Lékárenský benzín na odmašťování brouků

Vše o preparování hmyzu.. metody, tipy, rady a pomůcky
pepinoroyale

Re: Lékárenský benzín na odmašťování brouků

Příspěvek od pepinoroyale »

Pěkné! Hexan mám a používám, ale většinou v tom brouka nechám naloženého jen za studena. Efekt je částečný.
S tvými znalostmi a zkušenostmi: Existuje prosím vyloženě domácí způsob, jak efektivitu zvýšit? Ohřát hexan? Nechat za oknem na slunci v koupeli delší dobu? Nebo cokoli jiného.
Zkrátka bez nutnosti mít speciální chemickou aparaturu, baňky atp.
Díky!
karlos

Příspěvek od karlos »

Zde máš vyobrazený jednoduchý domácí přístroj sloužící k pravidelnému a efektivnímu odmašťování.
Přílohy
68_.jpg
Ivoš M.

Příspěvek od Ivoš M. »

Ale pak ty rána po totálním odmaštění. :D :D :D
Pyrochroidae CZECH REPUBLIC
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Neodorcadion píše: 08 črc 2025, 11:13 Se zájmem jsem pročetl celé vlákno o benzínu a vzhledem k mému povolání a profesi bych k tomu řekl asi toto: ...
Velmi působivé! :yes Kdybych ještě sbíral brouky, určitě bych se pokusil nějaké takové zařízení zkonstruovat a vyzkoušet. Podle mých zkušeností z minulosti však u některých jemných, subtilních druhů přílišné odmaštění preparátu vede k jeho zkřehnutí, protože organické ředidlo vymyje spolu s lipidy pravděpodobně i jiné látky zodpovědné za soudržnost jednotlivých chitinových částí hmyzího tělíčka, takže se pak brouk snadno rozpadne. To jsem pozoroval např. u některých hnojníků a u rodu Glaresis, kde pak při pokusu o odfouknutí smítka z nalepovacího štítku proud vzduchu odvál i tykadla a části nohou broučka (nevím, jakou měrou jsou zodpovědny za soudržnost kloubů např. zmíněné lipidy nebo jim podobné látky).
Neodorcadion

Příspěvek od Neodorcadion »

aphodius píše: 27 črc 2025, 01:38 Velmi působivé! :yes Kdybych ještě sbíral brouky, určitě bych se pokusil nějaké takové zařízení zkonstruovat a vyzkoušet. Podle mých zkušeností z minulosti však u některých jemných, subtilních druhů přílišné odmaštění preparátu vede k jeho zkřehnutí, protože organické ředidlo vymyje spolu s lipidy pravděpodobně i jiné látky zodpovědné za soudržnost jednotlivých chitinových částí hmyzího tělíčka, takže se pak brouk snadno rozpadne. To jsem pozoroval např. u některých hnojníků a u rodu Glaresis, kde pak při pokusu o odfouknutí smítka z nalepovacího štítku proud vzduchu odvál i tykadla a části nohou broučka (nevím, jakou měrou jsou zodpovědny za soudržnost kloubů např. zmíněné lipidy nebo jim podobné látky).
Já jsme měl podobné problémy s malými tesaři když jsem prvně experimentoval s extrakcí dichloromethanem a chloroformem, ty jsou opravdu agresivní. Asi díky stopovému množství HCl u technického gradu obou chlorovaných rozpouštědel došlo k částečnému narušení bílkovin a polysacharidů tvořících "spoje" exoskeletu brouků. Ti pak skutečně zkhřehli... U hexanu jako u inertního rozpouštědla, který skutečně pouze rozpouští lipidy, jsem nic podobného nepozoroval. Fakt je, že krasci a tesaříci jsou vesměs "konstrukčně" robustní :)
Michal Hoskovec [cerambyx.uochb.cz]
Neodorcadion

Příspěvek od Neodorcadion »

pepinoroyale píše: 19 črc 2025, 15:24 Pěkné! Hexan mám a používám, ale většinou v tom brouka nechám naloženého jen za studena. Efekt je částečný.
S tvými znalostmi a zkušenostmi: Existuje prosím vyloženě domácí způsob, jak efektivitu zvýšit? Ohřát hexan? Nechat za oknem na slunci v koupeli delší dobu? Nebo cokoli jiného. Zkrátka bez nutnosti mít speciální chemickou aparaturu, baňky atp. Díky!
Omlouvám se za opožděnou odpověď, nezaregistroval jsem Tvůj příspěvek... Jediné co mne napadá je série nádobek s teplým hexanem, kdy se postupně brouci po neějaké době vymývání přesunují z první lázně do druhé a pak do třetí... et cetera. To by mohlo pomoci, ale extrakce v extraktoru je nenahraditelná tím, že vymyté lipidy zůstavají jíž stále mimo brouka ve spodní baňce z rozpouštědlem.
Michal Hoskovec [cerambyx.uochb.cz]
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Neodorcadion píše: 20 srp 2025, 11:58Já jsme měl podobné problémy s malými tesaři když jsem prvně experimentoval s extrakcí dichloromethanem a chloroformem, ty jsou opravdu agresivní. Asi díky stopovému množství HCl u technického gradu obou chlorovaných rozpouštědel došlo k částečnému narušení bílkovin a polysacharidů tvořících "spoje" exoskeletu brouků. Ti pak skutečně zkhřehli... U hexanu jako u inertního rozpouštědla, který skutečně pouze rozpouští lipidy, jsem nic podobného nepozoroval. Fakt je, že krasci a tesaříci jsou vesměs "konstrukčně" robustní :)
Aha, takže to chce hexan p.a. V tom to tedy bude (já používal lékařský benzín z Tamda Oil - firma asi už neexistuje nebo se přejmenovala). Moc díky za info! :yes
LeChat

Příspěvek od LeChat »

Z mého dalšího experimentování s benzínem mám jen poznámku, že se mi pěkně podařilo odmastit sérii Obrium cantharinum. Hnědé krovky se navrátily do původní oranžové, ztratily průhlednost, jenže potom co se za pár týdnů proces opakoval a brouci pustili do exoskeletu další tuk, tak další lázeň již nebyla tak účinná, jako kdyby benzín nemohl proniknout do míst kde před tím a brouka účinně odmastit. Věřím, že pokud by se odmastil hned kompletně jako třeba ve výše zmiňovaném extraktotu, bude to účinnější, ale vymyslete verzi, kterou si budu moct postavit doma do pracovny. 😃
Odpovědět

Zpět na „Preparace hmyzu /Insect preparation/“