Umytí brouků

Vše o preparování hmyzu.. metody, tipy, rady a pomůcky
Odpovědět
Siki

Re: Umytí brouků

Příspěvek od Siki »

Právě řeším taky tento problém. Brouky jsem měl na mražáku z minulého léta. Mám tam i pár střevlíků. A z počátečních neúspěchá vím že když je připíchnu a nechám vysušit tak budou mastní jako prase. Tady ty nechci opět zmatlat. Mám možnost použití lékařškého benzínu i technického benzínu. Díky tomu že rodiče pracují ve zdravotnictví tak je pro mě lék. benzín lépe sehnatelný. Takže teď už teda konečně k tomu o co mi jde. Pokud mám velkého střevlíka kterého mám v plánu napíchnout tak ho mám napíchnout a hned dát do benzínu na pár dní nebo napíchnout nechat vyschnout a pak tam dát? Upřímně jsem z toho zcela zmaten. Když jsem byl malý tak jsem to neměl ani označené apod. Ale teď bych chtěl aby to nějak vypadalo. Děkuju za cenné rady :)
MilanP

Příspěvek od MilanP »

Nech schnout a pak teprve odmašťuj.
Siki

Příspěvek od Siki »

Tak fajn zkusím to. A teď mě napadá další všetečná otázka asi zbytečně moc přemýšlejícího začátečníka. Pokud ho nechám vyschnout a pak dám do lékařského benzínu zůstane tak jak jsem ho tam vložil? Abych to lépe vysvětlil jestli nenasaje benzín a nebude třaba zase vláčný? Asi je to hloupost že když to tak děláte všichni ? :-D
Senex

Příspěvek od Senex »

Vláčný brouk z octanu zůstane v benzinu vláčný. Vyschlý zůstane vyschlý.
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Abych to shrnul, brouk musí být před odmaštěním dokonale proschlý - tedy odmašťovat co nejpozději to bude možné. Další důležitá věc je, aby celý brouk (a v případě, že je nalepen na štítek, pak i celý nalepovací štítek) byl ponořen pod hladinou benzínu po celou dobu luhování (u nalepovacích štítků pak vzniká "čára ponoru", vyčnívá-li část etikety nad hladinu, a dochází tak k dvojímu zbarvení - část nad hladinou má jinou barvu něž část pod hladinou). Další důležitou věcí je doba luhování - měla by být minimálně 24 hodin, a benzín by se po tu dobu měl několikrát vyměnit. Těsně před ukončením luhování je nutno pak naposled brouky vykoupat v úplně čistém benzínu, aby na jejich povrchu nezůstal neviditelný mastný film. A poslední: je nutno používat pouze čistý lékařský benzín, v žádném případě ne technický benzín ani lihobenzín. Jinak platí, co napsali kolegové - suchý brouk zůstane v benzínu suchý (tedy prostý vody) - benzín nemá schopnost brouka rozvlhčit (rozhýbat končetiny a tykadla).
Ještě poznámka: po vytažení brouka z benzínu může někdy trvat i několik hodin, výjimečně i den, než se barvy projasní a než z preparátu vyprchají zbytky uhlovodíků a jejich derivátů.
Siki

Příspěvek od Siki »

Děkuju to je přesně to co jsem chtěl vědět. Moje otázky jsou zatím zodpovězeny. Moc děkuju
Honza H.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza H. »

Máte někdo zkušenosti s tím, že by takto vysušeného hmyza napadla larva rušníka/kožojeda? Jedna bába povídala, že takto odmaštěný hmyzák jim prý "smrdí"..
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Ono jde o to, že při dostatečně dlouhém vyluhování v benzínu (ale pozor - nesmí se to dělat, jak to dělal Renno - nesmí se luhovat brouk nedostatečně vyschlý - čím více preparát obsahuje vody, tím méně mastných látek z něj benzín vyluhuje!!!) je preparát prakticky prostý tuků a mastných kyselin, a pravděpodobně je zbaven i dalších látek, které právě tvoří živiny potřebné pro larvy škůdců sbírek. Absence těchto látek zřejmě tedy způsobuje, že takto ošetřené (vyluhované) preparáty pachově škůdce nijak nepřitahují (nemyslím si, že by je takový materiál přímo odpuzoval), takže pravděpodobnost napadení takto ošetřené sbírky je pak velice nízká. Osobně jsem sbírku nikdy nijak proti škůdcům neošetřoval, a napaden jsem měl pouze jediný exemplář hnojníka, a to larvou rušníka, která jej mírně poškodila a poté se žraním přestala, protože jí zřejmě vyluhovaný exemplář nechutnal (neobsahoval živiny, které by stačily k jejímu vývoji) - chcípla hlady, a já ji našel na dně krabice mrtvou. Ono ale stačí, když je člověk líný a některé kusy v benzínu nevyluhuje, a zařadí je do sbírky - ty pak můžou škůdce přilákat.
LeChat

Příspěvek od LeChat »

Kdyz to shrnu, tak na odmasteni suchych brouku lek. benzin nebo perchlor. Nicmene na ocisteni se pouziva voda, muze byt destilovana nebo s kapkou jaru. Toto se tedy dela ponorenim rozvhlcenych brouku pred preparaci?
Koupil jsem parkrat tady zmineny izopropanol. Je to k necemu? Pouziva se to na cisteni tiskaren apod., takze bych cekal odmastovaci i cistici schopnosti, ale tim, ze je to alkohol se preparat rozvlhci, takze boruky jedine vlacne?
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Samozřejmě se brouci umývají vláční ještě před preparací (je-li jejich umytí nutné) - nejdřív ve vodě s trochou tenzidu (např. jaru) a pak v destilce.
LeChat

Příspěvek od LeChat »

Myslel jsem to prave tak, jestli delate pokazde tyto dve procedury, jestli nestaci napr. jen odmasteni benzinem, prijde mi to vcelku dost slozite. A na co se da pouzit izopropanol, kdyz uz jsem si ho koupil. :D
tomak

Příspěvek od tomak »

LeChat píše:Myslel jsem to prave tak, jestli delate pokazde tyto dve procedury, jestli nestaci napr. jen odmasteni benzinem, prijde mi to vcelku dost slozite. A na co se da pouzit izopropanol, kdyz uz jsem si ho koupil. :D
Izopropanol, isopropylalkohol, IPA (CH3)2CHOH má z hlediska použití pro nás podobné vlastnosti jako etanol. Je to vynikající fixáž pro krátko i dlouhodobé tekutinové uložení měkkých breberek, vhodná i pro genetiku. Na rozdíl od etanolu tak rychle neodvodňuje, takže měkké breberky se v bezvodém IPA tolik nescvrkávají jako v bezvodém etanolu. Ale na odmašťování asi moc dobrý nebude, protože jeho rozpouštěcí vlastnosti na tuky a mastné kyseliny jsou podobné jako u etanolu. Lékařský benzín (směs izomerů hexanu) nebo chlorované alifat. uhlovodíky jsou daleko vhodnější. Ani pro umytí brouků před preparací nic moc, protože je odvodní a brouci ztvrdnou
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Osobně brouky čistím od vnějších nečistot pouze štětečkem navlhčeným destilovanou vodou (a to jen pokud jsou očividně znečištění), a po dokonalém vyschnutí preparátů (nejdříve po 14 dnech od preparace) je odmastím výše popsaným způsobem v lázni lékařského benzínu. Toť vše.
Modrak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Modrak »

No, jestli mě paměť neklame, tak Winkler v brožurce Sbíráme hmyz popisuje metodu dlouhodobého uložení vláčného materiálu právě v lékařském benzínu. Postup byl tuším octan - benzín nebo octan - rozvlhčení - benzín. Osobně jsem to nezkoušel, ale to, co o kousek vejš píše tomak mi přijde jako hereze. :shock:
Chronický broučkařský elév.
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Pokud dáš vláčného brouka do benzínu, zůstane v něm vláčný. Suchý (míněno prostý H2O) v něm zůstane suchý. Avšak benzín vyluhuje mnohem víc mastných látek z vysušeného preparátu než z vláčného (obsahujícího H2O). Pokud dáš vláčného brouka do koncentrovaného alkoholu, odvodní ho a on ztvrdne tak, že jej nebude možno již rozvlhčit a nebo s obtížemi.
Borůvka

Příspěvek od Borůvka »

Brouky ze smrtičky dám druhý den do lékárenského benzínu, nejlépe do lékovky, která dobře těsní. Když benzín zežloutne, vyměním za čistý, to opakuji, dokud nepřestane žloutnout. V čistém benzínu je pak nechávám, dokud nemám čas na preparaci. Tuto metodu používám už hodně let. Brouci jsou pak absolutně odmaštění, štítky se už nemastí a i barvy brouků se vyjasní.
Andrej1981

Příspěvek od Andrej1981 »

Modrak píše:No, jestli mě paměť neklame, tak Winkler v brožurce Sbíráme hmyz popisuje metodu dlouhodobého uložení vláčného materiálu právě v lékařském benzínu. Postup byl tuším octan - benzín nebo octan - rozvlhčení - benzín. Osobně jsem to nezkoušel, ale to, co o kousek vejš píše tomak mi přijde jako hereze. :shock:
Nemal som s touto Winklerovou metódou dobrú skúsenosť. Chrobáky sa v benzíne začali po čase rozkladať.
Borůvka

Příspěvek od Borůvka »

Andrej1981 píše:
Modrak píše:No, jestli mě paměť neklame, tak Winkler v brožurce Sbíráme hmyz popisuje metodu dlouhodobého uložení vláčného materiálu právě v lékařském benzínu. Postup byl tuším octan - benzín nebo octan - rozvlhčení - benzín. Osobně jsem to nezkoušel, ale to, co o kousek vejš píše tomak mi přijde jako hereze. :shock:
Nemal som s touto Winklerovou metódou dobrú skúsenosť. Chrobáky sa v benzíne začali po čase rozkladať.
Tak to se mi ještě nestalo, některé brouky jsem měl v benzínu i víc jak 10 let.
Andrej1981

Příspěvek od Andrej1981 »

Možno záleží aj na veľkosti chrobáka. Dával som z octanu ešte vláčne potápniky (veľké druhy - Dytiscus) do benzínu. Nechal som ich tam týždeň (ale je pravda, že benzín som nevymieňal) a keď som ich vyberal, rozpadali sa na kusy a "vôňa" z nich šla - povedzme že nie ľúbezná... :doh
Barand

Příspěvek od Barand »

A je to odmašťování brouků nutné?
Co se stane když to nedělám?
A kolik z vás brouky odmašťuje?
Nakolik se změní barva štítku?
Dík za odpovědi :P
Odpovědět

Zpět na „Preparace hmyzu /Insect preparation/“