Pomoc s identifikací

Zde se můžete ptát na cokoliv, co se týká hmyzu
Pravidla fóra
Pravidla fóra
Zde je povoleno vkládání příspěvků a obrázků neregistrovaných návštěvníků. Prosíme o zachování slušné konverzace a vkládání příspěvků a obrázků co se týkají entomologie. Nevhodné a urážlivé příspěvky budou moderátory či administrátory smazány. Časté opakování takových to příspěvků může mít do budoucna uzavření tohoto fora.
Odpovědět
Pavell

Pomoc s identifikací

Příspěvek od Pavell »

Dobrý den, rád bych Vás požádal o pomoc s identifikaci viz. přiložená fotografie Obrázek . Vypadlo to po potukani na drevenou oblozku u stropu v kuchyni na chate. Po odstraneni oblozky jsem objevil dve mista, kde byly hromadky toho sameho. Po odstraneni a dukladnem oluxovani se jiz nasledujici den objevily opet na kuchynske desce par kousku neceho, co je na hromadce. Nevim, co presne to je, zda kousky hmyzu, larev ci neceho jineho. Videl jsem v miste par mravencu, obcas rybenka a jeste po odstraneni oblozky vypadl cca 3mm dlouhy cerv/larva zlute ci oranzove barvy. Byl mrstny a upaloval se schovat za listu a tak nemam foto. Nevim, zda se mam obavat a jakym smerem zacilit. Děkuji za rady
Pavell

Re: Pomoc s identifikací

Příspěvek od Pavell »

velmi se omlouvám, nedaří se mi vložit obrázek do tagů, jsem holt lopata a nikdy jsem to nedělal :(
https://ibb.co/LxwjcZB
Uživatelský avatar
Ian
Příspěvky: 183
Registrován: 29 dub 2010, 21:18

Re: Pomoc s identifikací

Příspěvek od Ian »

Jsou to zbytky hmyzu. Nějaké zvířátko (myš, rejsek, ptáci?) je za obložením schraňuje a konzumuje.
Pavell

Re: Pomoc s identifikací

Příspěvek od Pavell »

Teď jste mě dostal, dokážu si představit, že se tam ke stropu dostane nějaký brouk, ale větší zvíře ne. No budu pátrat dál, nedá se nic dělat. Jsem rovněž přesvědčený, že nějaké zvířátko likviduje jiná zvířátka a zde byla spižírna. Nikde žádný trus, jídlo v kuchyni rovněž volně není a jelikož je to v nedávno koupené chatě, tak jsem kuchyň celou šůroval hodiny. Ach jo, do toho řeším ještě dřevokazné potvory v jednom kusu nábytku. Ještě mě napadá netopýr, ale ty mám venku za okenicemi a fakt nevím, kudy by se dostali dovnitř, už jsem to celé prohlížel nevím kolikrát. Večer nic neslyším, jsem si říkal, že větší zvíře bych v tom tichu slyšel.
Pavell

Re: Pomoc s identifikací

Příspěvek od Pavell »

Tak jsem zvenku odmontoval oblozku a nafotil nalez. Nalezen i jeden pavouk a nekolik bilych zamotku. Na jednom miste byla viz foto takova jakoby jemna hlina, slo to seskrabnout lopatkou. Pocitam, ze tam neco chodilo na zachod. Myslim, ze je to cele zpusobeno pavouky. Od stropu za tri dny nepritomnosti opet v rohu napadaly zbytky tel nejakeho hmyzu
https://ibb.co/2tqS5Bv
https://ibb.co/7y69LLq
Uživatelský avatar
Ian
Příspěvky: 183
Registrován: 29 dub 2010, 21:18

Re: Pomoc s identifikací

Příspěvek od Ian »

Ta hlína vypadá jako staré hnízdo od mravenců. Pokud říkáte, že tam není větší přístup mohl by teoreticky být ten nepořádek i od nich.
Spoustu hmyzu hledá na chatách v ostění na zimu úkryt a tu se stávají obětí různých malých predátorů, mravenců (ti si spíše nosí kořist do hnízda), pavouků, dravých ploštic, pestrokrovečníků a třeba kožojedů. Takže za ty roky co chata stojí může to může být slušná hromádka nepořádku.
Možná mně ale kolegové opraví....
Pavell

Re: Pomoc s identifikací

Příspěvek od Pavell »

Už jsem se trochu uklidnil, poněvadž včera jsem si po odkrytí říkal, jaké je to nadělení, ale po očištění trámků a obložky jsem zjistil, že dřevo není napadeno a piliny nejsou piliny, ale asi nějaké kousky kukel v pavučinkách, takové zámotky či něčeho podobného. Podle mě jsou to letitá hnízda pavouků, kteří tam pochytali ledacos a na zimu šli z pod obložky dovnitř - nejspíš. Uvnitř se to sype dál a nyní jsem tam viděl úplně miniaturní pavoučky. Celé je to asi o pavoucích, což je nejspíš v pořádku. Většího tvora jsem vyloučil, opravdu tam není nic širšího než 0,5cm a snad ani to ne. Uvidíme, kam se to posune.
míra
Příspěvky: 2037
Registrován: 29 dub 2010, 16:20

Re: Pomoc s identifikací

Příspěvek od míra »

s pavouky to nemá nic společného.
z 90procet jde o maravence, jak už bylo zde napsáno.
mravenci migrují, každý rok může být hnízdo jinde.
doporučuji kouknout se na stěny, občas jsou vidět šňůrky mravenců putujících na střechu, pod okapem, pod omítkou.
Pavell

Re: Pomoc s identifikací

Příspěvek od Pavell »

Kez by jste mel pravdu, tedy i pavouci jsou v pohode. Mravenci tu prakticky nejsou, obcas nejaky pruzkumnik. Jsem peclivy kontrolor a tech jejich pruvodu bych si vsiml. Pavouky jsem urcil dle vsech tech zamotku a pavucin, ale kdo vi, hromadilo se to jiste roky. Kazdopadne dekuji Vam i kolegovi za odpoved.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecná diskuse pro návštěvníky /General discussion for visitors/“