Ty se zde bavíš o hodnotě, jakou sbírce přikládá její vlastník, já se bavím o hodnotě, jakou jí příkládá věda. Já o koze a Ty o voze. Vědecká hodnota není vyjádřitelná žádnými čísly, snad jen citovaností prací, v nichž byly uveřejněny lokalizační údaje exemplářů patřících do této sbírky.matej píše:Ještě poznamenám, že sbírka má jen takovou hodnotu, jak ji my, vlastníci přikládáme. Po naší msrti mude mít zase jen takovou hodnotu, jakou jí ohodnotí nový majitel. Věda s tím nemá co dělat.
Naše sbírky
- aphodius
Re: Naše sbírky
- hong
naštěstí nemáš pravdu, Honzo...

- Martináček
Teď je aktuální třeba : život v bezpečné zemi (3 933 403 Kč).
"Nebo třeba pobyt na krásné neporušené lokalitě plné rostlin a zajímavého hmyzu" Je to vyčíslitelné?

"Nebo třeba pobyt na krásné neporušené lokalitě plné rostlin a zajímavého hmyzu" Je to vyčíslitelné?

Krásní brouci nepatří do mražáku, krásní brouci patří na štítek. Ostrý zrak, dobré lovy, pevnou ruku a pohodové výpravy za poznáním přeje Martináček.
-
ale Afouši, já si na kozy vozy nehraju. Dej mi jméno nějakého vědce, který tedy mluví za vědu a který vědecky ocení tvou sbírku eremigerůaphodius píše:Ty se zde bavíš o hodnotě, jakou sbírce přikládá její vlastník, já se bavím o hodnotě, jakou jí příkládá věda. Já o koze a Ty o voze. Vědecká hodnota není vyjádřitelná žádnými čísly, snad jen citovaností prací, v nichž byly uveřejněny lokalizační údaje exemplářů patřících do této sbírky.matej píše:Ještě poznamenám, že sbírka má jen takovou hodnotu, jak ji my, vlastníci přikládáme. Po naší msrti mude mít zase jen takovou hodnotu, jakou jí ohodnotí nový majitel. Věda s tím nemá co dělat.

Nebudu opakovat svá slova, ale sbírka má skutečně jen hodnotu pro toho, kdo jí tvoří vytvořil, utřídil, pracoval s ní,přemýšlí o ní. Majitel, uživatel. Je jedno jestli asistent profesora muzea v Londýně, nebo laický český elaterolog bez habilitace. A abychom si nepletli dojmy s pojmy, píšu o sbírce, jako množině sbírkových předmětů. Pokud chceš hovořit o významu jednoho sbírkového předmětu, pak je to ovšem něco mírně jiného a význam, hodnotu mohou mít i data, která se na tento sbírkový kus vztahují a práce s nimi. Téma ovšem je Naše sbírky.
- aphodius
Nevím, ale možná přesně nechápu, o čem mluvíš. Hodnota sbírky je mj. dána i tím, jak její tvůrce přistupuje k lokalizačním a dalším doplňkovým údajům u jednotlivých dokladových kusů. Pokud bys měl sbírku, kde by všechny lokalizace vypadaly např. "MORAVIA, 1997", pak by její dokladová hodnota pro vědu byla nižší, než kdyby na lokalizačních etiketách byla podrobnější lokalizace, popř. i nálezové okolnosti apod.
Proč má např. moje sbírka Bolbelasmů podle mého názoru vysokou hodnotu, je dáno právě přístupem k etiketaci - pod každým kusem je několik cedulek s různými údaji - viz příklad:
Proč má např. moje sbírka Bolbelasmů podle mého názoru vysokou hodnotu, je dáno právě přístupem k etiketaci - pod každým kusem je několik cedulek s různými údaji - viz příklad:
-
Děkuji Aphodie za souhlas s mými názory. Mě se také líbí ta steříděná krabice s armigery.
- Renno
- moderátor
docela mi dalo se orientovat jak to vlastně v té místnosti jeHonza píše:![]()
![]()

celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina
už makám na druhé místnostiRenno píše:docela mi dalo se orientovat jak to vlastně v té místnosti jeHonza píše:![]()
![]()
....jinak fakt dobrý

-
Honza - Je to fakt pěkný. Ale pozor na realitu. Nedávno jsem byl u jednoho pražského kolegy a když mne provedl i regály ve sklepě, mezi námi pobíhaly vřískající děti, kočky, pes, a jakási furie toho chudáka furt mlátila vařečkou že místo mlíka koupil dvanáctku, má to i stiné stránky.
Toto u mě nepřipadá v úvahu, děti z domu a v bytě 5 + 1 jenom já brouci a manželkamatej píše:Honza - Je to fakt pěkný. Ale pozor na realitu. Nedávno jsem byl u jednoho pražského kolegy a když mne provedl i regály ve sklepě, mezi námi pobíhaly vřískající děti, kočky, pes, a jakási furie toho chudáka furt mlátila vařečkou že místo mlíka koupil dvanáctku, má to i stiné stránky.

Naposledy upravil(a) anonymus dne 14 led 2016, 12:56, celkem upraveno 1 x.
- DejF
- Kontaktovat uživatele:
To se může stát... proto nemám regály ve sklepě...matej píše:Honza - Je to fakt pěkný. Ale pozor na realitu. Nedávno jsem byl u jednoho pražského kolegy a když mne provedl i regály ve sklepě, mezi námi pobíhaly vřískající děti, kočky, pes, a jakási furie toho chudáka furt mlátila vařečkou že místo mlíka koupil dvanáctku, má to i stiné stránky.
DejF
DavidFrank(et)email.cz
krascařské batole, které má tyto brouky rádo
DavidFrank(et)email.cz
krascařské batole, které má tyto brouky rádo
- míra
- Kontaktovat uživatele:
Furt prostornější mít tam regály, než rogalo 

- arafat
ahoj jak se liší Melolontha melolontha a melolontha farinosa?
na odpověď jsou tady povolanější, už jsem to v krabici předělal podle pal. cat. takto:
Melolontha pectoralis Megerle von Mühlfeld, 1812
syn. farinosa Kraatz, 1866
a tady také jako synonimum
http://www.biolib.cz/cz/taxon/id8101/
Melolontha pectoralis Megerle von Mühlfeld, 1812
syn. farinosa Kraatz, 1866
a tady také jako synonimum
http://www.biolib.cz/cz/taxon/id8101/
- Renno
- moderátor
moooc pěkný krabice....nejvíc mě ale zaujala, kromě roháčů, ta krajníková....někerý druhy ještě nemám takže je vidím takto prvně...díky za to
nevím podle koho to máš rozhozené ...esli podle Bruschiho tak třeba druh peregrinator patří do podrodu Camedula, další název podrodu je Carabophanus a né Carabophanas, a druh valentinae je synonymum pro elegans elegans a spousty dalších.....ale to asi víš a je jasný, že se to stále mění a není v lidských možnostech to pružně měnit

nevím podle koho to máš rozhozené ...esli podle Bruschiho tak třeba druh peregrinator patří do podrodu Camedula, další název podrodu je Carabophanus a né Carabophanas, a druh valentinae je synonymum pro elegans elegans a spousty dalších.....ale to asi víš a je jasný, že se to stále mění a není v lidských možnostech to pružně měnit

celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina
ne není to podle něho, je to podle nějakého staršího ruského seznamu (zatím jsem to tak nechal) , jak píšeš dnes vše jinak, hodlam to přerovnat a rozpíchnout tři muzejky na čtyři.Renno píše:...esli podle Bruschiho tak třeba druh
druh marginalis Casey, 1897 také patří jinam Calosoma (Carabosoma) marginalis Casey, 1897 neměl jsem místo