Stránka 4 z 4

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 03 říj 2018, 18:27
od Luke
Dovolím si toto téma oživit. Dotaz se ale netýká brouků nýbrz motýlů. Jaké máte zkušenosti a typy pro rozvlhcečení. Případně jak to urychlit. Mám je už den a půl v krabičce ve které jsou jen navlhčené ubrousky ale nic se neděje.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 04 říj 2018, 05:10
od kutilka
Možná jsi chtěl napsat nýbrž místo natož.
Protože takhle se neví, čeho se dotaz týká. :)

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 04 říj 2018, 06:13
od marion
Taky jsem nepochopil co chce Luke rozvlhčovat ?!

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 04 říj 2018, 08:06
od míra
:D Luke se asi ptá na motýlky které si tento týden ode mne odvezl, a na přepreparaci se ptal, a zatím jsem nestačil odpovědět. Tak činím takto.
a) Nejlíp se preparují čerstvé kusy,
b) na druhém místě z mrazáku :D
c) kusy sáčkované- tam záleží na mnoha okolnostech, způsobu lovu a smrcení a přeschlosti. Mě se vyplatilo i sáčkované kusy dát na chvíli do mrazáku.
d) kusy již preparované osobně nikdy nepřepreparovávám :D (nepřepepřte toho vepře...) . Vzhledem k tomu, že by se křídla nikdy neměla dotýkat vlhkého to je takřka nemožné. Napíchat na korek do vaničky s vodou, pár kapek kyseliny otctové,, a nechat pár dnů uzavřeno - jistě se trochu rozvolní.
Ale mužou také sklonit křídla a namočit se...No nevím.. Také myslím, že by většinou odpadaly nožičky. Uznávám, že je lepší pohled na vzorného motýla, ale pro mne to není dogma.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 09 zář 2019, 11:24
od mrcos
Po 8 letech čtení mám konečně něco, čím bych tu mohl přispět :)
Na rozvlhčování se mi na radu kolegy docela osvědčil roztok fosforečnanu, konkrétně v mém případě Na2HPO4.12H2O. Koncentraci vám moc neporadím, míchal jsem to "zkusmo od oka", ale tak max. 5% roztok by to mohl být. Hezky to rozvlhčuje a uvolňuje zatuhlé přívěsky, "propadlé" měkčí části se "nafukují" do původních tvarů. Do Petriho misky jsem dal papírový ubrousek, ten namočil roztokem a na něj dal brouky. Přes letní hicy jsem to dával do lednice, tam to vydrželo třeba i týden a neplesnivělo. Takhle jsem třeba rozvlhčil i totálně usušenou Scolopendru, vypadala jako čerstvá. Brouky, kteří jsou citliví na namočení (barvy, šupinky, ...), bych takhle radši nerozvlhčoval, ale na spoustu jich to funguje dobře. Zkusím vylaborovat přesnější koncentrace, ozkouším to ještě na různých hmyzech a pak dám vědět. První na řadu půjde zapomenutý a do smrti usušený sběr drabčíků, co jsem doma našel.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 10 zář 2019, 05:12
od kutilka
Pokud doladíš postup a dáš k dispozici, bude to záslužný počin. :clap :yes

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 26 říj 2020, 14:14
od robert
Na rozvlhčení brouků, z mrazáku nebo ze sáčků používám destilovanou vodu s octem. Do Petriho misky dám papírový ubrousek nebo toaletní papír, přidám destilku s octem, položím tam brouky a dám na radiátor, v létě na parapet (kovový) na slunce, za pár hodin je materiál připravený k preparaci, a díky destilované vodě nedochází k plesnivění, ale nemůže v té misce být moc dlouhou dobu, maximálně tak týden, a chce to sem tam dolít.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 26 říj 2020, 15:18
od Hali+
robert píše: 26 říj 2020, 14:14 Na rozvlhčení brouků, z mrazáku nebo ze sáčků používám destilovanou vodu s octem. Do Petriho misky dám papírový ubrousek nebo toaletní papír, přidám destilku s octem, položím tam brouky a dám na radiátor, v létě na parapet (kovový) na slunce, za pár hodin je materiál připravený k preparaci, a díky destilované vodě nedochází k plesnivění, ale nemůže v té misce být moc dlouhou dobu, maximálně tak týden, a chce to sem tam dolít.
Tady by bylo dobré zmínit výčet čeledí, u kterých je to používáno.
U mé drobotě někdy při rozvlhčování hrají roli minuty, jinak se začnou rozpadat...
Obávám se proto, že popisovaný postup je nejspíš použitelný jen u největších a nejrobustnějších brouků, kteří navíc nemají šupinky.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 26 říj 2020, 17:01
od marion
používám okenu nebo podobné teď konkrétně "Čistič oken" od Q-Power

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 27 říj 2020, 06:24
od Radomír
Čistý ocet.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 27 říj 2020, 09:24
od marion
v octu plesnivějí a macerují.
Jenže já je mám v misce i více dnů (i více let) základem je, aby netěsnila, takže postupně vysychá a pak přivlhčuji dle potřeby.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 03 pro 2020, 16:00
od Greenhorn
Zdravím,
mám takový dotaz... Chtěl jsem si udělat radost, tak jsem si zakoupil Platypsyllus castoris. Myslel jsem, že bude již preparovaný, ale je sáčkovaný a samozřejmě úplně vysušený. Jak by jste takového brouka rozvlhčovali? Stačilo by mi jen trochu porovnat končetiny. Nechci ho převlhčit, ani olámat. Běžně používám na rozvlhčování Petriho misku se savým podkladem a zakápnu octem. Ale tady bych dost experimentoval. Netuším, jestli je to na tohohle prcka ideální a jak ho případně cca dlouho rozvlhčovat. Nebo zvolit jinou metodu? Popř se na rovnání raději vykašlat? Za radu budu vděčný. Olda

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 03 pro 2020, 18:50
od prosektor
Já všechno hážu do vody s kapkou jaru. Za pár hodin (často i dřív) je drobotina připravená k akci. Když potřebuju rychlorozvlhčení, tak do okeny. Nemusíš moc špekulovat, není to žádná věda. A když ho převlhčíš, tak ho dáš uschnout.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 21 led 2021, 10:44
od LeChat
Oživím tohle téma. Než začnu zkoušet podrobně popsaný roztok pepsinu, zkusil bych brouky povařit, jen to nechci poprvé přetáhnout.

Na jak dlouho přibližně je tam dle velikosti můžu nechat?

Dával jsem na minutu ve vodě do mikrovlnky, to nepohlo ani trochu.