vapno píše:Martináček: však on ten třes jednou přijde

...
Hong: Zatím píšu per oko - bojužel mé ostré vidění se vyskytuje právě v mezích psaní, případně preparace. U té si samozřejmě pomáhám lupou (v případě trpaslíků pod 4 mm)
Afouš: Dík :-). Mnou používané psací náčiní (donedávna Uni pin fine line 0.1 od Mitsubishi pencil co. ltd. tačilo na 4 řádky, dnes Marvy Uchida For drawing 003, Uchida Yoko co. ltd.) umožňuje velmi jemné písmo

...
Také používám odjakživa ručně psané lokaliťáky. Používám technické pero Rotring Isograph 0,1 mm. Tuš je staletí prověřená, dokonce teď dělají tuš voděstálou (tuš se po namočení štítku nerozpíjí). Zkoušel jsem pigmentové pero Copic Multiliner 0,03 ale bylo to pro mě zklamání - barva byla časem spíše šedá časem dokonce trochu bledla. Výhoda těchto per je, že se při psaní skoro nerozpíjí (inkoust je snad pigmentový oproti klasickému, což je ale zase bližší tiskárnám, kde vlastně nevíme, jestli se písmo nebude po desetiletích ztrácet). Marvy Uchidu bych ale rád i přes to vyzkoušel.
Věřil bych perům Sakura Pigma - mají už 25 let patentovaný intoust, který po 200 let nemění své vlastnosti - garantuje to výrobce ("Pigma Micron Pen. A formulation of pigment based inks, archival, waterproof and fade resistant"). Nejtenčí ale mají 0,2 mm, což je dost, ale možná to také zkusím.
U klasické tuše závisí nejen na kvalitě papíru, ale i tuše. Na štítek o tloušťce 6 mm se vecpe bez větší námahy 5 řádků.
Chápu, že tiskárna šetří opravdu hodně času, ale rukou psané štítky se mi v krabicích prostě líbí. Stejně tak se nesnažím preparovat každého brouka úplně stejně. Kdybych to tak dělal, vypadalo by to pak strojeně, neorganicky. Ze stejného důvodu sázím brouky do krabice (30x40 cm) vždy jen od oka.