Naše sbírky

Vše o budování sbírky, tipy, rady .....
Odpovědět
míra
Kontaktovat uživatele:

Re: Naše sbírky

Příspěvek od míra »

Honzo, já si dovolím prozradit jednu tvoji chybu. Tvoje příspěvky jsou až příliš perfekcionalistické. Pro dobro věci je třeba, aby hlavně ti mladí, ale upřímně řečeno i ti starší a upřímě řečeno i většina státem placených vědců v muzejích by občas viděli i běžné sbírky, neuspořádané sbírky, chaotické sbírky. Jinak totiž všichni trpí depresemi z pohledu na Tvé příspěvky. :D a začnou přemýšlet o nesmrtelnosti chrousta.
A tak si dovolím jako trochu jiná garnitura nabídnout i dost tristní pohled.
Ale trochu jej uvedu.
V okamžiku vydání edice motýlů- píďalek se ve mne hnulo svědomí a jak jsem si své krabice vyhrabávat, přemýšlet. Začal jsem hutně vědecky pracovat. :) A uvažovat :coffee .
Myslím, že to je už dva roky, co na píďělakách průběžně, ale soustavně pracuji. Rozhodně už mám o hodně větší povědomost o této skupině. Ale oč vím víc vím, o to je pro mne pracné se dál snažit bádat, určovat, pátrat....
A o tom je skutečné zaujetí věcí.
Honzova krabička je věcí desetiletí pracné práce, každodení práce.,
Pokud chce sběratel v nějaké skupině pochopit , pak to není snadné, není to sbírkařina.
A OBZVLÁŠT ! Srdce na ruku pánové. Kdo vydrží dlouho jen u svých čeledí? Kdo si neprohlídne i něco jiného? Koukněme se na specializaci fora a jenom u těch kteří přispívají je to dost rizoto :D
Ale k tématu. Po asi dvou letech práce nad píďalkami jsem ve stavu velmi, velmi hrubého roztřídění. Nechtěl jsem jít do konečného výsledku a jen velmi neesteticky jsem rovnal rody pídalek s tím, že v konečném řešení rozhodnu do jak velkých krabic a jak vlastně je setřídím.
Nicméně jim už alespon trochu rozumím. Nwejen ve sbírce, ale i ve svých skrovných možnostech o sezoně. Pozoruju, pátrán chovám.
Ukazuji tedy své krabice pracovního charakteru při vědecké práci nad skupinou píďalek české republiky.
4 krabice je již ryze pracovní a další 2 krabice si ani nedovolím pro hrozivost ukázat :rock
anonymus

Příspěvek od anonymus »

od všeho něco :mrk
Scarabaeidae 55.JPG
Carabidae 10.JPG
Carabidae 3.JPG
Cerambycidae 21.JPG
Dynastinae 1.JPG
Glaphyrinae 3.JPG
Lucanidae 02.JPG
Henri

Příspěvek od Henri »

Téma legislativní druhové ochrany hmyzu je na stránkách entofóra docela přesvědčivě dlouhodobě argumentováno. Jsme od malička vychováváni normy a zákony dodržovat. Předivo předpisů a zákonů však bují tak rychle, že i advokát či soudce před vámi listuje zákoníkem. Ne vždy se jednotlivé stupně soudů shodnou ve verdiktech. I tak tvorba norem nestíhá tempo vývoje nových témat (namátkou eutanázie či právo zmrazených vajíček a spermií následně zahynulých rodičů), zatím řešíme povolený úhel banánů a velikosti jablek do moštu. Problémem je realizace a vymahatelnost práva. Některých zákonů se bojí i ti, kteří je schválili. Tak jako se řešila kázeň na vojně exemplárním potrestáním jediného vojáčka z řady hlučících ve frontě na oběd, tak se třeba potrestá gymnazista, který má v biologické olympiádě v muzejce roháče z burzy. Na Belianských kopcích mají pěkné informační cedule, druhy na nich vykreslené mizí, protože step zarůstá. Za nekonání managementu nebude nikdo sankcionován. Zatímco ten, kdo tam vytáhne smýkačku, ano. Za to, že 11% denních motýlů u nás vyhynulo a dalších 10% je na tom kriticky, nemůže ten, kdo je má ve vitríně. Ale snadněji ho lze potrestat než toho, kdo uložil obsluze sekačky vyžínat plevel podražec v příkopě podél silnice. S čím by srovnávali dnešní faunistici a ochranáři, nebýt takových starých amatérských sbírek, které se dříve nebo později dostanou do muzea. Všechno je to o nerespektování filosofického principu vztahů obecného, zvláštního a jedinečného.
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Henri - moc dobře napsáno! :yes
anonymus

Příspěvek od anonymus »

Fruhstorferiini - Didrepanephorini
Fruhstorferiini - Didrepanephorini.JPG
Ivoš M.

Příspěvek od Ivoš M. »

Paráda, tak jsem si začal dělat sbírku fotek Honzovi sbírky. :)
Pyrochroidae CZECH REPUBLIC
anonymus

Příspěvek od anonymus »

Tak si tam přihoď toto :)
Melolonthinae 3.JPG
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

A naváži na svůj příspěvek- sbírka píďalek o stránku výše. Pokud mám celou skupinu alespon orientačně seřazenou, nejlépe v nejvěších krabicích, které se tak tak vejdou na pohovku vedle pracovního stolu, začnu do první klasické motýlkářské krabice upravovat první rody. Nechci se řídit klíčem, v tomto případě vydanou publikací na píďalky, ale rozhoduji se dle své vlastní úvahy. A proto na prvním místě začnu se zejkovci. Je to početná podčeleď, rozmanitá, zajímavá, ostatně jako celé pídalky. No jo, jenže zejkovců mám takřka jednu krabici. Takže začnu s pravými zejkovci a přodám k nim drskokřídlece, kteří v klíči navazují.. Musím přiznat že u motýlů mi vyhovuje staré české názvosloví skupin motýlů. Pro odbroníky je možná vhodné třídění skupin( jako třeba u krasců grupa salicis a td.. :D ) ale mě více vyhovuje čeština.
tato krabice jetedy již téměř načisto. nechávám více místa. Ovšem s tím, že v ní ještě chybí několik druhů, které hodlám přezkoumat a zařadit ze zásobních krabic. Také je hodno řádněji přezkoumat již determinované druhy, případně v pochybnostech předat determinátorovi.
Nicméně asi uznáte, že je zde už velký pokrok a na krabici běžných pídalek se dá koukat.
Pokud nahlédnu a odhadnu, registruji, že celá sbírka pídalek v kvalitní upravě bude vyžadovat asi 15-20 motýlkářských krabic.
anonymus

Příspěvek od anonymus »

Tak jsem dorovnal (přerovnal) Glaphyrinae
Check list Glaphyridae.xls
Glaphyrinae 1.JPG
Glaphyrinae 2.JPG
Glaphyrinae 3.JPG
Glaphyrinae 4.JPG
Glaphyrinae 5.JPG
Glaphyrinae 6.JPG
angellus

Příspěvek od angellus »

míra píše:A naváži na svůj příspěvek- sbírka píďalek o stránku výše.....

Slušnej materiál.. :yes . Já je taky beru, ale zatim mám jen jednu mat. krabici z které jsem se něco pokusil určit sám, popřípadě někdo z fotek. Každopádně je budu dál shromaždovat...
Moc se mi líbí, kdybych mohl poprosit poradil by mi někdo nějakou literaturu na Geometridae do SZ? Díky moc všem.
Přílohy
image.jpg
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

Tak zejkovci pokračují ruznorožci a dalšími rody. Kromě dvou krabic asi ze třech zejkovců mi ale vzniká další krabice s dubletním materiálem, který samozřejmě dávám k dispozici zájemcům. V elektronické podobě nemám nic k pídalkám, používal jsem staré xeroxové klíče, ale v podstatě mi dnes plně postačuje publikace k pídalkám v rámci edice motýlů a housenek střední evropy. I když nejsem odborník, měl bych připomínky, třeba k lepšímu hledání v rodech druzích, případně synonymech, což chybí, ale v souhrnu mi tato kniha velmi pomohla a díky autorům.
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

Jako reakci na píďalky jsem dostal pobídku, ať radši sbírám atacusy, že je na co koukat a je jen jeden druh :D Tak ukáži jednu ze 2 krabic atacusů. Měl bych je tež přebrat a lépe urpavit, leč nyní jsou na ředě píďalky.
Jinak rod Attacus Linnaeus, 1767 nemá jen jeden druh, ale myslím kolem 20. Pro sběratele je však ještě horší, že spadá pod tribus
Attacini který obsahuje další rody velkých martináčů. A velké nároky na obří krabice :nech A pro zajímavost i jedinného evropského zástupce tribu , kterého mnozí z Vás sbírali, či chovali, martináče Samia Hübner, 1819.
Pokud trochu okořením pouhé fádní umístění fotky sbírky i příhodou, kam dodnes nezapomenu na lov bez úlovku na Jávě. Vesnici už ani nevím. V noci vypadla elektřina, ani jsme nesvítili ( v těch dobách nebylo moc co na svícení), takže jsem vždy až na místě koupil místní žárovku a klubko drátů
a provizorně napojoval, když to šlo. Bylo šílené dusno a k ránu přišla prutrž mračen, že nás probudila. Ale po chvilce za svítání se vyčistilo nebe. A najednou jsme před chatkou uslyšeli divné plácání, jako tleskání . Byla tam silnička, malý krámek, kde už se činila kuchařka. Ale na asfaltu poskakovalo několik, možná desítek atacusů. Marně se snažily vzlétnout, jen poposkočily, popoletěly a plác. Užasný pohled a zvuk. Vašek se vrátil pro kameru, ale následně projel autobus a udělal z této přehlídky mišmyš a konec. Všechno dobité.
anonymus

Příspěvek od anonymus »

Míro moc pěkný , ale chtělo by to větší krabice, takové jaké má kolega v Rusku :)
2.jpg
3.jpg
4.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
14.jpg
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

Hezká sbírka. Někdy po revoluci jsem si domů přivezl ze státní řepařského ústavu dvě zasklené skříně asi 2x1,5metru s výsuvnými krabicemi. Předtím to prý pár měsíců nabízely všem možným muzeím, nikdo nechtěl ani zadarmo. Nádherné. Sbírka vevnitř jen demonstrační pro ochranu řepy, tedy škudci. V jedné krabici třeba jen jeden brouček samotný, na řepě, pod řepou, s předsedou :D . Ale krabice leštěná olše, mosazné kování, vysouvací pyžiny z mosazi...Pár let jsem je využíval. Pak jsem je odstěhoval na půdu, prakticky to bylo problematické je i jen vytáhnout ze šuplíka. Nakonec jsem je daroval.
Dnes mám jen pro potěchu oka pár podobných, ale nezásuvných krabic z jiné sbírky, leštěný ořech, mosazné panty, kování. Není to typický rozměr, mám jich jen pár ve skříni, asi 20. A dávám tam jen takové skupiny, které se tam vejdou samy a mají pro mne nějakou třeba historickou cenu. Třeba krajníci(reticulátka z čech,,, nebo majky.. Moc s nimi nepracuji.
Ale je fakt, že mne dnes hlavně tlačí prostor. Třeba i současnou sbírku pídalek tlačím jen do druhů, případně pár variet. Není místo. On ten rusák, kdyby si sepíchal jen druhy za sebou, vejdou se mu do jedné krabice.
potemnik

Příspěvek od potemnik »

wau miro, ty atacusove jsou.....
nemáš i jiné krabice martináčů? Mne vždycky tato čeled zajímala. Nemyslím naše, ty mám, ale tropické. Víc o atacusech, také jsem si odchoval. Co jižní amerika? nemá prosím někdo další fotky martináčů?
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

ješiš, nechod na mne s martináči, taková obrovská čeled.
Renno
moderátor

Příspěvek od Renno »

krásný míro...já se zase potěšil s těmi krajníky...paráda:o)
celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina
anonymus

Příspěvek od anonymus »

Míro mám dotaz tato Calosoma v kroužku je Calosoma (Castrida) rufipenne Dejean, 1831 ?
Bez názvu.jpg
Renno
moderátor

Příspěvek od Renno »

jo to mě taky moc zajímá?
celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina
anonymus

Příspěvek od anonymus »

tyto krabice navazují za Fruhstorferiini – Didrepanephorini

Didrepanephorini - Rutelini