Preparace lihového materiálu
-
Re: Preparace lihového materiálu
Nevím odkud, ale v hlavě mám 1 g pepsinu na 1000 ml 0,1 N roztoku HCl, nicméně v článku, který mám uložený, píše Händel (1993) 1 g pepsinu, 100 ml vody, 1 ml koncentrované HCl. Možná bych zkusil nejdřív variantu s menším množstvím pepsinu, a až když to nepůjde, tu koncentrovanější (1 g pepsinu, píše autor, rozloží 3 kg bílkovin). Brouky vložíme přímo do roztoku a počkáme jeden den nebo několik málo dnů. Optimální reakční teplota je 37 °C, funguje to ale i v pokojové teplotě. Princip spočívá v tom, že pepsin v kyselém prostředí a při teplotě (zhruba) lidského žaludku štěpí bílkoviny (možná výše zmíněný neuspokojivý účinek hyadázy byl zapříčiněn nevhodnou teplotou nebo nevhodným pH — Hali+ nepíše nic o tom, že by přidával kyselinu).
Varování pro náhodné kolemjdoucí bez chemických znalostí:
Kyselinu ředíme tak, že ji v malém množství pomalu a opatrně necháme stékat po skleněné tyčince do studené vody. Ředěním se roztok samovolně zahřívá. Nikdy nelejeme vodu do kyseliny, hrozí potom stříkání, prskání, bolestivě rozleptaná kůže, popáleniny a díry v oděvu. Ochranné brýle jsou samozřejmostí. Koncentrovaná ("kouřící") kyselina solná je silná žíravina, její výpary poleptají i dýchací cesty, pozor na to, podle množství kyseliny resp. intenzity poleptání může být poleptání dýchacích cest i smrtelné. Koncentrace 0,1 N HCl je hodně zředěná, odpovídá zhruba žaludečním šťávám člověka a kdo si vzpomíná, jak se naposledy poblil, tak si možná vzpomíná též na to, že i taková slabá koncentrace kyseliny solné dokáže nepříjemně podráždit dýchací cesty, jestliže člověk jen malinko zvratků vdechne.
Jako alternativu jsem někde četl, že prý na rozvlhčení cvičících brouků funguje i obyčejný prací prášek ve vodě. Ten taky obsahuje nějaké enzymy, štěpící bílkoviny (kdyby tomu tak nebylo, flek od guláše by nešel vyprat...).
Händel J. 1993: Aufweichverfahren für Insekten. PDF
Varování pro náhodné kolemjdoucí bez chemických znalostí:
Kyselinu ředíme tak, že ji v malém množství pomalu a opatrně necháme stékat po skleněné tyčince do studené vody. Ředěním se roztok samovolně zahřívá. Nikdy nelejeme vodu do kyseliny, hrozí potom stříkání, prskání, bolestivě rozleptaná kůže, popáleniny a díry v oděvu. Ochranné brýle jsou samozřejmostí. Koncentrovaná ("kouřící") kyselina solná je silná žíravina, její výpary poleptají i dýchací cesty, pozor na to, podle množství kyseliny resp. intenzity poleptání může být poleptání dýchacích cest i smrtelné. Koncentrace 0,1 N HCl je hodně zředěná, odpovídá zhruba žaludečním šťávám člověka a kdo si vzpomíná, jak se naposledy poblil, tak si možná vzpomíná též na to, že i taková slabá koncentrace kyseliny solné dokáže nepříjemně podráždit dýchací cesty, jestliže člověk jen malinko zvratků vdechne.
Jako alternativu jsem někde četl, že prý na rozvlhčení cvičících brouků funguje i obyčejný prací prášek ve vodě. Ten taky obsahuje nějaké enzymy, štěpící bílkoviny (kdyby tomu tak nebylo, flek od guláše by nešel vyprat...).
Händel J. 1993: Aufweichverfahren für Insekten. PDF
- Radomír
Podobný návod je:
WOLF J. 1944: Mikroskopická technika. Vesmír, Praha.
WOLF J. 1944: Mikroskopická technika. Vesmír, Praha.
- Hali+
Hledal jsem doma toho Wolfa, ale jak opravuju byt, tak se k části knihovny nedostanu, je někde v zarovnaných bednách. Ale koukám, že už jsi ho Rado dohledal.
Podle něj jsem to kdysi míchal a fungovalo to. Jen je potřeba toho rozpouštět maličko, protože roztok velmi brzy přestává být účinný a je lepší si to míchat po nějaké době znovu.
V PC jsem dohledal aspoň ten článek, co sem už dával jako odkaz Vindobon:

V PC jsem dohledal aspoň ten článek, co sem už dával jako odkaz Vindobon:
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
-
Na preparaci lebek savců kostrováním existuje přípravek Bělotrofix,na preparaci trofejí ho používám,do vody se nasype určené množství přípravku podle návodu,vloží se lebka a zahřívá se na 80-90 °C,nesmí se vařit.Po 15-30 minutách to zcela rozloží svalovinu.Na brouky jsem to nezkoušel.Funguje to na bázi enzymů,které rozkládají bílkoviny.
- Hali+
Bez kyseliny by to bohužel nefungovalo, pepsin pracuje pouze při nízkém pH. Pamatuji se, že jsem to kdysi na výšce přeléval v nějaké digestoři a pak ještě jednou opatrně doma na dvorku... Pak jsem od Pepsinu raději upustil, přesně z důvodu nebezpečnosti jak píšeš. I když hlavní důvod byl možná ten, že už nešel volně sehnat v lékárně.
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- Radomír
Překlad pro lenivé.
Hmyz se umístí do kapaliny. Menší druhy můžeme preparovat po třech až čtyřech dnech. Zvýšení teploty na 37 °C značně urychlí proces měknutí. Delší setrvání v roztoku broukům neškodí a pěkně se očistí. Tato kapalina je účinná a velmi ekonomická. Roztok lze použít několikrát a lze jej dlouhodobě skladovat v chladničce. Pokud se však velmi zakalí nebo zhnědne, je třeba ji zlikvidovat.
- Radomír
Brouky máčím v roztoku pepsinu přesně podle návodu. I po 14 dnech při teplotě cca 35 °C (na radiátoru) - nic moc. Jsou o poznání méně lomiví, ale pružnost zůstává. Nezkoušel někdo trypsin a nebo prací prášky, jak je výše uvedeno?
- tomasv
Jaký máte názor na rozvlhčování zatuhlých brouků z lihu v NaOH? Zkusil jsem to a šlo to překvapivě dobře, brouci byli vláční. Jen se na nich po několika dnech začal dělat bílý povlak - asi reakcí hydroxidu a kutikulárních lipidů. Na to stačilo dát brouka na chvíli do octa. Nevím ale jestli to není úplná blbost, třeba se po nějaké době začnou brouci rozpadat, začne se opět tvořit bílý povlak atd.?
- Radomír
- tomasv
Přesnou koncentraci nevím - brouky jsem máčel v Savo Razant, které vyhrálo testování domácích čističů. V bezp. listu je udána koncentrace 5 - 10 % NaOH.
Délka expozice závisí na velikosti - krasce kolem 3 cm jsem tam nechal přes noc, cca 8 hodin, u menších brouků stačily tak 2 hodiny. Úplné mrňouse jsem nezkoušel. Vše za pokojové teploty.
- Radomír
BL: Hydroxid sodný 5-10 %, zápach slabý po amoniaku.
Informace z netu: s jinými výrobky může uvolňovat nebezpečné plyny (chlór).
Co se týká máčení brouků v roztoku NaOH - rozpad nehrozí. V příloze vpravo je po varu v 10 - 20 % (?) NaOH. Čas už přesně nevím (desítky minut) a v tomto stavu vydržel už asi 40 let.
- tomasv
Díky za informace, ta změna barvy je extrémní. Asi bude záležet na teplotě, koncentraci, povaze zbarvení (fyzikální vs pigmenty) atd.