Marione, zkusil jsem ho a velmi rychle jsem od něj odešel. Zasychá úplně jiným způsobem a hrozně se z něj "tahají nitě". No však uvidíš sám. Řídký špatně lepí a tužší tahá nitě. A ladit během večera několikrát hustotu fakt nebylo na moje nervy. ;-)marion píše:...Až ho spotřebuju zkusím ten rybí klih, ...
Nalepování brouků na štítky
- Hali+
Re: Nalepování brouků na štítky
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
-
Dík za radu, co teda používáš?
- Hali+
Na malé brouky (cca do 4 mm) hustší DMHF, na střední brouky (cca do 20 mm) Herkules a větší napichuju.
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- LeChat
Přešel jsem na lepidlo na tapety a jsem spokojený. Dá se naředit na hustou nebo řídkou konzistenci. Jednou lepím brouky, druhou přívesky. Nevýhoda je, že se po pár týdnech až měsících zkazí a začne řídnout, není však problém udělat nové. Větší brouky jsem s tím však lepit nezkoušel, tam bude asi lepši Herkules.
-
Pro odpůrce rybího klihu- já bych se ho nezříkal. Líbí se mi možnost rozvlhčení ( jak zmiňuje Petr Boža výše ) v případě potřeby přepreparování. Jinak pro Petra- nutnost přelepování vznikla díky mým nešikovným rukám a díky lepení kusů na průsvitné štítky ( navíc to byly kusy z počátků preparace, když jsem se ji teprv učil ). Není to klihem. K poznámce Haliho že klíh dělá nitě. To se stává v případě, že je déle otevřený. Já to řeším tím způsobem, že otočím lavičku, nechám stéct trochu klihu na víčko ( asi tak na 1- 14 ks brouků) a pak odebírám potřebné množství z víčka. Při tomto způsobu se nitě nevytahují. Zatím mám s klihem dobré zkušenosti a tím pádem nemusím řešit kvalitu herkulesu. Někdo tu zmiňoval lepidlo na tapety, ale od toho jsem po vyzkoušení rychle upustil, nebylo to ono.
Martin Bogapov
- Hali+
Lepidlo musí udržet brouka dlouhé roky, takže nějak nevidím důvod používat lepidlo, které se kazí už v lahvičce.LeChat píše:...Nevýhoda je, že se po pár týdnech až měsících zkazí...
- hong
Používáme (tedy i já používám na lepení brouků) lepidlo Duvilax BD 20. Zkoušel jsem ještě u strýca Gůgla zjistit, jaký že je vlastně rozdíl mezi tímto lepidlem a Herkulem - nenašel jsem kloudnou odpověď. A žádná křída tam není, nevím, jak jsem na to přišel... Fakt je, že se mi s tímhle pracuje líp, než předtím s Herkulem...hong píše:používám lepidlo podobné Herkulovi, které má ještě jako plnidlo křídu (snad...nejsem si jistý). Kradu to u sebe ve firmě, kde toho spotřebováváme hektolitry... podívám se na název a dám to sem. Tohle lepidlo rychleji schne než Herkules, je lepivější a tak toho nemusím tolik naplácat na štítek...
No, mrknu se po neděli na název.
- Hali+
Špatně se rozpouští vodou, ne? V technickém listu má, že snižuje propustnost vody. To by pak možná mohlo vadit u přepreparovávání.
- hong
nezkoušel jsem ještě přepreparovávat, ale když zhoustne, tak přidáním pár kapek vody se dá namíchat zase na přijatelnou viskozitu... stejně jako Herkules.Hali+ píše:Špatně se rozpouští vodou, ne? V technickém listu má, že snižuje propustnost vody. To by pak možná mohlo vadit u přepreparovávání.
- Štěpán
Používám lepidlo na tapety na bázi škrobu (Taposa, 1l cca 20 Kč). Je pravda, že se mi po odlití do menší lahvičky po nějaké době zkazilo, každé lepidlo má svoji expiraci, navíc do té malé lahvičky jsem mohl zatáhnout nějakou infekci sám (můj zlozvyk oblizovat štětec, aby měl pořád pěknou špičku). Po zaschnutí, stejně jako Herkules, se už nic nezkazí a vydrží roky. U starého Herkulesu mám osobně ověřeno, že drží beze změn 20 let, u Taposy cca 5 let, tedy tak dlouho, co ji používám.Hali+ píše:Lepidlo musí udržet brouka dlouhé roky, takže nějak nevidím důvod používat lepidlo, které se kazí už v lahvičce.LeChat píše:...Nevýhoda je, že se po pár týdnech až měsících zkazí...
Já vždy lepím brouka Herkulesem na štítek, posléze nohy a tykadla Taposou. Podle velikosti brouka lze snadno upravit hustotu lepidla. Dělám to tak, že mám talířek, kde mám už zaschlé lepidlo. Stačí kapka vody a během chvilky lepidlo opět získá zpět své vlastnosti, což s Herkulesem nejde.
Herkules je navíc dražší, ten nový navíc smrdí a po zaschnutí lesklý. Taposa je levná a bez zápachu. Když se jí dá jen málo, tak není na štítku vůbec vidět.
Rybí klih jsem nikdy nezkoušel, ale mám k tomu nějakej vnitřní odpor.
Štěpán
- Hali+
Jasný, tomu rozumím. Já mám na mysli variantu, kdy to "plně vytvrdne" (třeba po několika letech) a je potřeba to z nějakého důvodu znovu rozpustit? Pokud by to nebylo odzkoušené, tak bych měl strach, že obzvláště maličké brouky už ze štítku nikdo nesundá bez poškození.hong píše:nezkoušel jsem ještě přepreparovávat, ale když zhoustne, tak přidáním pár kapek vody se dá namíchat zase na přijatelnou viskozitu... stejně jako Herkules.
- Štěpán
Taposa jde jednoznačně snadněji (i po letech) rozpustit ve vodě než Herkules. Přijde mi, že u Taposy je jedno, jestli je lepidlo zaschlé 15 min. nebo 15 let, funguje stále stejně. Mám to odzkoušené u brouků lepených před cca 5 lety, déle Taposu nepoužívám. Jedná se o přírodní lepidlo rostlinného původu, přesné složení teď nemohu najít.
Štěpán
- Štěpán
Ještě poznámku - já sbírám brouky relativně velké, takže ke štítku je lepím vždycky za břicho Herkulesem. Takového Caraba nebo Plagionota by Taposa neudržela (podle mě). Taposa je lepidlo na nazatížené spoje, Herkules vydrží mnohem víc. Ale pro přichycení přívěsků je ideální a myslím, že u maličkých (tedy hmotnostně zanedbatelných) brouků by si člověk v pohodě vystačil čistě jen s Taposou.
Štěpán
- Pepa
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Lepidla na bázi polyvinylacetátu (tedy bílá jako Hercules, Duvilax aj.) se dělí na vodou rozpustná a vodostálá, ale všechna jsou vodou ředitelná. Dokud jsou tekutá, tak se vodou dají naředit. Ale některá jsou po zaschnutí již vodou nerozpustná. Viz třeba některá PVAC lepidla, které používají truhláři. Doporučuji, pokud mám nějaké jiné než Herkules, vyzkoušet jeho rozpustnost ve vodě po zaschnutí, nejlépe tak po 2 dnech.hong píše:nezkoušel jsem ještě přepreparovávat, ale když zhoustne, tak přidáním pár kapek vody se dá namíchat zase na přijatelnou viskozitu... stejně jako Herkules.Hali+ píše:Špatně se rozpouští vodou, ne? V technickém listu má, že snižuje propustnost vody. To by pak možná mohlo vadit u přepreparovávání.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
- LeChat
Ja pouzivam lepidlo Metylan standart. Pouzivam ho vpohode do velikosti stitku 25 na delku. Jen se musi namichat opravdu huste, tak aby po otoceni lahvicky vzhuru nohama lepidlo nezacalo tect. Na lepeni privesku ma jen o neco vetsi viskozitu, nez voda.
Skladuju v lednicce a jak vidim, ze lepidlo zacina ridnout, do 20 minut pripravim nove v destilovane vode. Do lepidla se postupne zanasi sajrajt, takze je jasne, ze nevydrzi vecne.
Skladuju v lednicce a jak vidim, ze lepidlo zacina ridnout, do 20 minut pripravim nove v destilovane vode. Do lepidla se postupne zanasi sajrajt, takze je jasne, ze nevydrzi vecne.
-
Jak nalepit 2 mm kovaříka?
-
takového obra ? normálně ... lepidlo doporučuju vodnatější ... pírníky nalepuju tak, že štětcem s lepidlem přetřu štítek a pírníka mám připraveného na preparačním sklíčku ... horší to je pak se spematékou toho pírníka
ale 2 mm brouka , notabene s pevnýma krovkama doporučuju měkkou pinzetku ...
ale 2 mm brouka , notabene s pevnýma krovkama doporučuju měkkou pinzetku ...
-
Děkuji, možná to zkusím.
-
se omlouvam karluka - kdyz jsem to cetl,co jsem psal, vyznelo mi to dost hrube ... ja lepim z 90% brouky kolem 2-4 mm, tak mi nedocvaklo hned, ze nekdo proste treba nema binokl a zkusenosti ...Karelk píše:Děkuji, možná to zkusím.
brouky si prichycuji krycim sklickem - otocim brouka krovkama dolu, steteckem nebo preparacni jehlou roztahnu nohy, tykadla a jemnou pinzetou otocim zpet na nohy ... pak nanesu lepidlo - na tyhle male brouky musi byt tekute - chce to cvik jaka hustota pro urcitou velikost a pak brouka na kapku lepidla prenesu pomoci mekke pinzety ...doupravim ...
pokud neni binokl k ruce, delal bych to jako kdysi - upravim brouka na zadech, necham ho v teto poloze ,,prischnout" tak 10-15 min a pak brouka lepim s pomoci obyc lupy stejne jak pod binoklem ... to zavadnuti mi pomahalo v tom, ze tykadla a nohy uz budou drzet a nevracet se zpet ...
hodne trpelivosti preju a jeste jednou se omlouvam
-
Děkuji za návod, ale stále váhám se do toho pustit, protože kovařík je tak tenký, že jej beru jen na vlhký štěteček. Pak ty brouky jsem sbíral pro kamaráda a ptám se na to jen kvůli tomu, že za chvíli budou suchý i když rozvlhčit by něměl být problém. Navíc mám jen okulár a jenomu kovaříkovi už jsem neopatrným pohybem špendlíku odtáhl štít od krovek, takže je vidět ten pružný dřík a vrátit to nevím jak, ale stejně mu chybí nějaká noha tak to nevadí. Nechtěl bych ale ostatní zkazit.