Plíseň ve smrtičce
- albert001
Plíseň ve smrtičce
Mám-li ve smrtičce plíseň, jak se jí zbavím? Máčel jsem brouky přes noc v nějakém acetonu, ale nevím, zda je fakt mrtvá.
Albert Damaška
Chrysomelidae, především dřepčíci (Alticinae)
- Yohaness
Re: Plíseň ve smrtičce
Nalej tam ocet a pak(druhý den) brouky vyndej, opatrně mechanicky štětečkem očisti, propláchni vodou, osuš a hned vypreparuj.
Jo a díky za fotky z ED.
Jo a díky za fotky z ED.

Silphidae, Geotrupidae, Scarabaeidae, Pyrochroidae
- Cassida
Pokud chceš mít jistotu, že plíseň zabiješ, tak jedině tím, že to propláchneš protiplísňovým svinstvem. Plísně jsou odolné a ocet jistotu rozhodně nedá (ani octan). Měl jsem smrtičku, kde byl octan. Vyprchal a plíseň se objevila.
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
- albert001
- Pepa
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Já to propláchnu tak 3 - 5 minut v roztokuvody se Savem a pak preparuju.. Brouci se navíc vydesinfikují i očistí a povrchově i trochu odmastí. Dělám to tak, že do lahvičky naleju teplou vodu (cca 60°C), přiloju trochu Sava, vhodím brouky, zavřu skleničku, a pak s ní tu danou dobu pohybuju pomalu jako se šejkrem a brouci se krásně očistí.. výborné je to třeba na čištění hovňáku od trusu nebo na brouky vytažené z pastí, když moc nevoní. Nakovec to propláchnu v malém plastovém cedníčku pod tekoucí vodou.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
- ZdenekH
- Kontaktovat uživatele:
odhadneš procento toho mísení se Savem, asi jen trošku, co?
jednou jsem chtěl dobělit lebečky preparovaných malých savců a ač vodou ředěné Savo, zašumělo to a nejtenčí lebeční kosti se rozpustily. Nevím co by to udělalo s broukem, proto se ptám na ten poměr :-)
jednou jsem chtěl dobělit lebečky preparovaných malých savců a ač vodou ředěné Savo, zašumělo to a nejtenčí lebeční kosti se rozpustily. Nevím co by to udělalo s broukem, proto se ptám na ten poměr :-)
http://www.naturefoto2000.com Cerambycidae, Carabidae (Carabinae, Cicindelinae) ČR,SR
- Pepa
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Jo tak 3-5% roztok ne víc, tedy 5ml sava na 1 dl vody. S chitinem ani barvami to nic nedělá.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
- Haci
plísně zalikviduje, ale jejich spory ne. Navíc pokud v něm vykoupeš brouky, taky ti ztvrdnou.albert001 píše:a co líh?
Lukáš Sekerka
Chrysomelidae: Cassidinae (incl. Hispinae) & Sagrinae of World
z ostatních mandelín mě zajímají: Zeugophorinae, Megalopodinae, Orsodacnidae, Donaciinae, Criocerinae, Lamprosomatinae, Megascelinae, Chrysomelinae, Fulcidacini, Spilopyrinae
Chrysomelidae: Cassidinae (incl. Hispinae) & Sagrinae of World
z ostatních mandelín mě zajímají: Zeugophorinae, Megalopodinae, Orsodacnidae, Donaciinae, Criocerinae, Lamprosomatinae, Megascelinae, Chrysomelinae, Fulcidacini, Spilopyrinae
-
- Kontaktovat uživatele:
mám vyzkouěenej čpavek - tedy čpavkovou vodu... smrad je to strašnej ale funguje to....
cleridae a fulgoridae kolem koule
- Cassida
Silně nedoporučuju! Barví - ztmavuje hmyz. Bílá barva zežloutne,...JAKUB píše:mám vyzkouěenej čpavek - tedy čpavkovou vodu... smrad je to strašnej ale funguje to....
Tím protiplísňovým svinstvem výše jsem myslel přípravky určené proti plísni. Dříve se používal např. Lastanox (byl účinnej, ale tuším, že obsahoval olovo). Dneska je přípravků dostatek. Např. ty, co se používají do barev, omítek, na dřevo,...
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
-
- Kontaktovat uživatele:
hm zatim sem se nějak nevšim... nemám zas tak velkou frekvenci plesnivejch brouků :-)Cassida píše:Silně nedoporučuju! Barví - ztmavuje hmyz. Bílá barva zežloutne,...JAKUB píše:mám vyzkouěenej čpavek - tedy čpavkovou vodu... smrad je to strašnej ale funguje to....
Tím protiplísňovým svinstvem výše jsem myslel přípravky určené proti plísni. Dříve se používal např. Lastanox (byl účinnej, ale tuším, že obsahoval olovo). Dneska je přípravků dostatek. Např. ty, co se používají do barev, omítek, na dřevo,...
-
- Kontaktovat uživatele:
naopak - naprosto k tematu - lepší je zabránit plísni ve vzniku než se jí složitě zbavovat.....
- albert001
A co preparace brouků, na kterých je třeba jen trocha plísně? Brouci se trochu rozpadají (ale jen trochu), zdá se, že plíseň je vevnitř. Když vyschnou, je to už v pohodě, očistím - li plíseň venku?
Albert Damaška