Naše sbírky

Vše o budování sbírky, tipy, rady .....
Odpovědět
kormik

Re: Naše sbírky

Příspěvek od kormik »

angellus píše:Tohle rychlé odsouzení moc nechápu... Moc nechapu ani kormikovu poznámku.. Dle mé zkusenosti se preparuje na umělohmotné štítky stejně rychle oproti papírovím... A tedy je snad jedno jestli preparuji 1000 brouků na papíroví nebo umělohmotný štítek...
Myslím, že moji poznámku docela dobře vysvětlil Marion. Do toho papíru opravdu lepidlo vsakuje líp, je porézní, narozdíl od plastu. Právě mnoho klenutých a leských brouků bude na životnost přichycení na plastu problém. Já lepím broučky jen do malinkaté kapičky Herkulesu (větší), droboť do DMHF. Končetiny a tykadla buď slinama bo sakra hodně naředěným Herkulesem u větších kusů. Myslím, že to poznáš při první menší nehodě (stačí ťuknutí) s krabicí. O nějakém namáčení celého štítku s broukem do benzínu ani nemluvě (mnohdy to je potřeba, některé zamaštěné kusy jsou neurčitelné - potřebuješ vidět chlupky, jakmky atd., benzínovou cestou projde většina mých kusů). To bylo jen mé varování. Neber to nějak zle, je to tvoje věc. :cool
Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
angellus

Příspěvek od angellus »

Svá úskalí to jistě má... O namáčení brouků na štítku do benzínu nemám ještě ani ponětí... Stále se mám co učit.... :shock: :) . Ja je nanejvíš před preparací promeju v jaru nebo okeně... Při nehodách se tomuto odlepení zabránit nedá ani na papíře půjde spíš o rozdíl v pravděpodobnosti, tomu se dá zabránit snad jen napícháváním nebo ,,utopením". Nicméně váš názor chápu... Ale jak se říká dokud si člověk nenabije hubu... :D prozatím budu pokračovat ve svém ,,rebelském" stylu :twisted: .
drabcik

Příspěvek od drabcik »

Právě to odcvrnknutí u se mi párkrát povedlo. Musím dát za pravdu těm, kteří tvrdí, že na papíru to lépe drží. Lepím rybím klihem, řekl bych, že drží lépe než herkules. Na druhou stranu - průhledný štítek může být výhodou, pokud potřebuju vidět narychlo nějaké znaky zespodu ( myslím tím lupou, ne pod binoklem ). A pokud by bylo potřeba přepreparovat, ten papír s tím lepidlem asi půjde hůř pryč než z toho plastu.
Martin Bogapov
marion

Příspěvek od marion »

Ještě mimo téma, koukni sem
viewtopic.php?f=24&t=74&hilit=lokalitn% ... t%C3%ADtky

Většinu tvého štítku zabírá jméno, máš tam Bohemia s malým B, takže cizinec nepochopí co to je, zkus si zavést nějaký standard, možnosti je mnoho. Určitě bych použil čtverce pro ČR, SK a souřadnice pro cizinu. např.
Doubravčice
12.05.2014 lgt.Kraus D.
zahrada-kompost-prosev
používán Word písmo Arial Narrow 3,5, formát odstavce zleva zprava minus jedna, řádkování násobek 0,9, výsledkem je štítek cca 12x4,5 mm, takže se vejde po nejmenší štítky, což je 95 % mých sběrů. Ve výše uvedeném tématu je možná i můj dokument ve Wordu s touto tabulkou s lokalitama. Na A4 se vejde 18 sloupců, řádky nevím, většinou tisknu po deseti řádcích a násobcích deseti ať se to lépe počítá.
angellus

Příspěvek od angellus »

Dobře, díky za radu já zatím 90% psal na ručně psané šťítky (vcelku peklo pro ruku) až teď jsem začal tisknout a šťítky na fotkách výše byly zatím prvotiny... Děkuji za návod. Jinak používám Gps souřadnice které si vždy odklikám jiz při lovu a dávám je nejčastěji na samostatný šťítek pod normální lokaliťák.
drabcik

Příspěvek od drabcik »

Ještě něco k tématu. Při hledání obrázku drabčíka Nodynus leucofasciatus jsem našel stránku Konstantina Grebennikova a lepí také na průhledné štítky, takže angellus zas až takový rebel není. Mimochodem na těch stránkách je vidět, že se s preparací moc nes..., nepáře, což asi dost urychluje práci. Jenže- dnes jsem provedl odcvrnkávací test a dopadl velice úspěšně :devil . Musím uznat, že staří pardálové mají pravdu a nejspíš budu postupně muset přepreparovat většinu na papír. Když si to představím :mrgreen: . Jára Cimrman mistr slepých uliček by o tom věděl své. Takže to vidím na trojúhelníkové štítky nebo lepení na bok.
Martin Bogapov
kormik

Příspěvek od kormik »

No vzpomenete si na moje slova, až budete třeba posílat brouky poštou (výměna, determinace). Tam nějakému ťuknutí sotva zabráníte. Zbudou vám jen oči pro pláč. Ty co tam budou lítat po krabici navolno, pomlátí ten zbytek. :mrk :whew
Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
Václav Týr

Příspěvek od Václav Týr »

kormik píše:No vzpomenete si na moje slova, až budete třeba posílat brouky poštou (výměna, determinace). Tam nějakému ťuknutí sotva zabráníte. Zbudou vám jen oči pro pláč. Ty co tam budou lítat po krabici navolno, pomlátí ten zbytek. :mrk :whew
.... z toho plyne ponaučení ...
bod č. 1 - Kormík má vždy pravdu ...
bod č. 2 - nemá-li Kormík pravdu, platí bod č. 1 .... :D
kormik

Příspěvek od kormik »

Václav Týr píše:
kormik píše:No vzpomenete si na moje slova, až budete třeba posílat brouky poštou (výměna, determinace). Tam nějakému ťuknutí sotva zabráníte. Zbudou vám jen oči pro pláč. Ty co tam budou lítat po krabici navolno, pomlátí ten zbytek. :mrk :whew
.... z toho plyne ponaučení ...
bod č. 1 - Kormík má vždy pravdu ...
bod č. 2 - nemá-li Kormík pravdu, platí bod č. 1 .... :D
voe :D :D :D jen se snažím dát věcnou radu, ono to rebelství se kolikrát moc nevyplácí, tím spíš když je už něco vyzkoušeného a zaběhlého
Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
Vindobon

Příspěvek od Vindobon »

kormik píše:Ty co tam budou lítat po krabici navolno, pomlátí ten zbytek.
Vatu na dno. Úlomky se zachytí a nic nepomlátí.
Petr . Z á b r a n s k ý . . . . . . www.zabra.at
arafat

Příspěvek od arafat »

Nemohl by jste někdo vložit odkaz na podobné vlákno na ostatních evropských fórech (italské,polské,německé...) zkoušel jsem je najít,ale marně.....
angellus

Příspěvek od angellus »

na italském foru to mají asi zde.... http://www.entomologiitaliani.net/publi ... collezione
drabcik

Příspěvek od drabcik »

Šikovný kluk, našel to a hned jsem tam viděl Honzovy krabice. A jestli jsem to dobře pochopil, hned několik lidí to začalo dělat jako on.
Naposledy upravil(a) drabcik dne 09 zář 2014, 22:27, celkem upraveno 1 x.
Martin Bogapov
arafat

Příspěvek od arafat »

angellus píše:na italském foru to mají asi zde.... http://www.entomologiitaliani.net/publi ... collezione
Super díky už se na těch italech hrabu kolik dní a nemůžu to najít.... :hand
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Tak jsem včera udělal tuhle novou krabici:
Přílohy
Geotrupidae - pro fórum.jpg
anonymus

Příspěvek od anonymus »

aphodius píše:Tak jsem včera udělal tuhle novou krabici:
:yes
Dane z kolika lokalit je ten Odonteus armiger ?
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Asi z dvaceti.
Renno
moderátor

Příspěvek od Renno »

a Dane...to takhle předně dokážeš napíchat dle oka a nebo máš na to nějaké pomocné inštrumenty?...mě to jde od oka vždy šejdrem :mrk
celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Dělám to od oka, ale chvílemi kontroluju přiložením pravítka. Když jsem s touhle úpravou začínal, taky mi to šlo často šejdrem (většinou z kopce, páč jsem životní skeptik), ale časem to člověk dostane do oka.
Yohaness

Příspěvek od Yohaness »

Jenom mně zajímá - proč máš Odonteuse v jedné krabici s rodem Ceratophyus? Nějaký systém?
Silphidae, Geotrupidae, Scarabaeidae, Pyrochroidae
Odpovědět

Zpět na „Sbírka /Collection/“