Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
Hali+

Re: Lov na světlo

Příspěvek od Hali+ »

Dnes bych rád zašel svítit do lesa. Chtěl bych rozsvítit dvě sestavy na dvě plátna, kousek od sebe a v různých směrech. Je sice už srpen, ale třeba něco zajímavého přece jenom doletí... :)
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Adam

Příspěvek od Adam »

Brandýs nad Labem, Milovice, Neratovice - nic už neleze ani v noci na stromech.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Dojel jsem na lokalitu, přiletěla rychlá bouřka a vichr. Během půlhodiny byla zase pryč, ale všechno mokré a ochladilo se. Takže jsem ani nevybaloval lampy, abych o ně v dešti nepřišel. :S A to nic nehlásili a na radaru to byl jen takový maličkatý proužek...
Ono vůbec poslední dobou Aladin nějak nefunguje. :S Třeba dneska hlásí pro Pardubice slunečno, a přitom tu od rána leje!
Pce.JPG
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Bouřky jsou nevyzpytatelné, nejednou se z ničeho vytvoří i kdyz na radaru jeste před hodinou není nic vidět. Na krátkodobou předpověď používám meteoradar.cz, je nejpřesnější, můžeš si do mobilu i nainstalovat aplikaci.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Hali+ píše: 06 srp 2024, 11:06
bozapetr píše: 28 čer 2024, 20:30 ...
na hali+ mam dotaz, jake ma na sviceni zarovky. jestli by prosim nenapsal presne oč jde. dekuju ...
Sesumíroval jsem tedy svoji sestavu i s odkazy (viz příloha níže).
Ale zdroj mám jiný, starší. Už se nevyrábí a tak jsem tam dal jako vzor powerbanku obdobných parametrů. Snad Vám to tu k něčemu bude. :mrk Když je člověk někde v terénu, je to lehké do báglu a když je někde v civilizaci, jde to zapnout jednoduše na prodlužku do sítě. Vydrží to na tři večery svícení, takže ideální třeba do batohu na hory apod. Jde to používat i z auta, ale pozor, nemá to žádný hlásič na pokles napětí, tak to radši v autě nezkoušejte moc dlouho, ať potom nemusíte domů tlačit... :chuckle (Tak omyl, prý ten měnič má jakousi pojistku a při poklesu napětí se vypne sám.)
25W zářivky moc nedoporučuji, jejich spektrum mým účelům nevyhovuje. Já jedu už dlouho 2 x 15W a pro moje účely mi to stačí.
.
2024_UV sestava.pdf
(108.62 KiB) Staženo 58 x
Jo, a ještě drobnost. Pokud si k tomu dokoupíte ještě rozdvojku za měnič (cca 26,- Kč), můžete si k jedné powerbance připojit kabely dva, každý se dvěma zářivkami, tj. máte rázem na jednom plátně 4x15W. Vyzkoušeno, měnič to bez problémů utáhne. Jen ze 3-4 večerů svícení powerbanka vydrží minimálně na 2 večery. Což ale obvykle bohatě stačí. :nod
např.: https://mojeelektro.cz/rozdvojky-do-zas ... 2x25a.html
nebo https://www.svetla-online.cz/rozdvojky- ... a-25a.html
Cassida

Příspěvek od Cassida »

Tak opravuji, už jsem to pochopil :) Powerbanka funguje místo autobaterie díky té autozástrčce. Je to dost neobvyklé řešení a hned mi to nějak nedocvaklo (že se napojí měnič přímo na ni).

Původní příspěvek: "Nějak se v tom Hali ztrácím. Pochopil jsem sestavu, když se použije zastrčením do sítě, nebo do měniče. Ale nějak mi chybí to zapojení žárovek na powerbanku,... Ono by bylo celkově lepší to vyfotit a neposílat jen odkazy na produkty (navíc ten 1 dlouhej odkaz je naprosto šílenej a musí se celý zkopírovat)."
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

No znáš to... Nafotil bych, ale nemohu se k tomu dokopat. :chuckle Časem nafotím, i když podle mě není složité si to představit. :)
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Nejbližší smysluplné svícení bude asi z PÁ na SO.
Ale potom ze SO na NE má být další letošní UV noc "bez konce"...
Tož uvidíme, já jsem připraven. :mrk
.
VM.JPG
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Cassida píše: 20 srp 2024, 21:32 ... Ono by bylo celkově lepší to vyfotit...
Tož tedy alespoň ve zkratce:
DSC01820_DxOz.jpg
Od powerbanky, přes měnič, rozdvojku až k zářivkám a plátnu se šňůrou...
DSC01774_DxOz.jpg
Na plátno nahoru přichytím i teploměr (pod 20°C moje skupiny nelétají).
DSC01769_DxOz.jpg
A pak už je možné svítit do alelujá... :mrk
(Ano, samozřejmě že je to foceno ještě za šera, než to začne létat. Jednoduše se to s trochou světla lépe fotí.)
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Včera létali Clambidae od 19:45 do 20:30, pak už jsem mohl jít domů. :)
Ale ještě mi přiletěly asi 3 ex. Hallomenus binotatus (Ondro, nejspíš je budeš chtít vidět časem pod binoklem, že?).
A pak už jsem si spíš jen prohlížel všemožné můry, včera jich létalo hafo.
DSC01781_DxOz.jpg
DSC01784_DxOz.jpg
DSC01812_DxOz.jpg
DSC01807_DxOz.jpg
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Tenhle týden zase budou stoupat teploty, ale ten příští, to bude asi fakt hodně výživný masakr... :chuckle Škoda, že je tady všude kolem děsivé sucho. :S Člověku dá hodně zabrat najít nějaké místečko, kde by mohla být vyšší vzdušná vlhkost. V srpnu to létá vždycky méně, ale k podzimu by se to zase mělo zlepšit. A jak říkám, ono je to teď především o velmi dobrém výběru místa. Musí se fakt pečlivě vybírat místa s vyšší vzdušnou vlhkostí, tam to pak vcelku létá. :) Třeba vlhčí lesy, nejlépe s potůčkem apod.
VM.JPG
CR.JPG
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Tož dnes to bylo slabé, byť teplota na tuto roční dobu vysoká. Zapíchl jsem to o půl desáté. Děsivé sucho, bylinné patro v lese je tu na prach. :S Vzdušná vlhkost nejspíš také děsně nízká. Létaly sice stovky drabčíků (převážně Aleocharinae), něco málo voďáci, ale drobotě vcelku málo. Ještě jsem to neprohlížel pod binoklem, ale poslední dny z Clambidů létá už jen C. simsoni... Zatím marně čekám, že by sprchlo a zvýšila se vlhkost. Houbáčci nejsou, protože zatím nejsou houby... Za celý večer jediná Dorcatoma. Zajímavé je, že se tu na řadě míst na UV objevuje krásně barevný huňáček Clitostethus arcuatus.
žeryk

Příspěvek od žeryk »

Včera v Kralupech v zahrádkářské kolonii mraky můr, vodní havěti a jiných skupin hmyzu, ale i pár pro mne zajímavých zvířat: Brachygonus megerlei,
Corticeus pini, Diaclina fagi, Tribolium destructor, Alphitobius diaperinus, Vibidia duodecimguttata a Cryptophonus tenebrosus centralis.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Výborný nápad! :yes V zahrádkářské kolonii každý denně zalévá, tak tam musí být alespoň nějaká vlhkost.
Dneska se pokusím chytat na hrázi bývalého rybníka a doufám, že by tam ještě nějaké zbytečky vlhkosti mohly být. Tady v okolí je to bída s vodou všude, i lesy už úplně práší... :S
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Pce.JPG
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Tož včera katastrofa, alej v Hrádku nezklamala. :chuckle Bývá to tam tak skoro celou sezónu. Tolik komárů jsem dlouho nezažil, naposledy když jsem kdysi dávno bádal v Litovelském Pomoraví, nebo na jihu v Mikulčicích. Musel jsem si obléct bundu a nasadit kapucu. Jenže mi bylo děsné vedro a potil jsem se jako kůň. A kolem tisíce otravných komárů, co mi lezly pod brýle, do nohavic a do rukávů... Vydržel jsem jen asi hodinu a pak jsem to zabalil. Přílet byl slabý, ale nutno uznat, že přiletělo několik hodně zajímavých drabčíků (třeba cca 10 ex. Manda mandibularis apod.) a především mi poprvé v životě na UV přiletěl Eucinetus haemorrhoidalis. Dřív jsem ho na jihu Moravy občas smýknul, ale na světlo nikdy. A tady na Pardubicku je to vůbec poprvé, co jsem na něj narazil. Takže kvantita příletu mizerná, ale kvalita vcelku nebyla na září špatná. :)
Mimochodem, jak ta Manda mandibularis vlastně žije? Ve dřevě v chodbičkách?? Jediné co jsem našel v literatuře je zmínka v Tottenham (1954), který uvádí: "mokré mechy, stojaté rybníky", a FHL (2012): "na březích, večer ve vlhkých lučních terénech často se v množství hojně rojí, je hojně také nacházen u světel", což mi nějak nesedí. :S Navíc, na co by měl zuby na holeních, než aby se pomocí nich posouval v chodbičkách, ne...?
Radim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim »

Mandu jsem chytil jen jednou vyšlapávaním bahna a detritu u tůně na Pohansku.
Radim Gabriš
Coleoptera CE, Neuropterida E.
marion

Příspěvek od marion »

Zuby na holeních mají k hrabání (Scarabaeus taky nežije v chodbičkách a vlastně všichni Scarabaeidi), z mé zkušenosti žije na polozastíněných mokřinách a létá na světlo. Sám jsme ji, pokud si správně pamatuji, taky chytal jen jednou, ale vím o dalších nálezech z Poodří. Myslím si, že na rozdíl od příbuzného Planeustoma nežije u řek.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Aha, takže v chodbičkách ano, ale ne ve dřevě, spíš v nějakém blátě. To by dávalo smysl, díky. :)
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Dneska by to tu mělo večer být teplotně skvělé. Takže zase musím přemýšlet o té nejtěžší otázce - KDE? :chuckle
Pak už by se měly teploty pomalu snižovat. Jsem zvědavý na víkend, budu-li tedy mít ovšem aspoň chvíli času...
Pce.JPG
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“