Naše sbírky
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Naše sbírky
Marione a Honzo je to trochu složitější, zvláště s tímto druhem, ale já jako "motýlkář" to mám takto: Jestli P. bryoniae má nebo nemá nějaké ssp. je věc dlouhodobých dohadů a spekulací. Někdo u svých sbírek uvádí spp. publikované v odborné literatuře, jako jsou např. ssp. vihorlatensis (Moucha,1956), carpethensis (Moucha 1956), marani (1956) atd., ale já se k tomuto členění nepřikláním, protože není potvrzené z hlediska molekulární biologie, a tudíž se stále jedná jen o určitou spekulaci, zakládající se na morfologických a částečně i etologických rozdílech. Takže já jsem se, i na základě konzultací s panem doktorem B. Mockem z muzea v Hradci Králové a především panem doktorem O. Kudrnou, rozhodl ve své sbírce jednotlivé ssp. ignorovat a rozdělil jsem jí podle jednotlivých oblastí a generací, což má podle mého mnohem větší smysl a výpovědní hodnotu. Jinak z uvedených fotek se nedá s určitostí poznat, jestli jste narazil na P. napi nebo bryoniae, protože hlavním poznávacím kritériem je lehký fialovo-kovový poprašek křídel, který není na fotkách patrný. Navíc stanoviště obou druhů jsou totožná. No a co znamená zkompletoval? Konkrétně u této krabice a tohoto druhu to pro mě znamená, že mám exempláře z Vihorlatu, Malé Fatry, Karpat a Tater, tudíž jsem na základě nasbíraného materiálu schopen určit další nasbíraný materiál. Tahle krabice je pro mě tedy naprosto reprezentativní a přehledná, co se týče druhu p. bryoniae a jeho výskytu na území SR a ČR.
Lepší motýl v krabici, než-li zmrzlý v lednici.
-
- Kontaktovat uživatele:
míra píše:Postavení tohoto druhu(napi, bryoninae) není úplně jasné, minimálně mě. Nicméně odpovědět na dotaz, proč motýlkář kompletuje nějaký druh je také v tom, že oproti coleopterám denní motýlci občas vytváří během roku několik populací, u nás většinou dbě, kde jsou značné rozdíly v podobách. Pak je pochopitelné, že sběratel má stejný druh v krabici rozdělen ještě do populací v roce, případě populací v roce i v jiných zemích výskytu. Nicméně zejména italové si bahní v kompletnosti své sbírky Lucanus cervus v jednotlivých rozdílech mandibul.
Takže odpověď je, že je to v radosti sběratele nad rozmanitostí druhu.
Míro, je to přesně tak! A speciálně u P. bryoniae je hlavní motivací ke sběru druhu jeho generační a geografická rozmanitost. Jednotlivé generace vypadají i v rámci jednoho stanoviště jako dva odlišné druhy. V podstatě neexistují dva bryoni, kteří by byli podobní, natož totožní. Proto jich můžete mít tisíc a pořád je se na co dívat. Mě jich ale těch šedesát bohatě stačí, proto hlásím: "zkompletováno". Ale tak známe to... pokud na burze potkám nějaký zajímavý kousek, určitě neodolám.

-
Díky za vysvětlení, jsou tam tedy všechny populace vyskytující se na území Střední Evropy odlišné generačně a místně - tomu rozumím, díky za vysvětlení, je to opravdu lepší než ssp a další podjednotky bez taxonomického významu.
Pochopil jsem , že na fotce je buď Pieris napi nebo bryoninae a určit podle fotky nejde.
Díky
Pochopil jsem , že na fotce je buď Pieris napi nebo bryoninae a určit podle fotky nejde.
Díky
-
- Kontaktovat uživatele:
Na fotce bude na 90% napi, ale jak říkám - nelze to spolehlivě určit.marion píše:Díky za vysvětlení, jsou tam tedy všechny populace vyskytující se na území Střední Evropy odlišné generačně a místně - tomu rozumím, díky za vysvětlení, je to opravdu lepší než ssp a další podjednotky bez taxonomického významu.
Díky
- míra
- Kontaktovat uživatele:
K tomuto tématu, tedy Pieris napi L. (B.řepkový) a bryoniae (Hübner, 1806)(b.horský) je pro zajímavost vhodné dodat, že bádáním nad těmito dvěma druhy se již dávno věnovali značně nad míru rakouští sběratelé. Nejenom sebrali ze všech lokalit dokladové exempláře, u řepkového jde o celou Evropu a část Asie, u horského Alpy, Karpaty i Kavkaz,, ale i pěstovali pářili propěstovali tisíce jedinců a založili obří mnohatisícovou kolekci jen těchto dvou druhů. A samozřejmě se přeli nad oprávněností dvou druhů, či jednotlivých spp. a aberací. Bohužel za 2 světové války tato jedinečná (možná největší jednodruhová) sbírka Pieris napi-bryoninae byla po jednom náletu za války zničena. Mě samotnému se tento motýl zalíbil zejména na Vihorlatu, kde jsem chytal jedince v letní populaci, kteří měly nádherně žlutavé samičky s fialovým či modravým leskem. Tehdá to bylo i pojemnováno jako spp. Vihorlatensis M.. Pak jsem však sbírku výrazně redukoval a dnes jsem naše bělásky jaksi vtěsnal do jedné krabice. Zítra pro zajímavost vložím foto.
- míra
- Kontaktovat uživatele:
Doplňuji pár obrázků, když jsem sbírku doplňoval z cest mimo Palearkt bělásky jsem musel naměstnal asi do 5 krabic, zmíněné dva druhy jsou v první krabici první řadě. Jinak je zajímavé, že název butterfly vlastně vznikl od bělásků. Gonepteryx rhammi se běžně nazval máslová moucha, resp. the butter-coloured fly. V této tisícdruhové čeledi však nejsou jen motýli bílí, ale i oranžoví (např. Appias nero, hnědí či modří Appias celestine. I v tomto indoaustralském rodě najdeme bílé druhy (např.Appias albine). Další zajímavostí jsou zase jihoamerická Dismorphia, jejíž druhy napodobují jiné jedovaté motýly. Tento rod má také velmi zajímavé, nepoměrně velká zadní křídla. Viz poslední krabice. Každý motýl je krásný. I ten přeběžný bělásek řepkový.
- Libor Dvořák
Teda, Míro, mé srdce nad tou krásou plesá. Pěkná zvířata, pěkně vypreparovaná, hezky srovnáno, tak to má být. Mimochodem, jak to vypadá s těmi 2-3 krabicemi, na kterých jsme se tak před rokem domlouvali?
Cantharidae a pár další čeledí střední Evropy, Vespidae Holarktis
-
- Kontaktovat uživatele:
Míro, moc hezké! A chápu, že prostorové nároky nedovolí popustit uzdu fantazii, ale myslím, že jako takový populárně naučný vzorek to úplně stačí. Mě jen jako patriota mrzí to hubeňounké zastoupení našich Pieridae, protože i oni umí neskutečně lahodit oku.
- míra
- Kontaktovat uživatele:
Libore, určitě vezu věci Mírovi Zubrovi a ještě dvěma, takže na 90%počítám. POkud mne na poslední chvíli zradí zdraví, tak mám domluveno předání kolegou. Akorát si už moc nepamatuju, co jsem všechno slíbil, dejme řeč přes sz, měl bych to zvládnout. A pokud to čte další kolegáček, co jsem mu něco slíbil, tak prosím připomenout.
Ad Woddy,, v té krabici je vše co u nás žije i v aberacích, nicméně já to dnes rovnám co druh to max pár či aberace. Jak jsem psal bělásků mám 5 krabic, v poslední mám českou všehochut co občas daruji či měním - s tím jsem se nechlubil.. Stejně jako u všeho ostatního serie pryč a jen přehled.
Ad Woddy,, v té krabici je vše co u nás žije i v aberacích, nicméně já to dnes rovnám co druh to max pár či aberace. Jak jsem psal bělásků mám 5 krabic, v poslední mám českou všehochut co občas daruji či měním - s tím jsem se nechlubil.. Stejně jako u všeho ostatního serie pryč a jen přehled.
- Haci
Avšak na rozdíl od Carabus a Dorcadion se v Timarchách blýská na lepší časy a v horizontu pár let se snad objeví revize :-). Dobrá zpráva je, že druhů bude nejspíš o třetinu méně ;-).kormik píše:Bohužel ne, já je osobně posílám kolegům do zahraničí, kteří v nich momentálně dělají pořádek. Je v nich stejný bordel jako u střevlíků v rodě Carabus a u tesaříků Dorcadion.
Naposledy upravil(a) Haci dne 26 led 2015, 20:28, celkem upraveno 1 x.
Lukáš Sekerka
Chrysomelidae: Cassidinae (incl. Hispinae) & Sagrinae of World
z ostatních mandelín mě zajímají: Zeugophorinae, Megalopodinae, Orsodacnidae, Donaciinae, Criocerinae, Lamprosomatinae, Megascelinae, Chrysomelinae, Fulcidacini, Spilopyrinae
z ostatních mandelín mě zajímají: Zeugophorinae, Megalopodinae, Orsodacnidae, Donaciinae, Criocerinae, Lamprosomatinae, Megascelinae, Chrysomelinae, Fulcidacini, Spilopyrinae
- hong
A teď mi Lukáši poraď, jak já - starý ročník, milovník češtiny - to mám vydržet bez hnidopišských poznámek zcela mimo mísu...Haci píše:
Avšak na rozdíl od Carabus a Dorcadion se v Timarchách blízká na lepší časy
- Haci
No ty kráso, tak takováhlec prasárnička se mi už dlouho nepovedla... Fuj jsem to matlák. Asi jsem (ne)myslel, že se tomu blýská a je to i blízkohong píše:A teď mi Lukáši poraď, jak já - starý ročník, milovník češtiny - to mám vydržet bez hnidopišských poznámek zcela mimo mísu...Haci píše:
Avšak na rozdíl od Carabus a Dorcadion se v Timarchách blízká na lepší časy

Lukáš Sekerka
-
A klidně se vsaď, že to v krabicích předělávat nebudu. Oni ti revizátoři tu entomologii berou úplně jinak než já. Pracuji sice s novými klíči, ale mnohdy šáhnu po starém dobrém Reitterovi a je mi to hned jasnější. Ono jak mnohdy dopadnou nové klíče, že? A co je molekula, to nevím. Navíc horizont pár let je u mě už takový Star Trek.Haci píše:Avšak na rozdíl od Carabus a Dorcadion se v Timarchách blýská na lepší časy a v horizontu pár let se snad objeví revize :-). Dobrá zpráva je, že druhů bude nejspíš o třetinu méně ;-).kormik píše:Bohužel ne, já je osobně posílám kolegům do zahraničí, kteří v nich momentálně dělají pořádek. Je v nich stejný bordel jako u střevlíků v rodě Carabus a u tesaříků Dorcadion.

Václav Šilha, e-mail: coleoptera@bubakov.net
- Haci
Super je, že na Timarchách pracují taxonomové klasici, tudíž jim jde hlavně o použitelnost jejich práce a ne o impakty a hodnocení vědyVáclav Šilha píše:A klidně se vsaď, že to v krabicích předělávat nebudu. Oni ti revizátoři tu entomologii berou úplně jinak než já. Pracuji sice s novými klíči, ale mnohdy šáhnu po starém dobrém Reitterovi a je mi to hned jasnější. Ono jak mnohdy dopadnou nové klíče, že? A co je molekula, to nevím. Navíc horizont pár let je u mě už takový Star Trek.Haci píše:Avšak na rozdíl od Carabus a Dorcadion se v Timarchách blýská na lepší časy a v horizontu pár let se snad objeví revize :-). Dobrá zpráva je, že druhů bude nejspíš o třetinu méně ;-).kormik píše:Bohužel ne, já je osobně posílám kolegům do zahraničí, kteří v nich momentálně dělají pořádek. Je v nich stejný bordel jako u střevlíků v rodě Carabus a u tesaříků Dorcadion.![]()
![]()

Lukáš Sekerka
- míra
- Kontaktovat uživatele:
chlapci, naprosto s vámi souhlasím, ale pro dobro entomologie, nechcete místo "tlachů" NAD NESMRTELNOSTÍ CHROUSTA" sem dát pár obrázků své sbírky a pár postřehů
o sbírkách, broukách, motýlech, radosti ze sbírání.... Aby Ti zájemci, co sem zabrozdají měli chuť hmyz sbírat? Tyto příspěvky bych spíše zařadil do rubriky "Nemohoucnost veřejným sektorem placených odborníků".
o sbírkách, broukách, motýlech, radosti ze sbírání.... Aby Ti zájemci, co sem zabrozdají měli chuť hmyz sbírat? Tyto příspěvky bych spíše zařadil do rubriky "Nemohoucnost veřejným sektorem placených odborníků".
-
Míro, pravdu máš, ale ne absolutní. Informace, která prastará literatura je stále v současnosti použitelná, je velmi ! !prospěšná. Haci díky.
- Renno
- moderátor
oba máte pravdu..já to pak nějak přešoupnu do mandelin neb je to OT což ale nevadí výjimečně 

celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina
-
- Renno
- moderátor
krásný krásný Ferdo
sbírka lahodící mému oku..především pak ty pestrokrovečníci a hlavně rod Trichodes
. ten by si ale zasloužil pořádně pourčovat, máš tam dost nesrovnalostí...třeba T. ircutenis nemáš ani jednoho kromě toho napsaného na cedulce atd.
...něco se dá určit z této fotky a něco jen pod binklem 

celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina