Naše sbírky

Vše o budování sbírky, tipy, rady .....
Odpovědět
Cmelik

Re: Naše sbírky

Příspěvek od Cmelik »

Nádhera, Ferdo. Hnědásci a perleťovci, to je pro mě šlechta mezi deňáky. Fakt parádní.
matej

Příspěvek od matej »

k těm motýlkům s pruhlednými křídly - sám jsem je jednou chytal ve střední americe, ale protože motýli nesbírám, už je nemám. Domnívám se však, že to bylo ne z čeledi okáčů Satyridae ale čeledi Heliconidae. Ale dneska už něco nejsou čeledi ale podčeledi a obráceně.
Haci

Příspěvek od Haci »

V neotropech jsou podobní s průhlednými křídly, kteří patří do čeledi Ithomidae; často posedávají v podrostu lesa. Nýbrž Cithaerias je dle dnešní systematiky Nymphalidae, Satyrninae.
Lukáš Sekerka
Chrysomelidae: Cassidinae (incl. Hispinae) & Sagrinae of World
z ostatních mandelín mě zajímají: Zeugophorinae, Megalopodinae, Orsodacnidae, Donaciinae, Criocerinae, Lamprosomatinae, Megascelinae, Chrysomelinae, Fulcidacini, Spilopyrinae
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

Pokud pominu jasoně, i u nás žijí motýli s průhlednými křídly. Bělásek ovocný. :D Matěji, s Heliconidae jsi to trochu poplatl, i když též mám z těchto zástupců pár s čirými křídly, ale převážná část patří jak praví předřečník k Ithomidům.
Skupina Haeterini je velmi málo početná, jen pár rodů s pár druhy. Také se to časem měnilo z Haetery se odštěpil a Pseudohaetera Brown. Já sám jsem je dlouho nerešeršoval. Také tato skupina je však zajímavá, že do 3 velice podobných rodů s pruhlednými křídly sem patří i rod Pierella Westwood, 1851, který by jste patrně každý zařadil někam jinam. Děkuji Aphodiovi za uznání a vlepím foto skrovné krabičky. Ještě mi zde pár)no možná 3)druhy chybí :)
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

abych zas nebyl sprdnut za tropy, tak ukáži krabici svého velmi oblíbeného tesaříka. Je jím Rhamnusium bicolor (Schrank, 1781). Tento krásný a variabilní tesařík je pro mne kouzelný zejména způsobem lovu. Má velmi krátkou dobu výskytu a tak se sběratel musí opravdu snažit. Tohoto broučka mě naučil lovit můj velký učitel pak Zdeněk Štastný. Poprvé jsme na něj jeli kousek od Předměřic. Je tam malá kaštanová alej a u vstupu jsou dvě lidské kamené lebky. Dál je snad nějaký zámeček, nevím. No a tam jsme chodili strom od stromu já jako mladší se sápal do dutin a během uspěšného dopoledne jsem nalezl hned několik kousků tohoto krásného zvířete. Zdeněk mezitím radostně výskal nad nějakými houbovými věcmi. Dodnes, i když jsem pak tohoto tesaříka viděl ve větším množství je pro mne jeho lov jedním z největších zážitků pátrání a nalézání hmyzu.
Bohužel nemám, ani jsem neviděl druh Rhamnusium algericum Pic, 1896. Nicméně soudím, že všechny kusy, které jsem po zemích Evropy i severní afriky viděl, sbíral, porovnával patří ke stejnému druhu bicolor. V každé zemi je velmi variabilní a i druh Rhamnusium testaceipenne Pic, či graceus považuji za spp. bicolor.
potemnik

Příspěvek od potemnik »

jůů,, teda rhamnusie mám jednoho bez nohy z moravy.. jak dlouho jsi je sbíral? a jsou ještě i dnes?
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Míro, moc díky za ty "průhledňáky" - to jsou mezi všemi motýly moji favoriti - opravdu nááádhera! :shock: :yes :clap
tetonb

Příspěvek od tetonb »

Právě procházím tímto stádiem a je to "děsná" zábava....uplně nejlepší je změnit velikost beden, to se pak člověk co všechno za obyč.motýly mu chybí..... :head
Renno
moderátor

Příspěvek od Renno »

tetonb píše:Právě procházím tímto stádiem a je to "děsná" zábava....uplně nejlepší je změnit velikost beden, to se pak člověk co všechno za obyč.motýly mu chybí..... :head
mnoho z nás si určitě už někdy řekli, tak tohle je poslední podoba mé sbírky :yes ...a ejhle....za pár let se nám zas tak nezamlouvá a znovu přepichujeme :D .....já ted zrovna koketuju s myšlenkou něco naházet do unit systému po jednotlivých druzích, protože mám všechno v motýlářskejch krabicích a občas potřebuju pracovat jen s jedním druhem.....má to někdo podobně uspořádané?
celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina
Martináček

Příspěvek od Martináček »

Renno píše:taky nádhera... takhle je to ale s veškerým hmyzem....jakmile se člověk zaobírá i tou nejmíň přitažlivou skupinou na pohled a dá ji pěkně dohromady, tak potom je to vždy krásnej pohled :yes
Souhlasím Martine a právě to mě estéta a chronického kochače krásy hmyzu přimělo ke sbírání exemplářů. :heart :blush :cool
Krásní brouci nepatří do mražáku, krásní brouci patří na štítek. Ostrý zrak, dobré lovy, pevnou ruku a pohodové výpravy za poznáním přeje Martináček.
Renno
moderátor

Příspěvek od Renno »

u mě je to taky podobné:o)
celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina
Haci

Příspěvek od Haci »

Renno píše:mnoho z nás si určitě už někdy řekli, tak tohle je poslední podoba mé sbírky :yes
a potom museli záhy umřít, aby toho dostáli, protože ona "poslední podoba" není nikdy dlouhodobě udržitelná :x.
Lukáš Sekerka
Chrysomelidae: Cassidinae (incl. Hispinae) & Sagrinae of World
z ostatních mandelín mě zajímají: Zeugophorinae, Megalopodinae, Orsodacnidae, Donaciinae, Criocerinae, Lamprosomatinae, Megascelinae, Chrysomelinae, Fulcidacini, Spilopyrinae
Renda

Příspěvek od Renda »

Unitky můžu Renno jen doporučit.
:yes
Přílohy
DSC_0020.JPG
DSC_0019.JPG
bozapetr

Příspěvek od bozapetr »

je i jiná cesta - já ji používál leta a jsem maximálně spokojený ( až na to provedení - dnes už vím, že je zbytečně robusní a stačilo by neskládací, jen zasouvací ) - je to rameno, na které přidáte binokulár ... hýbu pak volně celou muzejkou pod binoklem bez toho aniž bych něco musel vypíchávat
Přílohy
rameno.jpg
Martináček

Příspěvek od Martináček »

bozapetr píše:je i jiná cesta - já ji používál leta a jsem maximálně spokojený ( až na to provedení - dnes už vím, že je zbytečně robusní a stačilo by neskládací, jen zasouvací ) - je to rameno, na které přidáte binokulár ... hýbu pak volně celou muzejkou pod binoklem bez toho aniž bych něco musel vypíchávat
Petře, to je skvělé zařízení. To už jsi tak koupil s mikroskopem? Nebo zvlášť? Já mám na kyvném rameni jen lupu na preparaci. To je paráda věc, bez toho snad nelze žít. Často to však, když mě na tom záleží, tak ještě dopreparovávám a poopravuji pod binclem a musím přebíhat.
Krásní brouci nepatří do mražáku, krásní brouci patří na štítek. Ostrý zrak, dobré lovy, pevnou ruku a pohodové výpravy za poznáním přeje Martináček.
bozapetr

Příspěvek od bozapetr »

Je to opravdu moc uzitecna vec ...mam volne misto na preparaci a kdyz urcuju brouky moc mi pomaha-jen pohybuju pod binoklem krabici a prepichavam...

Binokl ma vlastni stojan jak ho znas a nekde uz dobrych 15 let odpociva... rameno mi kdysi udelal zamecnik i nastrikal barvou podle meho napadu ... dnes bych to uz nedelal do kloubu uprostred. jen bych pouzil vytahovaci vnitrni sistem ...je to dobre. kdyz menis stul za mensi - vetsi ... nebo potrebujes schovat bokem binokl at nezavazi...
Hadesia1

Příspěvek od Hadesia1 »

Toto nie je unit systém ale mne plne vyhovuje, 30x40 drevo - olše od Vítka, prírodné/morené, tesnia skvele, môžem len doporučiť ...
Komoda je z bukovej dyhy, robená stolárom na mieru.
Zatiaľ je takto aspoň hlavná zbierka, ktorá bola v klasických čiernych muzejkách bez skla - 20x30, takto mi to ale pripadá estetickejšie a pracuje sa s tým bez problémov, sklo je rozhodne výhodou.
Stálo to spolu niečo cez 600 €.
Přílohy
DSCN1344.JPG
DSCN1345.JPG
Woody
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Woody »

Pro zpříjemnění už tak slunného víkendu přikládám foto své nové krabice jasoňů, které jsem získal z pozůstalosti pana B. Čecha. Jedná se o exempláře chycené v letech 75 až 83 na různých lokalitách na Slovensku. Až na jednu dnes už všechny ostatní lokality neexistují.
Přílohy
Parnassius apollo.jpg
Lepší motýl v krabici, než-li zmrzlý v lednici.
papa

Příspěvek od papa »

Woody píše:Pro zpříjemnění už tak slunného víkendu přikládám foto své nové krabice jasoňů, které jsem získal z pozůstalosti pana B. Čecha. Jedná se o exempláře chycené v letech 75 až 83 na různých lokalitách na Slovensku. Až na jednu dnes už všechny ostatní lokality neexistují.
Doporučuji aby jsi se moc veřejně nechlubil ... protože by jsi mohl mít za dveřmi bohužel brzo URNU :D
Woody
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Woody »

Vždycky jsem si přál vidět jejich zásah na vlastní oči :-) Ale pokud by si to nechali vysvětlit, ukázal bych jim řádnou kupní smlouvu a vysvětlil jim, že v té době, kdy jsou chycení jim ještě žádné vyhubení nehrozilo. V roce 1975 bylo chytání jasoňů ještě neadrelinovou zábavou, která nebyla zcela za hranicí zákona. :-)
Lepší motýl v krabici, než-li zmrzlý v lednici.
Odpovědět

Zpět na „Sbírka /Collection/“