Naše sbírky

Vše o budování sbírky, tipy, rady .....
Odpovědět
angellus

Re: Naše sbírky

Příspěvek od angellus »

Určitě bylo, jen co dorazím domů... :mrk
dan

Příspěvek od dan »

Aberace našich Carabů...
Přílohy
Eucarabus obsoletus, Sturm
Eucarabus obsoletus, Sturm
Orinocarabus sylvestris s.transsylvanicus, Dejean
Orinocarabus sylvestris s.transsylvanicus, Dejean
Nebria
moderátor

Příspěvek od Nebria »

:yes :yes
Trogidae orbis, Geotrupidae orbis, rod Carabus, Nebriinae.Tingidae a Mutillidae pro radost. Nebriapalearct@seznam.cz
angellus

Příspěvek od angellus »

drabcik píše:Ahatě. Díky za odpověď. Ptám se proto, že mi občas nějaké kusy z průsvitných štítků odcvrnknou a to i menší věci. Zajímala by mne i viditelnost skrz ty štítky ze spodní strany. Bylo by možné dát sem foto?

Viditelnost je vcelku dobrá... Jen pro binokl nepoužitelné...
image.jpg
drabcik

Příspěvek od drabcik »

Áha, přesně tohle mne zajímalo. Vřelý dík za objasnění i za foto.
Martin Bogapov
kormik

Příspěvek od kormik »

Nic ve zlém, ale nedokážu si představit, že bych na průhledné štítky vyprepčil těch svých 8 - 10 tisíc brouků ročně. Podle mě je to krok s preparací hmyzu nejen zpět, ale ještě i dost do strany. Tím spíš, když je to pod mikrákem na kulové. Ale to je můj názor, nechci nikomu tuhle preparaci hanit.
Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Taky to vidím jako zcela slepou cestu. Navíc chtěl bych vidět, jak budou takové štítky vypadat po padesáti letech, až plast zestárne. Prostě si myslím, že plastové štítky ve sbírce nemají co dělat.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Pepa píše:Taky to vidím jako zcela slepou cestu. Navíc chtěl bych vidět, jak budou takové štítky vypadat po padesáti letech, až plast zestárne. Prostě si myslím, že plastové štítky ve sbírce nemají co dělat.
Za 50 let už budu buď mrtvý, nebo prakticky slepý, takže zůstávám klidný... :D
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
OndraK

Příspěvek od OndraK »

Pepa píše:......Prostě si myslím, že plastové štítky ve sbírce nemají co dělat.
Dříve dokonce někteří jedinci používali i štítky plechové :)
Promarněný publikační talent, co si jen tak píše pro radost.
Melandryidae (W), Tetratomidae (W), Stenotrachelidae (W), Synchroidae (W), Salpingidae (W), dřeváci a houbáci, Coleoptera (CE)
JAKUB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JAKUB »

plastové a jakékoli jiné než papírové štítky jsou totální nesmysl a objevování pověstných cimrmanovských slepých uliček, už jen to že nikdo neví jak to samo osobě zestárne a zkřehne, a druhá věc je reakce s přítomnými chemikáliemi...(desinfekce atd)
cleridae a fulgoridae kolem koule
Giannis

Příspěvek od Giannis »

Takže,estetika,neestetika-americký systém,brouky pouze na špendlík je asi ideální.Na druhou stranu to má svoje výhody. :D
JAKUB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JAKUB »

no brouci na špendlíku a hezky vypreparovaní se mi líbí asi nejvíc, dodnes jsem nepochopil a asi nikdy nepochopím proč se lepěj na štítek hovada typu goliáš, cerďák, procerus atd....já lepím tak do 2 cm +- u kleroušů vše, ale tam je zas mizivý množství obrů :-)
nicméně každého boj....a už se to tu probíralo mockrát....
anonymus

Příspěvek od anonymus »

JAKUB píše:plastové a jakékoli jiné než papírové štítky jsou totální nesmysl a objevování pověstných cimrmanovských slepých uliček, už jen to že nikdo neví jak to samo osobě zestárne a zkřehne, a druhá věc je reakce s přítomnými chemikáliemi...(desinfekce atd)
stáří štítku cca 100 let
JAKUB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JAKUB »

jo jasně Honzo mám taky takový ale to byl ještě skoro určitě celuloid, stejný materiál z jakého se dělaly později filmy, nebo něco podobnýho.....v čem jsou zalitý ty pimpasy, z té doby mám taky něco je to v kanadě a skoro neprůhledný až oranžový...
anonymus

Příspěvek od anonymus »

já jsem ty brouky předělával , ponechal jsem vše původní jenom jsem na pindíky použil DMHF
angellus

Příspěvek od angellus »

Tohle rychlé odsouzení moc nechápu... Myslím že zrovna životnost papíru kontra životnost plastu... (K těm plechovím štítkům neříkam nic :D :lol: ) V tomto bych viděl jako vítěze plast... Všechny dostupne materiali stárnou.. Moc nechapu ani kormikovu poznámku.. Dle mé zkusenosti se preparuje na umělohmotné štítky stejně rychle oproti papírovím... A tedy je snad jedno jestli preparuji 1000 brouků na papíroví nebo umělohmotný štítek... Názory typu že plastove štítky ve sbírce nemají co dělat nebo že je to nesmysl nechapu taky ale nikomu nic nevnucuju je to můj způsob a líbí se mi to mnohonásobně víc než na papíře... Ale nakonec stejně jde o brouka a o data... Která mám také na papíře. :D :angel

Ještě dám pár ukázek ať máme o čem polemizovat. :bandit
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
marion

Příspěvek od marion »

Já vidím problém v tom, a Jakub to naznačil, že kdysi se požívali zavedené materiály jen lehce upravené z přírodních produktů a fungují desetiletí. Ty nikdy nemůžeš vědět jakého chemického složení je který průhledný plast, který na oko vypadá stejně a jak bude časem reagovat s lepidlem, desinfecí sbírky, světlem........
Jinak prakticky, pokud lepím lepidlem rozpustným ve vodě, tak do papíru lépe vsákne a drží, takhle nevíéš, jestli ti ti brouci třeba za 5 let neodpoadnou-nebo to víš? Já lepím Herkulem a i ten někdy moc nedrží na hladkém brouku (Histeridae, Dytiscidae) a když ho dám ještě na hladký štítek s materiálu, který nevsakuje, tak bych měl strach. To DMHF drží lépe i na těch plastech.
angellus

Příspěvek od angellus »

To je asi pravda... Zatím mám material starý asi 4 roky na těchto štítcích a drží vše... Teď jsi mi nasadil brouka do hlavy :roll: . Jen doufám že se tomuto hororovému scénaři vyhnu... Ale věřím že zkouškou času projdou. Ale to už ukáže jen ten čas. Rysknu to a v nejhorším případě se dude přelepovat :sweat
DejF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejF »

angellus píše:Viditelnost je vcelku dobrá... Jen pro binokl nepoužitelné...
Myslím, že s binclem by problém nebyl, to není neřešitelný problém... ale stále čím dál víc zjišťuji, že je to zbytečné. Přes lepidlo stejně není nic vidět. Když udělám kapku na Trachyse, tak ho do toho potopím celého, když udělám takto Agrila, stejně se zakryjí místa, která je potřeba vidět (ale chápu, že to moc jinak nejde, když se udělá kapka - a je jedno, jestli na štítek nebo na brouka - tak se stejně rozplácne a zakryje toho mnohem víc. Stárnutí plastu neřeším, ale zkoušel někdo průhlednost/lom světla? Nezkresluje to?
Přílohy
image.jpg
DejF
DavidFrank(et)email.cz

krascařské batole, které má tyto brouky rádo
angellus

Příspěvek od angellus »

Právě kvůli tomu jak se mi v tom štítku láme světlo tak nejde pozorovat binoklem skrz štítek... Nebo alespoň mě to přesně tak připadá... :)
Odpovědět

Zpět na „Sbírka /Collection/“