Lov na světlo
- Radim
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lov na světlo
Nakonec zase takové teplo večer nebylo, nicméně jsem rozsvítil. Během západu slunce priletlo několik drabciku, za tmy už pak z brouků nic. Ale hmyzu obecně bylo dost, teď ke konci svícení hlavně plno much, koutuli, lumku atd. Motýli skoro zadní. Na konec října celkem dobrý...
Radim Gabriš
Coleoptera CE, Neuropterida E.
Coleoptera CE, Neuropterida E.
-
Zdravím vespolek, mám dotaz. Jaký je rozdíl mezi rtutovou výbojkou a směsovou výbojkou na noční lov brouků? Co bude asi lepší? Nebo nějaké UV trubice? Zajímají mě jen brouci, i když popravdě, před měsícem jsem přivezl z Fr.Guyány i pár denních motýlů, ale nějak mě neberou. Letím ted 7/8 2023 na Borneo a chtěl bych tam broukům trochu zasvítit. Používám rtutovou výbojku 125W s tlumivkou, napájenou měničem z nastartovaného auta z půjčovny, ale zajímalo by mě jestli jsou i nějaké třeba lepší varianty, jak nachytat nějaké větší brouky. Dále by mě zajímalo co vše se dá dát do zemních pastí, krom octu, piva, vína, syrečků, nějakého masa a nasekaných žížal? Také by mě docela zajímaly nějaké závěsné pasti, zavěšené na stromy. Ty jsem nikdy nezkoušel. Co do nich dát? Jsem takový emtomolog amatér z ČK, který sbírá a preparuje brouky jen pro vlastní radost již od dětství, kdy jsme jezdily o prázdninách s entomologickým kroužkem na výpravy do Bulharska, pod vedením paní Věry Jelínkové a Ing. Bužgy. Tuším 1985/87. Expedice Tyča a Pirin. To byli nádherné časy, to bych přál zažít dnešním dětem. Podotýkám jsem entomolog amatér a spíše terarista(chovám několik desítek hadů a jiných plazů) . Téma lov na světlo jsem přečetl komplet celé, trvalo mi to tři noci(ještě ted mě bolí oči) a jsem z toho všeho docela jelen, co může být nejlepší. Fáze měsíce, meteorologické podmínky jsou mi jasné to vše mám v tropech vyzkoušené, ale prostě to světlo. Kdyby chtěl někdo přivézt nějakou droboť, co zklepávám z plátna po lopatkách, nebo vysypávám z pastí po celém světě, tak to asi není problém, stačí se ozvat. Mě osobně "bohužel" zajímají jen větší brouci, které nemusím lepit na štítky. Už teď co jsem našel tento web, je mi jasné, že jsem asi udělal asi chybu před měsícem v Guyáně, co jsem několik lopatek droboťe vysypal zpět do džungle...kolika z Vás by to udělalo radost. P.S.kdyby se někdo chtěl v létě k nám připojit(já a manželka)na entomologicko, zoologicko, rybářskou expedici na Borneo, není problém. Stačí se ozvat.
- Hali+
Opravdu hodně zjednodušeně lze říct, že směsové (rtuťové) výbojky mají ve svém spektru více červené, než výbojky (čistě) rtuťové. Podrobněji viz přiložené *.pdf.
S napájením světel jen pomocí alternátoru auta nemám zkušenosti. Preferuji bateriový systém, který mohu nosit na hřbetě v batohu do míst, která mě z výzkumných důvodů zajímají. Nejsem nijak omezen dojezdem auta, silnicemi atd., jen výdrží powerbanky. Můj dosud používaný systém viz - viewtopic.php?p=125855#p125855 Na letošní sezónu jsem ale změnil měnič a doplnil k zářivkám i katodové trubice nebo LED lampy, kvůli neustávajícímu hledání nejvhodnějšího spektra. Časem to sem možná na ukázku dofotím, ale až podle výsledků v terénu.
U lovu brouků (Coleoptera) na UV máte (podle nejnověji publikovaných dat) v zásadě dva možné směry. Buď (obvykle při specializaci na nějakou/nějaké čeledi) zvolit nejvýhodnější spektrum a brouci budou létat na plátno bez ohledu na výkon světla. Anebo musíte naopak zvyšovat výkon světla bez ohledu na vhodnost spektra. Budou sice nepatrně nižší přílety nějaké konkrétní čeledi (která by doletěla při vhodnějším spektru), ale zase to doháníte a) jinými skupinami hmyzu co přiletí, nebo b) vzdáleností, ze které Vám brouci létají (zhruba řečeno dosvitem, ale neberte mě úplně za slovo). Má to ale drobnou nevýhodu – světlo určité síly a spektra (směrem do bílé) začíná hmyz zase odpuzovat. Některé druhy tedy zkrátka nepřiletí, když výkon přeženete při zprůměrovaném spektru... Tudíž zvyšovat výkon průměrného světla ad absurdum také nedává smysl (navíc stát u tak silného zdroje UV celý večer by jistě ani zdraví nepřidalo).
Z mého pohledu – zajímají mě jen určité skupiny brouků, ostatní hmyz na plátně je pro mě balast (i když některý beru pro kolegy). Tudíž nepotřebuji jít cestou zvyšování počtu kusů všech řádů hmyzu na plátně, důležité jsou pro mě spíš konkrétní čeledi brouků. Tudíž já volím cestu hledání spektra při výkonu světel do cca 30-50W. To je pro většinu brouků mých skupin výkon více než dostatečný. Ale je potřeba k tomu znát alespoň orientačně bionomii chytaných druhů, nároky na biotop i dobu výskytu a podle toho volit místo a čas svícení, jinak je to loterie (která je ale někdy také zábavná a překvapivá).
Jeden z mých kolegů např. pokusně koupil malý kousek UV LED pásku nějaké výrobní šarže, která se asi výrobně úplně nepovedla a asi maličko vybočuje jiným spektrem než ostatní pásky téhož typu. Mívá proto při výkonu cca 7-9W obdobný přílet jako já na 30W zářivky.
Ale najít někde v prodeji obdobně „výrobně nepovedený“ UV LED pásek má cenu zlata, protože taková koupě se už nemusí nikdy opakovat... Když jsem koupil pásky téhož typu, mají už od pohledu jinou barvu světla (tedy jistě i spektrum) a přílet na ně je spíše hluboce podprůměrný...
S napájením světel jen pomocí alternátoru auta nemám zkušenosti. Preferuji bateriový systém, který mohu nosit na hřbetě v batohu do míst, která mě z výzkumných důvodů zajímají. Nejsem nijak omezen dojezdem auta, silnicemi atd., jen výdrží powerbanky. Můj dosud používaný systém viz - viewtopic.php?p=125855#p125855 Na letošní sezónu jsem ale změnil měnič a doplnil k zářivkám i katodové trubice nebo LED lampy, kvůli neustávajícímu hledání nejvhodnějšího spektra. Časem to sem možná na ukázku dofotím, ale až podle výsledků v terénu.
U lovu brouků (Coleoptera) na UV máte (podle nejnověji publikovaných dat) v zásadě dva možné směry. Buď (obvykle při specializaci na nějakou/nějaké čeledi) zvolit nejvýhodnější spektrum a brouci budou létat na plátno bez ohledu na výkon světla. Anebo musíte naopak zvyšovat výkon světla bez ohledu na vhodnost spektra. Budou sice nepatrně nižší přílety nějaké konkrétní čeledi (která by doletěla při vhodnějším spektru), ale zase to doháníte a) jinými skupinami hmyzu co přiletí, nebo b) vzdáleností, ze které Vám brouci létají (zhruba řečeno dosvitem, ale neberte mě úplně za slovo). Má to ale drobnou nevýhodu – světlo určité síly a spektra (směrem do bílé) začíná hmyz zase odpuzovat. Některé druhy tedy zkrátka nepřiletí, když výkon přeženete při zprůměrovaném spektru... Tudíž zvyšovat výkon průměrného světla ad absurdum také nedává smysl (navíc stát u tak silného zdroje UV celý večer by jistě ani zdraví nepřidalo).
Z mého pohledu – zajímají mě jen určité skupiny brouků, ostatní hmyz na plátně je pro mě balast (i když některý beru pro kolegy). Tudíž nepotřebuji jít cestou zvyšování počtu kusů všech řádů hmyzu na plátně, důležité jsou pro mě spíš konkrétní čeledi brouků. Tudíž já volím cestu hledání spektra při výkonu světel do cca 30-50W. To je pro většinu brouků mých skupin výkon více než dostatečný. Ale je potřeba k tomu znát alespoň orientačně bionomii chytaných druhů, nároky na biotop i dobu výskytu a podle toho volit místo a čas svícení, jinak je to loterie (která je ale někdy také zábavná a překvapivá).
Jeden z mých kolegů např. pokusně koupil malý kousek UV LED pásku nějaké výrobní šarže, která se asi výrobně úplně nepovedla a asi maličko vybočuje jiným spektrem než ostatní pásky téhož typu. Mívá proto při výkonu cca 7-9W obdobný přílet jako já na 30W zářivky.

Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
-
,,Už teď co jsem našel tento web, je mi jasné, že jsem asi udělal asi chybu před měsícem v Guyáně, co jsem několik lopatek droboťe vysypal zpět do džungle...,,
no, ja jsem ten posledni, co muze poradit. verim lidem praktikum, jako je treba Hali + , ale ta veta o vysypanych lopatkach drobote spise napovida, ze vam to sviti dobre ... co jeste na tom menit !?!
no, ja jsem ten posledni, co muze poradit. verim lidem praktikum, jako je treba Hali + , ale ta veta o vysypanych lopatkach drobote spise napovida, ze vam to sviti dobre ... co jeste na tom menit !?!
- Hali+
V tom případě pokud se rozsvítí zelený laser u letiště, přiletí vrtulník (ale s jednotkou rychlého nasazení)... 

Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
-
to nebyla nevhodné "žertovná" poznámka, ale vysvětlení co kolegu zajímá. viz jeho příspěvek, takže to chce zkušenost někoho, kdo sbíral v tropech, třeba o tom přednášel cassida.
"Mě osobně "bohužel" zajímají jen větší brouci, které nemusím lepit na štítky"
"Mě osobně "bohužel" zajímají jen větší brouci, které nemusím lepit na štítky"
-
ono to v těch tropech při svícení je složitější.
řada noci je hmyzuprosta, pak přijde svícení, kdy je přesně ta atmosféra, ono je možná úplně jedno kde člověk svítí.
před lety jsem tak nějak Spise z nudy posledního vecera pověsil z bungalovu prostěradlo na místní Placek, kde se hrál volejbal, prostě jen přehodil přes volejbalovou síť. bylo to u quajagvilu v Ekvádoru a druhý den jsem letěl dom.
už se mi nechtělo rozbalovat batoh pro žárovku a dráty, ale hned vedle svítila lampa ve vysce asi 3metru.,
znovu uvedu, že den předtím na tom samém místě s žárovkou u plátna neprilitl ani moskyt.
a ejhle. začalo drobné mrholit, pak pauza, pak znovu.
a najednou se roztrhl pytel s hmyzem.
velký brouci, chrousti, hlavně ale spousta nosorožíků. spousta můr hlavně lysaju.
narychlo jsem výtah zbytek octanu urezaval pět flašky z kose u kiosku a plnil.
na motýly už jsem se vykašlal, nešlo.
a také začal přílet drobote, snad miliardy nějakých mravkolvu, který dovedly kousnout jak bejk.
tak jsem jen pomocí koštěte občas smetl prostěradlo a masu hmyzu zametl stranou.
co tam.muselo být zajímavosti....
vydržel jsem celou noc, před úsvitem to jako mávnutím hůlkou přestalo.
musel jsem k baglum přibalit igelitu s deseti petkama navíc. naštěstí v té době se odbavovalo dobře...
takže věřím že někdo někdy na drobot nemysli
řada noci je hmyzuprosta, pak přijde svícení, kdy je přesně ta atmosféra, ono je možná úplně jedno kde člověk svítí.
před lety jsem tak nějak Spise z nudy posledního vecera pověsil z bungalovu prostěradlo na místní Placek, kde se hrál volejbal, prostě jen přehodil přes volejbalovou síť. bylo to u quajagvilu v Ekvádoru a druhý den jsem letěl dom.
už se mi nechtělo rozbalovat batoh pro žárovku a dráty, ale hned vedle svítila lampa ve vysce asi 3metru.,
znovu uvedu, že den předtím na tom samém místě s žárovkou u plátna neprilitl ani moskyt.
a ejhle. začalo drobné mrholit, pak pauza, pak znovu.
a najednou se roztrhl pytel s hmyzem.
velký brouci, chrousti, hlavně ale spousta nosorožíků. spousta můr hlavně lysaju.
narychlo jsem výtah zbytek octanu urezaval pět flašky z kose u kiosku a plnil.
na motýly už jsem se vykašlal, nešlo.
a také začal přílet drobote, snad miliardy nějakých mravkolvu, který dovedly kousnout jak bejk.
tak jsem jen pomocí koštěte občas smetl prostěradlo a masu hmyzu zametl stranou.
co tam.muselo být zajímavosti....
vydržel jsem celou noc, před úsvitem to jako mávnutím hůlkou přestalo.
musel jsem k baglum přibalit igelitu s deseti petkama navíc. naštěstí v té době se odbavovalo dobře...
takže věřím že někdo někdy na drobot nemysli
-
ještě dám jednu myšlenku
dnes už nesvitim vůbec, ale v té éře produktivního lovu ná světlo se přiznám že v určité fázi se v podstatě cíl a účel svíceni u mne překlopil od získání entomologického materiálu k účelu ryze požitkářského , tedy svítí někde kde to je úžasné. asi je to tím že i fotím a malují, ale
poslední roky svícení byly spíše než na hmyz zaměřené na estetiku.
kdo jezdíte na Krétu sakra to jsou tak nádherná místa, bílé kostelíky sto metrů nad mořem směrem na západ,
nebo ve Finsku jasné noci s mlhou nad jezery...
chci jen říci, svícení má více významů
tedy nejen brouci, či konzumace
dnes už nesvitim vůbec, ale v té éře produktivního lovu ná světlo se přiznám že v určité fázi se v podstatě cíl a účel svíceni u mne překlopil od získání entomologického materiálu k účelu ryze požitkářského , tedy svítí někde kde to je úžasné. asi je to tím že i fotím a malují, ale
poslední roky svícení byly spíše než na hmyz zaměřené na estetiku.
kdo jezdíte na Krétu sakra to jsou tak nádherná místa, bílé kostelíky sto metrů nad mořem směrem na západ,
nebo ve Finsku jasné noci s mlhou nad jezery...
chci jen říci, svícení má více významů
tedy nejen brouci, či konzumace
- Cassida
A pro Pokyho - projdi si "Expedice členů fóra". A celé toto vlákno (přestože už je hodně rozbujelé). Myslím, že někde právě zde jsou uvedeny i konkrétní sestavy svícení některých lidí (také jsem uváděl dost zkušeností). A pokud chceš velké brouky, tak obecné pravidlo je, že musíš pořádně svítit
Čím víc, tím líp
Např. základní doporučovaná sestava na Titány je 1x 500 W výbojka a 2x 250 W výbojky. Co vím i z jiných zdrojů, tak silné světlo nenahradí žádné "kouzelné" kombinace UVček 

Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
- Hali+
No, ono je to samozřejmě bohužel výrazně složitější, než si řada entomologů myslí...Cassida píše: ↑08 úno 2023, 19:01 A pro Pokyho - projdi si "Expedice členů fóra". A celé toto vlákno (přestože už je hodně rozbujelé). Myslím, že někde právě zde jsou uvedeny i konkrétní sestavy svícení některých lidí (také jsem uváděl dost zkušeností). A pokud chceš velké brouky, tak obecné pravidlo je, že musíš pořádně svítitČím víc, tím líp
Např. základní doporučovaná sestava na Titány je 1x 500 W výbojka a 2x 250 W výbojky. Co vím i z jiných zdrojů, tak silné světlo nenahradí žádné "kouzelné" kombinace UVček
![]()

Hmyz má několik (obvykle dvě, ale někdy i tři) preferencí konkrétních spekter, zkrátka z podstaty stavby složených očí (z nichž člověk nemusí všechna konkrétní spektra vidět a proto je často "pocitově" směšuje). Jako příklad sem dám obrázky z článku: konkrétně z toho vytahuji toto, kde je vidět co vidí člověk a která spektra zajímají různé druhy hmyzu. Ovšem v posledních letech probíhá velice rozsáhlý výzkum u motýlů (a nedělejme si iluze, že by to u brouků bylo jinak). Jako nejzásadnější práci, kterou je fakt dobré si o svícení na UV aspoň proletět je: Zdroj: https://resjournals.onlinelibrary.wiley ... icad.12476
.
Jako dva zásadní výsledky sice skutečně uvádí: "(i) short wavelength radiation, particularly UV, attracts far more moth individuals than longer wavelength radiation, (ii) stronger sources of radiation tend to attract more insects than weaker sources" (tj. že silnější zdroje záření mají tendenci přitahovat více hmyzu než zdroje slabší), ale zároveň uvádí ještě to, že některé druhy prostě i přesto více láká konkrétní typy UV. Proto prostě řada druhů na sebesilnější výbojku nedoletí, ale dá přednost vedle svítícímu menšímu zdroji konkrétního UV spektra... Stejně tak se v práci řeší i to, že řada druhů prostě na silné světlo létat nechce a preferuje světla výrazně slabší (nějaká světloplachost křížená s atraktivitou UV??). Každopádně průzkumy jsou prozatím v počátcích... Nelze ale vůbec tvrdit, že platí že čím silnější světlo, tím lépe.

- Cassida
Ale jo Hali, naprostý souhlas. Proto i já bych doporučil silná světla doplnit o různé druhy UV. Právě kvůli různým "specialitám", o které bych mohl jinak přijít. Nicméně jsem přesvědčen, že pro naprostou většinu entomologů (zvláště amatérů) je nejdůležitější ta "síla světla" (prostě lumeny)
Tj. vědecké studie na rozbor světel jsou úžasné, ale tak trochu více akademické, než je zdrávo. Pro mě - v praxi nepřinášejí podstatný profit! Naopak jsem zažil na Sao Tomé, že jeden z kolegů, který měl žhavý výstřelek "super zázračnou" UV zakoupenou tuším u jedné německé firmy, chodil pro motýly na "hlavní plátno", protože na moji směsnou žárovku 250 W živenou z autobaterie toho létalo násobně více, než na tu jeho bludičku (navíc brouci tam nelítali skoro žádní)
A to není teorie, ale praxe. Takže asi tak,...

Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
- Hali+
Každý si zkrátka musí přizpůsobit aparaturu tomu co loví.
Mě už zajímají právě jen ty specialitky (na ostatní stejně není pořádně čas).

Mě už zajímají právě jen ty specialitky (na ostatní stejně není pořádně čas).
- DejF
- Kontaktovat uživatele:
Je to jako s umělým osvětlením u kytek... žádný slabý zdroj se speciálním spektrem nenahradí "pořádně svítící žárovku".
Já téměř nesvítím, ale vím, že se používá tzv. dosvit... na nějaký čas se vypne hlavní silné světlo a zapne se jen podstatně slabší. A přiletí něco jiného... po nějakém čase se zase zapne to hlavní... pak zase na chvíli dosvit. Ale řekl bych, že mnohem důležitější (hlavně v pralese) je výběr místa a silné světlo viditelné z daleka, než nějaká speciální žárovka.
Já téměř nesvítím, ale vím, že se používá tzv. dosvit... na nějaký čas se vypne hlavní silné světlo a zapne se jen podstatně slabší. A přiletí něco jiného... po nějakém čase se zase zapne to hlavní... pak zase na chvíli dosvit. Ale řekl bych, že mnohem důležitější (hlavně v pralese) je výběr místa a silné světlo viditelné z daleka, než nějaká speciální žárovka.
DejF
davidfrank(et)email.cz
krascařské batole, které má tyto brouky rádo
davidfrank(et)email.cz
krascařské batole, které má tyto brouky rádo
-
síla světla není alfa Omega
právě v tropech jsem.vicekrat zažil
příklad,
svítil jsem speciálem z pražského letiště, 750wzarivkou, dosvitila až do sousední země a často jsme byli považováni za narkobarony svítící na přílet dvojplošníku.
tak opakovaně jsem ji používal, zejména v Peru, ekuadoru a Brazílii.
ale tuto zářivku náletem předčila naše obyčejná 150w směsna žárovka.
na halogen do půlnoci nepriletlo NEC, pak jsem vyměnil za směsnou a ejhle docela slušné výsledky.
právě v tropech jsem.vicekrat zažil
příklad,
svítil jsem speciálem z pražského letiště, 750wzarivkou, dosvitila až do sousední země a často jsme byli považováni za narkobarony svítící na přílet dvojplošníku.
tak opakovaně jsem ji používal, zejména v Peru, ekuadoru a Brazílii.
ale tuto zářivku náletem předčila naše obyčejná 150w směsna žárovka.
na halogen do půlnoci nepriletlo NEC, pak jsem vyměnil za směsnou a ejhle docela slušné výsledky.
-
Jo, ale pozor!!
Právě se směsnou žárovkou jsem měl usměvnou hisgtorku na jednom z ostruvku Nusa Tengara. V malé vesničce kde nebyla nic moc příroda jsem nechtěl chodit ani na štychprobu, ale po večeři a znavení z časového posunu jsem si všiml, že na záchodě- sprše v areálku- vybíleném a směrovaném trochu k jedinému menšímu houští, či lesíku svítí stále malá žárovka.
Tak jsem ji po setmění vyšrouboval a dal tam tu směsnou.
Chvilku to svítilo pak bliklo a zhaslo. Ale po chvíli- směsná se musí nechat vystydnout to po zapojení zase svítilo.
No jo, jenže jak tam sedím, tak cítím najednou i divný čmoud, vidím, že mírně září i šnura s prádle vedle. Ani jsem se nestačil porozhlídnout když něco šlehlo a tma. Všude.
Tak jsem si po chvíli vyšrouboval žárovku a šel spát.
Druhý den tam lítali nějací montéři a jeden z ubytovaných němců mi pak říkal:
To jsou hovada, oni si sušili prádlo na šnuře od elektriky a pomalu celej ostrov je bez proudu....
No..
asi si to tam sušili dlouho, než jim nějaký čehun do jejich systému zapojil směsnou
Právě se směsnou žárovkou jsem měl usměvnou hisgtorku na jednom z ostruvku Nusa Tengara. V malé vesničce kde nebyla nic moc příroda jsem nechtěl chodit ani na štychprobu, ale po večeři a znavení z časového posunu jsem si všiml, že na záchodě- sprše v areálku- vybíleném a směrovaném trochu k jedinému menšímu houští, či lesíku svítí stále malá žárovka.
Tak jsem ji po setmění vyšrouboval a dal tam tu směsnou.
Chvilku to svítilo pak bliklo a zhaslo. Ale po chvíli- směsná se musí nechat vystydnout to po zapojení zase svítilo.
No jo, jenže jak tam sedím, tak cítím najednou i divný čmoud, vidím, že mírně září i šnura s prádle vedle. Ani jsem se nestačil porozhlídnout když něco šlehlo a tma. Všude.
Tak jsem si po chvíli vyšrouboval žárovku a šel spát.
Druhý den tam lítali nějací montéři a jeden z ubytovaných němců mi pak říkal:
To jsou hovada, oni si sušili prádlo na šnuře od elektriky a pomalu celej ostrov je bez proudu....
No..
asi si to tam sušili dlouho, než jim nějaký čehun do jejich systému zapojil směsnou
- Cassida
-
od doby, co jsem předal svítit, jsem si pozorně četl zdejší příspěvky a trochu litoval, že jsem si něco nevyzkousel, přeci jen vzít na cestu autem do Řecka dvě motocyklové baterie a na lokalitě postavit sto metrů dál v lese jiný druh zdroje světla je zajimave. a jednoduché.
jak píšu, sdělují, že výkon světla nemusí být přímo úměrný náletu.
a pomíjím druhý, které jdou opravdu na zcela odlišné světlo....
jak píšu, sdělují, že výkon světla nemusí být přímo úměrný náletu.
a pomíjím druhý, které jdou opravdu na zcela odlišné světlo....
- Cassida
Nebylo by od věci uvést konkrétní druhy (skupiny) hmyzu, které údajně přiletí jen na "odlišné světlo". A specifikovat, jak "odlišné". A ideálně jak naše druhy, tak třeba druhy v tropech. Ať se člověk může zamyslet nad tím, o co může přicházet. Pak bude diskuze smysluplnější. Zatím jsou to jen teorie.
-
Děkuji všem za zajímavé postřehy. Pokud se podaří nějaké úlovky, rád se pak podělím o zkušenosti.