neprší a to jsem předvčerem vydatně pozaléval v očekávání slíbených dešťů dle předpovědí v TV, asi se to netýká polských rovin a východních stepí :-), ale alespoň je zamračeno.
dle Aladina mělo pršet v 06.00 dle Norů od 09.00 do 12.00, takže šance je, ale původních několik milimetrů snížili na 0,8 mm max
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Zítra má být sice skvělé počasí, ale nejspíš budu mít jiné povinnosti a ke svícení se tentokrát možná vůbec nedostanu...
Pce.JPG
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

bozapetr píše: 28 čer 2024, 20:30 ...
na hali+ mam dotaz, jake ma na sviceni zarovky. jestli by prosim nenapsal presne oč jde. dekuju ...
Sesumíroval jsem tedy svoji sestavu i s odkazy (viz příloha níže).
Ale zdroj mám jiný, starší. Už se nevyrábí a tak jsem tam dal jako vzor powerbanku obdobných parametrů. Snad Vám to tu k něčemu bude. :mrk Když je člověk někde v terénu, je to lehké do báglu a když je někde v civilizaci, jde to zapnout jednoduše na prodlužku do sítě. Vydrží to na tři večery svícení, takže ideální třeba do batohu na hory apod. Jde to používat i z auta, ale pozor, nemá to žádný hlásič na pokles napětí, tak to radši v autě nezkoušejte moc dlouho, ať potom nemusíte domů tlačit... :chuckle (Tak omyl, prý ten měnič má jakousi pojistku a při poklesu napětí se vypne sám.)
25W zářivky moc nedoporučuji, jejich spektrum mým účelům nevyhovuje. Já jedu už dlouho 2 x 15W a pro moje účely mi to stačí.
.
2024_UV sestava.pdf
(108.62 KiB) Staženo 92 x
bozapetr

Příspěvek od bozapetr »

naprosto vyčerpávající ... díky 👍
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Ty k tomu samozřejmě můžeš využít ten svůj superzdroj. :mrk Na ten to bude muset vydržet svítit hrozně dlouho. :nod Dával jsi sem na něj už odkaz?
bozapetr

Příspěvek od bozapetr »

odkaz jsem dával, ale koukám, že prodej skončil a že jsou už jen ,,větší,, kapacity a tudíž drahší a do terénu těžší

https://www.jackery.cz/jackery-explorer ... UIQAvD_BwE

ale dnes je tolik nabídek, výrobců a když to trefíš ve slevě ...

jj, zkoušel jsem to, funguje bezvadně
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

bozapetr píše: 08 srp 2024, 09:56 odkaz jsem dával, ale koukám, že prodej skončil a že jsou už jen ,,větší,, kapacity a tudíž drahší a do terénu těžší
https://www.jackery.cz/jackery-explorer ... UIQAvD_BwE
ale dnes je tolik nabídek, výrobců a když to trefíš ve slevě ...
jj, zkoušel jsem to, funguje bezvadně
Nj, asi už to Moravští entomologové vykoupili... :chuckle
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Dneska létají masově především klešťanky a nějací mrňaví Aleocharoidní drabčíci. Ostatní jen jednotlivě.
Ale ono taky bylo za soumraku jen 21°C a teď je 20°C. Padá to jen velice pozvolna, ale že by bylo nějaké teplo, to teda není... :chuckle
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Dnes mi poprvé přiletěl Acheta domesticus, ještě nikdy mi nic takového na plátno nedorazilo. :shake Chytám na vesnici, u louky, takže předpokládám, že asi není z chovu někde v okolí. Kdybych byl ve městě, tipl bych si, že nejspíš někomu zdrhnul z teraristiky... :)
borůvka 2

Příspěvek od borůvka 2 »

Hali+ píše: 10 srp 2024, 21:19 Dnes mi poprvé přiletěl Acheta domesticus, ještě nikdy mi nic takového na plátno nedorazilo. :shake Chytám na vesnici, u louky, takže předpokládám, že asi není z chovu někde v okolí. Kdybych byl ve městě, tipl bych si, že nejspíš někomu zdrhnul z teraristiky... :)
Není to třeba Eumocodicogrylles borgigalensis, který se u nás v posledních letech šíří z jihu ?
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Spíš ne, ale ten by mi také udělal radost, toho odsud také ještě nemám. Nafotím a přidám ho sem.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

VM.JPG
marion

Příspěvek od marion »

Hali+ píše: 10 srp 2024, 21:19 Dnes mi poprvé přiletěl Acheta domesticus, ještě nikdy mi nic takového na plátno nedorazilo. :shake Chytám na vesnici, u louky, takže předpokládám, že asi není z chovu někde v okolí. Kdybych byl ve městě, tipl bych si, že nejspíš někomu zdrhnul z teraristiky... :)
U nás jsou běžní na hořících haldách a v parovodech, pokud to teda není ještě něco jiného. Byl to kouzelný zážitek, když jsem v mrazu v prosinci zvedl desku a rozběhly se spousty kusů do okolí.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Dnes bude jedna z mála nocí v roce, kdy je to z pohledu UV "noc bez konce"... :mrk
Pce.JPG
marion

Příspěvek od marion »

Akorát se mi někam vyjet nechce a sousedovi na zahradě se "rojí" sršni, takže kromě cca 40 sršňů na UV před cca dvěma dny nic nebylo, nevím jestli vše svým rachotem zaplašili nebo to nebyly ty úplně správné podmínky
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“