Naše sbírky
-
Re: Naše sbírky
Nádhera, Ferdo. Hnědásci a perleťovci, to je pro mě šlechta mezi deňáky. Fakt parádní.
-
k těm motýlkům s pruhlednými křídly - sám jsem je jednou chytal ve střední americe, ale protože motýli nesbírám, už je nemám. Domnívám se však, že to bylo ne z čeledi okáčů Satyridae ale čeledi Heliconidae. Ale dneska už něco nejsou čeledi ale podčeledi a obráceně.
- Haci
V neotropech jsou podobní s průhlednými křídly, kteří patří do čeledi Ithomidae; často posedávají v podrostu lesa. Nýbrž Cithaerias je dle dnešní systematiky Nymphalidae, Satyrninae.
Lukáš Sekerka
Chrysomelidae: Cassidinae (incl. Hispinae) & Sagrinae of World
z ostatních mandelín mě zajímají: Zeugophorinae, Megalopodinae, Orsodacnidae, Donaciinae, Criocerinae, Lamprosomatinae, Megascelinae, Chrysomelinae, Fulcidacini, Spilopyrinae
z ostatních mandelín mě zajímají: Zeugophorinae, Megalopodinae, Orsodacnidae, Donaciinae, Criocerinae, Lamprosomatinae, Megascelinae, Chrysomelinae, Fulcidacini, Spilopyrinae
- míra
- Kontaktovat uživatele:
Pokud pominu jasoně, i u nás žijí motýli s průhlednými křídly. Bělásek ovocný.
Matěji, s Heliconidae jsi to trochu poplatl, i když též mám z těchto zástupců pár s čirými křídly, ale převážná část patří jak praví předřečník k Ithomidům.
Skupina Haeterini je velmi málo početná, jen pár rodů s pár druhy. Také se to časem měnilo z Haetery se odštěpil a Pseudohaetera Brown. Já sám jsem je dlouho nerešeršoval. Také tato skupina je však zajímavá, že do 3 velice podobných rodů s pruhlednými křídly sem patří i rod Pierella Westwood, 1851, který by jste patrně každý zařadil někam jinam. Děkuji Aphodiovi za uznání a vlepím foto skrovné krabičky. Ještě mi zde pár)no možná 3)druhy chybí

Skupina Haeterini je velmi málo početná, jen pár rodů s pár druhy. Také se to časem měnilo z Haetery se odštěpil a Pseudohaetera Brown. Já sám jsem je dlouho nerešeršoval. Také tato skupina je však zajímavá, že do 3 velice podobných rodů s pruhlednými křídly sem patří i rod Pierella Westwood, 1851, který by jste patrně každý zařadil někam jinam. Děkuji Aphodiovi za uznání a vlepím foto skrovné krabičky. Ještě mi zde pár)no možná 3)druhy chybí

- míra
- Kontaktovat uživatele:
abych zas nebyl sprdnut za tropy, tak ukáži krabici svého velmi oblíbeného tesaříka. Je jím Rhamnusium bicolor (Schrank, 1781). Tento krásný a variabilní tesařík je pro mne kouzelný zejména způsobem lovu. Má velmi krátkou dobu výskytu a tak se sběratel musí opravdu snažit. Tohoto broučka mě naučil lovit můj velký učitel pak Zdeněk Štastný. Poprvé jsme na něj jeli kousek od Předměřic. Je tam malá kaštanová alej a u vstupu jsou dvě lidské kamené lebky. Dál je snad nějaký zámeček, nevím. No a tam jsme chodili strom od stromu já jako mladší se sápal do dutin a během uspěšného dopoledne jsem nalezl hned několik kousků tohoto krásného zvířete. Zdeněk mezitím radostně výskal nad nějakými houbovými věcmi. Dodnes, i když jsem pak tohoto tesaříka viděl ve větším množství je pro mne jeho lov jedním z největších zážitků pátrání a nalézání hmyzu.
Bohužel nemám, ani jsem neviděl druh Rhamnusium algericum Pic, 1896. Nicméně soudím, že všechny kusy, které jsem po zemích Evropy i severní afriky viděl, sbíral, porovnával patří ke stejnému druhu bicolor. V každé zemi je velmi variabilní a i druh Rhamnusium testaceipenne Pic, či graceus považuji za spp. bicolor.
Bohužel nemám, ani jsem neviděl druh Rhamnusium algericum Pic, 1896. Nicméně soudím, že všechny kusy, které jsem po zemích Evropy i severní afriky viděl, sbíral, porovnával patří ke stejnému druhu bicolor. V každé zemi je velmi variabilní a i druh Rhamnusium testaceipenne Pic, či graceus považuji za spp. bicolor.
-
jůů,, teda rhamnusie mám jednoho bez nohy z moravy.. jak dlouho jsi je sbíral? a jsou ještě i dnes?
- aphodius
Míro, moc díky za ty "průhledňáky" - to jsou mezi všemi motýly moji favoriti - opravdu nááádhera!

-
Právě procházím tímto stádiem a je to "děsná" zábava....uplně nejlepší je změnit velikost beden, to se pak člověk co všechno za obyč.motýly mu chybí..... 

- Renno
- moderátor
mnoho z nás si určitě už někdy řekli, tak tohle je poslední podoba mé sbírkytetonb píše:Právě procházím tímto stádiem a je to "děsná" zábava....uplně nejlepší je změnit velikost beden, to se pak člověk co všechno za obyč.motýly mu chybí.....

celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina
- Martináček
Souhlasím Martine a právě to mě estéta a chronického kochače krásy hmyzu přimělo ke sbírání exemplářů.Renno píše:taky nádhera... takhle je to ale s veškerým hmyzem....jakmile se člověk zaobírá i tou nejmíň přitažlivou skupinou na pohled a dá ji pěkně dohromady, tak potom je to vždy krásnej pohled

Krásní brouci nepatří do mražáku, krásní brouci patří na štítek. Ostrý zrak, dobré lovy, pevnou ruku a pohodové výpravy za poznáním přeje Martináček.
- Renno
- moderátor
- Haci
a potom museli záhy umřít, aby toho dostáli, protože ona "poslední podoba" není nikdy dlouhodobě udržitelnáRenno píše:mnoho z nás si určitě už někdy řekli, tak tohle je poslední podoba mé sbírky![]()

Lukáš Sekerka
-
je i jiná cesta - já ji používál leta a jsem maximálně spokojený ( až na to provedení - dnes už vím, že je zbytečně robusní a stačilo by neskládací, jen zasouvací ) - je to rameno, na které přidáte binokulár ... hýbu pak volně celou muzejkou pod binoklem bez toho aniž bych něco musel vypíchávat
- Martináček
Petře, to je skvělé zařízení. To už jsi tak koupil s mikroskopem? Nebo zvlášť? Já mám na kyvném rameni jen lupu na preparaci. To je paráda věc, bez toho snad nelze žít. Často to však, když mě na tom záleží, tak ještě dopreparovávám a poopravuji pod binclem a musím přebíhat.bozapetr píše:je i jiná cesta - já ji používál leta a jsem maximálně spokojený ( až na to provedení - dnes už vím, že je zbytečně robusní a stačilo by neskládací, jen zasouvací ) - je to rameno, na které přidáte binokulár ... hýbu pak volně celou muzejkou pod binoklem bez toho aniž bych něco musel vypíchávat
Krásní brouci nepatří do mražáku, krásní brouci patří na štítek. Ostrý zrak, dobré lovy, pevnou ruku a pohodové výpravy za poznáním přeje Martináček.
-
Je to opravdu moc uzitecna vec ...mam volne misto na preparaci a kdyz urcuju brouky moc mi pomaha-jen pohybuju pod binoklem krabici a prepichavam...
Binokl ma vlastni stojan jak ho znas a nekde uz dobrych 15 let odpociva... rameno mi kdysi udelal zamecnik i nastrikal barvou podle meho napadu ... dnes bych to uz nedelal do kloubu uprostred. jen bych pouzil vytahovaci vnitrni sistem ...je to dobre. kdyz menis stul za mensi - vetsi ... nebo potrebujes schovat bokem binokl at nezavazi...
Binokl ma vlastni stojan jak ho znas a nekde uz dobrych 15 let odpociva... rameno mi kdysi udelal zamecnik i nastrikal barvou podle meho napadu ... dnes bych to uz nedelal do kloubu uprostred. jen bych pouzil vytahovaci vnitrni sistem ...je to dobre. kdyz menis stul za mensi - vetsi ... nebo potrebujes schovat bokem binokl at nezavazi...
- Hadesia1
Toto nie je unit systém ale mne plne vyhovuje, 30x40 drevo - olše od Vítka, prírodné/morené, tesnia skvele, môžem len doporučiť ...
Komoda je z bukovej dyhy, robená stolárom na mieru.
Zatiaľ je takto aspoň hlavná zbierka, ktorá bola v klasických čiernych muzejkách bez skla - 20x30, takto mi to ale pripadá estetickejšie a pracuje sa s tým bez problémov, sklo je rozhodne výhodou.
Stálo to spolu niečo cez 600 €.
Komoda je z bukovej dyhy, robená stolárom na mieru.
Zatiaľ je takto aspoň hlavná zbierka, ktorá bola v klasických čiernych muzejkách bez skla - 20x30, takto mi to ale pripadá estetickejšie a pracuje sa s tým bez problémov, sklo je rozhodne výhodou.
Stálo to spolu niečo cez 600 €.
-
- Kontaktovat uživatele:
Pro zpříjemnění už tak slunného víkendu přikládám foto své nové krabice jasoňů, které jsem získal z pozůstalosti pana B. Čecha. Jedná se o exempláře chycené v letech 75 až 83 na různých lokalitách na Slovensku. Až na jednu dnes už všechny ostatní lokality neexistují.
Lepší motýl v krabici, než-li zmrzlý v lednici.
-
Doporučuji aby jsi se moc veřejně nechlubil ... protože by jsi mohl mít za dveřmi bohužel brzo URNUWoody píše:Pro zpříjemnění už tak slunného víkendu přikládám foto své nové krabice jasoňů, které jsem získal z pozůstalosti pana B. Čecha. Jedná se o exempláře chycené v letech 75 až 83 na různých lokalitách na Slovensku. Až na jednu dnes už všechny ostatní lokality neexistují.

-
- Kontaktovat uživatele:
Vždycky jsem si přál vidět jejich zásah na vlastní oči :-) Ale pokud by si to nechali vysvětlit, ukázal bych jim řádnou kupní smlouvu a vysvětlil jim, že v té době, kdy jsou chycení jim ještě žádné vyhubení nehrozilo. V roce 1975 bylo chytání jasoňů ještě neadrelinovou zábavou, která nebyla zcela za hranicí zákona. :-)
Lepší motýl v krabici, než-li zmrzlý v lednici.