Naše sbírky
- míra
- Kontaktovat uživatele:
Re: Naše sbírky
[quote="Honza"]Míro mám dotaz tato Calosoma v kroužku je Calosoma (Castrida) rufipenne Dejean, 1831 ?
Pravděpodobně ano, první je vagans, druhá snad rufipenne, třetí mám určeno Pickou Oxyans, je také z Chile, ale doposud jsem nenarazil na synonymum. Takže spíše soudím na vagans. Tu rufipenne mohu lépe nafotit, má zajímavý štít.
Pravděpodobně ano, první je vagans, druhá snad rufipenne, třetí mám určeno Pickou Oxyans, je také z Chile, ale doposud jsem nenarazil na synonymum. Takže spíše soudím na vagans. Tu rufipenne mohu lépe nafotit, má zajímavý štít.
oba druhy vagans i rufipenne patří do stejného podrodu Castrida
Calosoma (Castrida) rufipenne Dejean, 1831vypadá takto
Calosoma (Castrida) rufipenne Dejean, 1831vypadá takto

- míra
- Kontaktovat uživatele:
Honzo, samozřejmě že při rešerši jsem koukal jak do carabidae.org, neotropical. rog, tak calosomas.com. I při tom si nejsem jistý zařazením 100% jako rufipenne. No posud sám . A také vlepuji fotku calosomy určené Pickem, se kterou si opravdu nevím rady.
- J.P.
Krása,Honza píše:Tak jsem dorovnal (přerovnal) Glaphyrinae

Ale v tom Check listu máš některé druhy duplicitně v různých rodech.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Buprestidae - PAL
Buprestidae - PAL
- Yohaness
[quote="Honza"]Tak jsem dorovnal (přerovnal) Glaphyrinae
Honzo, proč je vyretušovaná (již podruhé) cedulka se jménem druhu v první krabici, úplně v pravém dolním rohu? Nějaké tajemství?
Honzo, proč je vyretušovaná (již podruhé) cedulka se jménem druhu v první krabici, úplně v pravém dolním rohu? Nějaké tajemství?

Silphidae, Geotrupidae, Scarabaeidae, Pyrochroidae
- J.P.
Aby ses nechlubil, že se jmenuje po tobě. 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Buprestidae - PAL
Buprestidae - PAL
Yohaness píše:Honza píše:Tak jsem dorovnal (přerovnal) Glaphyrinae
ona není vyretušovaná, ale jak mám laminované cedulky odrazem světla není vidět co to je

ano jedná se o druh Amphicoma schneideri Nikodym, 2005

jj, bude potřeba ještě opravit, jedna ze změn také budeJ.P. píše:Krása,Honza píše:Tak jsem dorovnal (přerovnal) Glaphyrinae
.
Ale v tom Check listu máš některé druhy duplicitně v různých rodech.
Eulasia nitidicollis Reiche, 1862
= Eulasia jordanica Mitter, 1992
- Yohaness
Aha, tak je to...Honza píše:Yohaness píše:Honza píše:Tak jsem dorovnal (přerovnal) Glaphyrinae
ona není vyretušovaná, ale jak mám laminované cedulky odrazem světla není vidět co to je![]()
ano jedná se o druh Amphicoma schneideri Nikodym, 2005
Silphidae, Geotrupidae, Scarabaeidae, Pyrochroidae
- Renno
- moderátor
zkusím se ti pozeptat a vyřešit tomíra píše:Honzo, samozřejmě že při rešerši jsem koukal jak do carabidae.org, neotropical. rog, tak calosomas.com. I při tom si nejsem jistý zařazením 100% jako rufipenne. No posud sám . A také vlepuji fotku calosomy určené Pickem, se kterou si opravdu nevím rady.

celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina
- Renno
- moderátor
tak ta prostřední je opravdu, dle chytřejších rufipenne, tu máš určenou dobře, a ta třetí vpravo se kterou si nevíš rady je asi pravděpodobně vagans...protože axians (dle Picka) jako druh či synonymum neexistuje!!!...spíše to je špatný přepis či co
celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina
pravděpodobně ano
samci a samice mají rozdílný tvar štítu
samci a samice mají rozdílný tvar štítu
Naposledy upravil(a) anonymus dne 17 lis 2015, 18:21, celkem upraveno 2 x.
- míra
- Kontaktovat uživatele:
Jako vangans jsem si to určil sám, s pochybami... Ale nezabývám se tímto podrodem bedlivěji, tak nechávám i cedulku s determinací Picky. Oxyans. Možná to jen souvisí s oxydací
Bohužel jsem nikde nenašel jiný exemplář v této barvě krovek. Oproti rufipenne má zase jiné tečkování krovek. Bohužel jsem ani jeden exemplář sám nesbírál, vše je ze staré sbírky bývalého ilustrátora živy.

- míra
- Kontaktovat uživatele:
Už jsem se lekl, že mě vykradli.uff 
Ale ty dvě skříně vzadu, no to je snad přesně jak píšu o těch kredencích od řepařů
Snad ještě poznamenám k determinátorovi calosomy, Jarda Picka napsal dvě docela čtivé knížky, Chvála sběratelství a z Vietnamu Země pod obratníkem Raka .

Ale ty dvě skříně vzadu, no to je snad přesně jak píšu o těch kredencích od řepařů

Snad ještě poznamenám k determinátorovi calosomy, Jarda Picka napsal dvě docela čtivé knížky, Chvála sběratelství a z Vietnamu Země pod obratníkem Raka .
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem dokončil úpravu krabice s převážně podzimními rody (rákosnice, polnice-Agrocholy, zlatokřídleci), tam si dovolím také přispět skromnou ukázkou. Sbírku pojímám docela minimalisticky, stačí mi pár kusů od druhu, na můry mám krabice muzejky kvůli místu ve skříni. Se sbírkou pořád pracuji a další kusy i druhy průběžně doplňuji (můry poctivěji sbírám teprve třetí rok), takže si snažím v krabici nechat dost volného místa a čas od času až přestává být v krabici hnutí tak ji rozdělím na dvě nebo více poloprázdných a ty pak zase doplňuju...tož tak..
A raději ještě dodám že jedinci chráněných druhů byli chyceni před revolucí, v době kdy se na ně nevztahovala ochrana..
A že tu někdo psal o tom že krabice s můrami vypadají ve sbírce smutně, přikládám na ukázku i jednu s deňáky (ty mám rozměr 30x40 a trochu jinak uspořádané), a zase tam mám dost místa na doplňování.
Jde o sbírku lepidopter Podyjí, proto některé druhy chybí...A raději ještě dodám že jedinci chráněných druhů byli chyceni před revolucí, v době kdy se na ně nevztahovala ochrana..
- míra
- Kontaktovat uživatele:
Tak ještě navazuji na stránky 30,31, kdy názorně ukazuji jak jsem z velkých neuspořádaných krabic začal třídit a uspořádávat píďalky. Včera jsem dotřídil podčeleď
Larentiinae Duponchel, 1845. Je zajímavé, že píďalky jako jedna z mála čeledí nemá svého hlavního zástupce čeledi pojmenovaného jako píďalka, ale jako zelenopláštník březový Geometra papilionaria (Linnaeus, 1758)
Jako píďalky se pak česky jmenují jen nemnohé, zejména rod Operophtera Hübner, 1825 svými dvěma zástupci Operophtera brumata (Linnaeus, 1758)- píďalka podzimní a Operophtera fagata (Scharfenberg, 1805)- píďalka lesní .. Oba tyto druhy jsou zajímavé dimorfismes a samičkami se zakrnělými křidelky. Skupina v krabici v pravo nahoře.
Čekají mne ještě menší podčeledi píďalek.
Larentiinae Duponchel, 1845. Je zajímavé, že píďalky jako jedna z mála čeledí nemá svého hlavního zástupce čeledi pojmenovaného jako píďalka, ale jako zelenopláštník březový Geometra papilionaria (Linnaeus, 1758)

Čekají mne ještě menší podčeledi píďalek.
- míra
- Kontaktovat uživatele:
že to jsou samé fádní můry? Kdosi se mne zeptal. Ne, jsou to krásné píďalky. V krabici zvětšuji detailem píďalka skvrnitá
Rheumaptera subhastata (Nolcken, 1870) a píďalka vlnkovaná Hydria undulata (Linnaeus, 1758) . Vlnkovanou jsem chytil Nymburk, skvrnitou vrch Borný.
Rheumaptera subhastata (Nolcken, 1870) a píďalka vlnkovaná Hydria undulata (Linnaeus, 1758) . Vlnkovanou jsem chytil Nymburk, skvrnitou vrch Borný.
Troginae - Ceratocanthinae
Hybosorinae
Orphynae - Dynamopodinae
Taurocerastinae - Allidiostomatinae - Geotrupinae (Athyreini,Bolbocerini)
- míra
- Kontaktovat uživatele:
blahopřeju....čím rezavější brouk, tím větší špek