Naše sbírky

Vše o budování sbírky, tipy, rady .....
Odpovědět
míra
Kontaktovat uživatele:

Re: Naše sbírky

Příspěvek od míra »

[quote="Honza"]Míro mám dotaz tato Calosoma v kroužku je Calosoma (Castrida) rufipenne Dejean, 1831 ?
Pravděpodobně ano, první je vagans, druhá snad rufipenne, třetí mám určeno Pickou Oxyans, je také z Chile, ale doposud jsem nenarazil na synonymum. Takže spíše soudím na vagans. Tu rufipenne mohu lépe nafotit, má zajímavý štít.
anonymus

Příspěvek od anonymus »

oba druhy vagans i rufipenne patří do stejného podrodu Castrida

Calosoma (Castrida) rufipenne Dejean, 1831vypadá takto :)
Calosoma (Castrida) rufipenne Dejean, 1831.jpg
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

Honzo, samozřejmě že při rešerši jsem koukal jak do carabidae.org, neotropical. rog, tak calosomas.com. I při tom si nejsem jistý zařazením 100% jako rufipenne. No posud sám . A také vlepuji fotku calosomy určené Pickem, se kterou si opravdu nevím rady.
J.P.

Příspěvek od J.P. »

Honza píše:Tak jsem dorovnal (přerovnal) Glaphyrinae
Check list Glaphyridae.xls
Krása, :yes.
Ale v tom Check listu máš některé druhy duplicitně v různých rodech.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Buprestidae - PAL
Yohaness

Příspěvek od Yohaness »

[quote="Honza"]Tak jsem dorovnal (přerovnal) Glaphyrinae
Honzo, proč je vyretušovaná (již podruhé) cedulka se jménem druhu v první krabici, úplně v pravém dolním rohu? Nějaké tajemství? :mrk
Silphidae, Geotrupidae, Scarabaeidae, Pyrochroidae
J.P.

Příspěvek od J.P. »

Aby ses nechlubil, že se jmenuje po tobě. :mrk
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Buprestidae - PAL
anonymus

Příspěvek od anonymus »

Yohaness píše:
Honzo, proč je vyretušovaná (již podruhé) cedulka se jménem druhu v první krabici, úplně v pravém dolním rohu? Nějaké tajemství? :mrk

ona není vyretušovaná, ale jak mám laminované cedulky odrazem světla není vidět co to je :doh
ano jedná se o druh Amphicoma schneideri Nikodym, 2005 :)
anonymus

Příspěvek od anonymus »

J.P. píše:
Check list Glaphyridae.xls
Krása, :yes.
Ale v tom Check listu máš některé druhy duplicitně v různých rodech.
jj, bude potřeba ještě opravit, jedna ze změn také bude

Eulasia nitidicollis Reiche, 1862
= Eulasia jordanica Mitter, 1992
Yohaness

Příspěvek od Yohaness »

Honza píše:
Yohaness píše:

ona není vyretušovaná, ale jak mám laminované cedulky odrazem světla není vidět co to je :doh
ano jedná se o druh Amphicoma schneideri Nikodym, 2005 :)
Aha, tak je to...
Silphidae, Geotrupidae, Scarabaeidae, Pyrochroidae
Renno
moderátor

Příspěvek od Renno »

míra píše:Honzo, samozřejmě že při rešerši jsem koukal jak do carabidae.org, neotropical. rog, tak calosomas.com. I při tom si nejsem jistý zařazením 100% jako rufipenne. No posud sám . A také vlepuji fotku calosomy určené Pickem, se kterou si opravdu nevím rady.
zkusím se ti pozeptat a vyřešit to :mrk
celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina
Renno
moderátor

Příspěvek od Renno »

tak ta prostřední je opravdu, dle chytřejších rufipenne, tu máš určenou dobře, a ta třetí vpravo se kterou si nevíš rady je asi pravděpodobně vagans...protože axians (dle Picka) jako druh či synonymum neexistuje!!!...spíše to je špatný přepis či co
celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina
anonymus

Příspěvek od anonymus »

pravděpodobně ano
DSC_0001 (2).JPG
samci a samice mají rozdílný tvar štítu
Bez názvu.jpg
Naposledy upravil(a) anonymus dne 17 lis 2015, 18:21, celkem upraveno 2 x.
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

Jako vangans jsem si to určil sám, s pochybami... Ale nezabývám se tímto podrodem bedlivěji, tak nechávám i cedulku s determinací Picky. Oxyans. Možná to jen souvisí s oxydací :D Bohužel jsem nikde nenašel jiný exemplář v této barvě krovek. Oproti rufipenne má zase jiné tečkování krovek. Bohužel jsem ani jeden exemplář sám nesbírál, vše je ze staré sbírky bývalého ilustrátora živy.
anonymus

Příspěvek od anonymus »

Míro měl by jsi si trochu tu sbírku srovnat :chuckle
15.jpg
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

Už jsem se lekl, že mě vykradli.uff :D
Ale ty dvě skříně vzadu, no to je snad přesně jak píšu o těch kredencích od řepařů :D
Snad ještě poznamenám k determinátorovi calosomy, Jarda Picka napsal dvě docela čtivé knížky, Chvála sběratelství a z Vietnamu Země pod obratníkem Raka .
PetrD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrD »

Tak jsem dokončil úpravu krabice s převážně podzimními rody (rákosnice, polnice-Agrocholy, zlatokřídleci), tam si dovolím také přispět skromnou ukázkou. Sbírku pojímám docela minimalisticky, stačí mi pár kusů od druhu, na můry mám krabice muzejky kvůli místu ve skříni. Se sbírkou pořád pracuji a další kusy i druhy průběžně doplňuji (můry poctivěji sbírám teprve třetí rok), takže si snažím v krabici nechat dost volného místa a čas od času až přestává být v krabici hnutí tak ji rozdělím na dvě nebo více poloprázdných a ty pak zase doplňuju...tož tak..
104_0109.JPG
A že tu někdo psal o tom že krabice s můrami vypadají ve sbírce smutně, přikládám na ukázku i jednu s deňáky (ty mám rozměr 30x40 a trochu jinak uspořádané), a zase tam mám dost místa na doplňování.
104_0126.JPG
104_0127.JPG
Jde o sbírku lepidopter Podyjí, proto některé druhy chybí...
A raději ještě dodám že jedinci chráněných druhů byli chyceni před revolucí, v době kdy se na ně nevztahovala ochrana..
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

Tak ještě navazuji na stránky 30,31, kdy názorně ukazuji jak jsem z velkých neuspořádaných krabic začal třídit a uspořádávat píďalky. Včera jsem dotřídil podčeleď
Larentiinae Duponchel, 1845. Je zajímavé, že píďalky jako jedna z mála čeledí nemá svého hlavního zástupce čeledi pojmenovaného jako píďalka, ale jako zelenopláštník březový Geometra papilionaria (Linnaeus, 1758) :) Jako píďalky se pak česky jmenují jen nemnohé, zejména rod Operophtera Hübner, 1825 svými dvěma zástupci Operophtera brumata (Linnaeus, 1758)- píďalka podzimní a Operophtera fagata (Scharfenberg, 1805)- píďalka lesní .. Oba tyto druhy jsou zajímavé dimorfismes a samičkami se zakrnělými křidelky. Skupina v krabici v pravo nahoře.
Čekají mne ještě menší podčeledi píďalek.
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

že to jsou samé fádní můry? Kdosi se mne zeptal. Ne, jsou to krásné píďalky. V krabici zvětšuji detailem píďalka skvrnitá
Rheumaptera subhastata (Nolcken, 1870) a píďalka vlnkovaná Hydria undulata (Linnaeus, 1758) . Vlnkovanou jsem chytil Nymburk, skvrnitou vrch Borný.
anonymus

Příspěvek od anonymus »

Troginae - Ceratocanthinae
Scarabaeidae 1.JPG
Scarabaeidae 2.JPG
Hybosorinae
Scarabaeidae 4.JPG
Orphynae - Dynamopodinae
Scarabaeidae 5.JPG
Taurocerastinae - Allidiostomatinae - Geotrupinae (Athyreini,Bolbocerini)
Scarabaeidae 6.JPG
Scarabaeidae 7.JPG
Scarabaeidae 8.JPG
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

blahopřeju....čím rezavější brouk, tím větší špek :D
Odpovědět

Zpět na „Sbírka /Collection/“