Ti Hovňáci jsou nádherní,kdybych někdy sbíral něco jiného tak asi hovňáky-navíc nemusís sebou nic tahat stačí ráno dobře posnídat
Honzo ty ty hovňáky nějak čistíš dáváš je třeba do lékařského benzínu?Říkáš že si děláš svoje krabice,jaký rozměr preferuješ?
Stačí voda s čistícím prostředkem na nádobí,a když je to hodně špinavé tak kápnu kapku na brouka a štětečkem to na něm rozetřu a pak opláchnu pod vlahou vodou.Krabice dělám klasiku 23x30 a 30x40 nějak nepreferuju ani jednu velikost, spíš velikost krabice volím dle dané čeledě, protože dávat Pselaphinae,Staphylinidae do velké krabice (30x40) to si nedovedu představit.(ale Staphylinus,Ocypus to by bylo možné).Heliocopris jsem dal do malých krabic proto abych to měl na jednom místě s ostatními coprophágními Scarabaeidae,jelikož v jedné místnosti mám malé krabice a v druhé velké.
nedávno jsem čistil touto metodou tohoto brouka (ten čistící prostředek musí udělat takovou hustou pěnu,kterou štětečkem rozpatlán po broukovi a pak opláchnu)
Honza píše:Specialně pro aphodiuse jeho oblíbená skupina
Táááák - to je teprve ono!! Přidal bych sem foto svých dvou krabic s naším Bolboušem a jeho iberskými bratry, to by ale mohlo způsobit nemalé pozdvižení...
Ahoj nechci ti brat iluze,ale hodnotu nema zadnou navic je ve velmi spatnem stavu.Takovou sbirku by nikdo nekoupil ani za sto korun.Lepsi bude kdyz zacnes sbirat od zacatku a ty druhy co mas v teto sbirce lehce casem posbiras.
No já myslím, že to může být naopak základ budoucí sbírky...byť tam nejsou "vzácnosti", mají určitou vypovídací hodnotu o výskytu druhu v dané době na daném místě. Takže pokud nebudeš hledět jen na estetiku, klidně si je nech a pokračuj ve sbírání. Je třeba to jen chránit před škůdci a vlhkem (podrobnosti najdeš tady na fóru).
Pokud je to dobře určeno, tak jsou tam 2 exempláře Sphodrus leucophthalmus, což je druh, který u nás již vyhynul a na Slovensku možná taky. Jsou-li oba kusy lokalizovány (z fotky to patrno není) a pocházejí-li z území bývalého Československa, pak jde nepochybně o velmi cenné dokladové kusy, i když možná nebudou v perfektní kondici.
zdravím,
byť ta sbírka vypadá uboze a je tam několik chyb v determinaci, určitě bych to nevyhazoval....pokud mají brouci lokalitní štítky, je to doklad pro nějaké území....prostě vyčistit, dezifikovat, uložit....
já mám ve své sbírce pár brouků po otci v ještě horším stavu a někteří jsou jediným dokladem výskytu pro dané území...
a na konec je to třeba i památka na někoho...
Václav Týr píše:....prostě vyčistit, dezifikovat, uložit....
a na konec je to třeba i památka na někoho...
Naprostý souhlas s Vaškem i Krepem. Pokud se to ošetří a spíchá více dohromady, tak to moc místa nezabere, a mohou tam být cenné faunistické údaje. Dan má naprostou pravdu s významem Sphodruse, každý dochovaný kus tohoto "sklepo-stájního" druhu od nás je dnes velmi cenný. Vše by chtělo ještě řádně určit, jsou tam opravdu chyby (pokud dobře vidím, tak např. C.clathratus to asi nebude).
Dovolil jsem si z tohoto tématu stáhnout pár fotek, abych mohl ukázat nějaké obrázky opravdu pěkných sbírek. Chtěl bych to použít pro motivační prezentaci v přírodovědném kroužku na gymnáziu. Čestně prohlašuji, že se nebudu chlubit cizím peřím a vydávat to za svoje sbírky.
Pokud by s tím měl někdo problém, dejte prosím vědět.
Vašek píše:No tím jsem myslel tu pevnou systematiku. Já mám udělané krabice na Evropu (tesaři) po tribech nebo rodech s pevnými místy na každý druh (i chybějící) a zjišťuju, že neustále musím měnit a posouvat a je to na prd. Šlo by to v případě, že budeš striktně dodržovat např. 8ks od taxonu a dost, ale to dost dobře nejde, časem příjdou barevné variace, kusy rozdílně velké, kusy z jiných lokalit......