Nalepování brouků na štítky
- Adam
Re: Nalepování brouků na štítky
Honzo, zkoušel jsem to. Veškeré pryskyřice, které jsou zkoušel (Solakryl, kanadský balzám, nějaký německý vzorek čehosi) se od toho odlupují! Na penisy NE NE NE!Honza píše:u nás asi nejsou k mání, ale dají se objednat tady:
http://www.insectnet.eu/glue_boards.php
uvažuji o objednávce, tak kdyby snad někdo chtěl můžeme jich objednat více
(spíše uvažuji na to dávat a zalévat penisy)

- Radomír
Je to PVC (polyvinylchlorid) měkčené ftaláty. Tento plast je dostatečně stabilní a pokud ho nenabourá lepidlo, tak v krabici vpodstate nic. V případě požáru však za informace neručím. Jako lepidlo bych doporučil kousek rozpustit v cyklohexanonu, metylcyklohexanonu nebo v tetrahydrofuranu. Na lepení malých objektů by možná stačilo i samotné rozpouštědlo. Lepidlo na PVC je i v prodeji a nebo odzkoušet sekundové lepidlo. Ale nevím jak jsou na tom s průhledností.Renda píše:otázka ale je, co se s tím stane časem...
Naposledy upravil(a) Radomír dne 22 črc 2011, 06:49, celkem upraveno 1 x.
sekundové lepidlo??? to snad ne! to už je modelařina
nebo se dá nějak zcela rozpustit pro další práci ?....
nebo se dá nějak zcela rozpustit pro další práci ?....
- Nebria
- moderátor
No to bych chtěl ty brouky vidět po "odlepení".Radomir píše: Jako lepidlo bych doporučil kousek rozpustit v cyklohexanonu, metylcyklohexanonu nebo v tetrahydrofuranu. Na lepení malých objektů by možná stačilo i samotné rozpouštědlo. Lepidlo na PVC je i v prodeji a nebo odzkoušet sekundové lepidlo. Ale nevím jak jsou na tom s průhledností.
Trogidae orbis, Geotrupidae orbis, rod Carabus, Nebriinae.Tingidae a Mutillidae pro radost. Nebriapalearct@seznam.cz
Italové to lepí něčím co nevím co je
po zaschnutí zprůhlední a při rozvlhčování klasickou metodou se z toho udělá takový rosol, jedině jak to z toho dostat je hodit do do vařící vody (mám to vyzkoušené) brouk se pěkně odlepí a to lepidlo se úplně rozpustí.Brouci vyplavou odlepeni na hladinu úplně čistí, v poslední době používám ale vařící Okenu (ne Iron ten je mastný) je v ní líh a brouka to hezky zároveň odmastí a očistí chloupky.Dostal jsem takto 2000 ks Pselaphinae
už jsou hotový
a já taky 

- Nebria
- moderátor
Honzo to bude nejspíš lepidlo z kostí ryb, používal jsem ho také, dělají ho Japonci a musím říct že bylo vysoce kvalitní, stačila mikrokapička a i velmi špatně lepitelní brouci drželi - super na trojúhelníkové štítky.
Trogidae orbis, Geotrupidae orbis, rod Carabus, Nebriinae.Tingidae a Mutillidae pro radost. Nebriapalearct@seznam.cz
- Radomír
Tak jsem trefil capa! Ale i tak nerozumím, proč by se měli odlepovat, když by byli viditelní i odspodu.Nebria píše:No to bych chtěl ty brouky vidět po "odlepení".
Z kostí se vaří želatina.
http://www.adcc.sk/web/potravinove-dopl ... l-579.html
Sušenou dostat i v potravinách.
- Vašek
- moderátor
Nevím, jestli je to přesně ono, ale tady něco podobného nabízejí (z rybích kůží, ale vlastnosti odpovídají):
http://www.mercatores.cz/remesla-a-mate ... -kuze.html
http://www.mercatores.cz/remesla-a-mate ... -kuze.html
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
-
Otázkou je, jak moc průhledné ty štítky opravdu jsou ( u malých věcí by to třeba mohlo dělat problémy), nakolik jsou stálé vůči např.chemikáliím používaným k desinsekci krabic... Tuším, že kdysi již někdo něco podobného zkoušel, ale pak od toho bylo upuštěno, neb štítky zežloutly a ohýbaly se, brouci pak z nich "odstřelovali". Nicméně vývoj jde dál, a tak i tenhle materiál bude třeba odolnější.Radomír píše: Tak jsem trefil capa! Ale i tak nerozumím, proč by se měli odlepovat, když by byli viditelní i odspodu. ...
Osobně jsem "staromilec", a proto zůstanu u papíru

Coleoptera: Curculionoidea: Apionidae, Rhynchitidae, Attelabidae
Asi se ty štítky používali i dříve ,mám tady starý material na těchto štítcích, jenom jsem brouky rozvlhčil přepreparoval a nechal napůvodním štítku a pod něj dal normální bílí štítek.Brouci z roku 1914.
Naposledy upravil(a) anonymus dne 22 črc 2011, 14:35, celkem upraveno 1 x.
- Nebria
- moderátor
Hmm asi nevíš že brouk je občas potřeba odlepit i když je vidět odspodu, ale to neřeš.Radomír píše: Tak jsem trefil capa! Ale i tak nerozumím, proč by se měli odlepovat, když by byli viditelní i odspodu.

Ono z kostí se toho dělá spousta, třeba střenky na nože

- Radomír
Nebria píše:... nevíš že brouk je občas potřeba odlepit i když je vidět odspodu...![]()

A teď mně, prosím, normálně vysvětli, proč je brouk potřeba občas odlepit, i když je vidět odspodu.
- Pepa
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
NO odlepit ho budu třeba muset, když budu revidovat materiál a budu ho muset kuchnout 

Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
- Cassida
Nebo ho prostě jen přepreparovat.
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
- Nebria
- moderátor
On totiž vypreparovaný i nevypreparovaný hmyz je vědecký materiál a každý odborník s ním potřebuje manipulovat. To si to raděj zalej do dentakrylu a nemusíš to lepit, odpadá i případné sežrání rušníky a brouka vidíš ze všech stran taky
Bylo by vcelku dobré dodržovat preparační pravidla a jedním ze základů je že hmyz musí být odlepitelný a to snadno vodou, každý odborník nemá dostatek finančních prostředků aby po deseti a více letech nechal dělat chemický rozbor lepidla a hledal ředidlo které ho povolí. 

- Radomír
Nerozumím, proč po mně tak jedeš. Já jsem tu s těmi průhlednými štítky nepřišel a identifikací jejich materiálu jsem chtěl jen přispět svou troškou do mlýna.
Velikost skutečných odborníků je i v jejich laskavosti k méně zkušeným kolegům. Děkuji.
Velikost skutečných odborníků je i v jejich laskavosti k méně zkušeným kolegům. Děkuji.
- Nebria
- moderátor
Nejedu po tobě, jen mě vadí ten přístup (nevím že jsi méně zkušený), ale s bojem jsi začal ty, slovo cap je v našem kraji docela urážlivé.Radomír píše:Tak jsem trefil capa! Ale i tak nerozumím, proč by se měli odlepovat, když by byli viditelní i odspodu.Nebria píše:No to bych chtěl ty brouky vidět po "odlepení".
http://www.adcc.sk/web/potravinove-dopl ... l-579.html
Sušenou dostat i v potravinách.

- Nebria
- moderátor
Cap - kozel, u nás opravdu nadávka, ale já to bral jen jako názorovou rozepři
Nikoho jsem neměl v úmyslu napadat. Tyto štítky považuji za budoucnost entomologie, opravdu to ulehčuje práci a snižuje potřeby odlepovat brouky, jen šlo o to lepidlo.