Naše sbírky

Vše o budování sbírky, tipy, rady .....
Odpovědět
anonymus

Re: Naše sbírky

Příspěvek od anonymus »

Já zase nemám tak pěkný serie ullrichi a těch ostatních brouků jako ty :yes ,prostě každý má něco. :mrk
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Honza píše:Já zase nemám tak pěkný serie ullrichi a těch ostatních brouků jako ty :yes ,prostě každý má něco. :mrk
No já bych tedy raději přece jen ty Heliocopry než ullricháče... :chuckle
Giannis

Příspěvek od Giannis »

Ti Hovňáci jsou nádherní,kdybych někdy sbíral něco jiného tak asi hovňáky-navíc nemusís sebou nic tahat stačí ráno dobře posnídat :D
Honzo ty ty hovňáky nějak čistíš dáváš je třeba do lékařského benzínu?Říkáš že si děláš svoje krabice,jaký rozměr preferuješ?
anonymus

Příspěvek od anonymus »

Stačí voda s čistícím prostředkem na nádobí,a když je to hodně špinavé tak kápnu kapku na brouka a štětečkem to na něm rozetřu a pak opláchnu pod vlahou vodou.Krabice dělám klasiku 23x30 a 30x40 nějak nepreferuju ani jednu velikost, spíš velikost krabice volím dle dané čeledě, protože dávat Pselaphinae,Staphylinidae do velké krabice (30x40) to si nedovedu představit.(ale Staphylinus,Ocypus to by bylo možné).Heliocopris jsem dal do malých krabic proto abych to měl na jednom místě s ostatními coprophágními Scarabaeidae,jelikož v jedné místnosti mám malé krabice a v druhé velké.

nedávno jsem čistil touto metodou tohoto brouka (ten čistící prostředek musí udělat takovou hustou pěnu,kterou štětečkem rozpatlán po broukovi a pak opláchnu)
anonymus

Příspěvek od anonymus »

Specialně pro aphodiuse jeho oblíbená skupina :)
Nebria
moderátor

Příspěvek od Nebria »

:chuckle Máš ho na svědomí, ho šlehne pepka :P :rofl
Trogidae orbis, Geotrupidae orbis, rod Carabus, Nebriinae.Tingidae a Mutillidae pro radost. Nebriapalearct@seznam.cz
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Honza píše:Specialně pro aphodiuse jeho oblíbená skupina :)
Táááák - to je teprve ono!! Přidal bych sem foto svých dvou krabic s naším Bolboušem a jeho iberskými bratry, to by ale mohlo způsobit nemalé pozdvižení...
mosjohnny

Příspěvek od mosjohnny »

Zdravím, našel jsem pozůstatek sbírky na půdě a zajímalo by mě jakou má/jestli má/ finanční cenu a jak se o sbírku nejlépe postarat? Díky
Přílohy
28012012172.jpg
28012012173.jpg
28012012174.jpg
Giannis

Příspěvek od Giannis »

Ahoj nechci ti brat iluze,ale hodnotu nema zadnou navic je ve velmi spatnem stavu.Takovou sbirku by nikdo nekoupil ani za sto korun.Lepsi bude kdyz zacnes sbirat od zacatku a ty druhy co mas v teto sbirce lehce casem posbiras.
krep

Příspěvek od krep »

No já myslím, že to může být naopak základ budoucí sbírky...byť tam nejsou "vzácnosti", mají určitou vypovídací hodnotu o výskytu druhu v dané době na daném místě. Takže pokud nebudeš hledět jen na estetiku, klidně si je nech a pokračuj ve sbírání. Je třeba to jen chránit před škůdci a vlhkem (podrobnosti najdeš tady na fóru).
Coleoptera: Curculionoidea: Apionidae, Rhynchitidae, Attelabidae
marion

Příspěvek od marion »

Nemá jeden z těch "Cerambyx cerdo" nějaké krátké a tlusté první tykadlové články ?
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Pokud je to dobře určeno, tak jsou tam 2 exempláře Sphodrus leucophthalmus, což je druh, který u nás již vyhynul a na Slovensku možná taky. Jsou-li oba kusy lokalizovány (z fotky to patrno není) a pocházejí-li z území bývalého Československa, pak jde nepochybně o velmi cenné dokladové kusy, i když možná nebudou v perfektní kondici.
Václav Týr

Příspěvek od Václav Týr »

zdravím,
byť ta sbírka vypadá uboze a je tam několik chyb v determinaci, určitě bych to nevyhazoval....pokud mají brouci lokalitní štítky, je to doklad pro nějaké území....prostě vyčistit, dezifikovat, uložit....
já mám ve své sbírce pár brouků po otci v ještě horším stavu a někteří jsou jediným dokladem výskytu pro dané území...
a na konec je to třeba i památka na někoho...
míra z.

Příspěvek od míra z. »

Václav Týr píše:....prostě vyčistit, dezifikovat, uložit....
a na konec je to třeba i památka na někoho...
Naprostý souhlas s Vaškem i Krepem. Pokud se to ošetří a spíchá více dohromady, tak to moc místa nezabere, a mohou tam být cenné faunistické údaje. Dan má naprostou pravdu s významem Sphodruse, každý dochovaný kus tohoto "sklepo-stájního" druhu od nás je dnes velmi cenný. Vše by chtělo ještě řádně určit, jsou tam opravdu chyby (pokud dobře vidím, tak např. C.clathratus to asi nebude).

http://ces.mkcr.cz/cz/img.php?imgid=2250
Vybrané čeledi z Dermestoidea,Bostrichoidea,Cleroidea,Cucujoidea,Tenebrionoidea, a něco navíc (Cholevinae, Histeridae), Dynastinae W
ivo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ivo »

Taky jsem si vsim,ze je tam cedulka Calosoma reticulatum,a prazdne dirky po spendliku.Pokud by to bylo z CR,docela zajimave. :?:
starosta

Příspěvek od starosta »

Dovolil jsem si z tohoto tématu stáhnout pár fotek, abych mohl ukázat nějaké obrázky opravdu pěkných sbírek. Chtěl bych to použít pro motivační prezentaci v přírodovědném kroužku na gymnáziu. Čestně prohlašuji, že se nebudu chlubit cizím peřím a vydávat to za svoje sbírky.
Pokud by s tím měl někdo problém, dejte prosím vědět.
prirodomil

Příspěvek od prirodomil »

Vašek píše:No tím jsem myslel tu pevnou systematiku. Já mám udělané krabice na Evropu (tesaři) po tribech nebo rodech s pevnými místy na každý druh (i chybějící) a zjišťuju, že neustále musím měnit a posouvat a je to na prd. Šlo by to v případě, že budeš striktně dodržovat např. 8ks od taxonu a dost, ale to dost dobře nejde, časem příjdou barevné variace, kusy rozdílně velké, kusy z jiných lokalit......
prirodomil

Ahoj, jsem naprostý začátečník, mohl byste mi někdo definovat pojem trib??
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Taxonomická jednotka

čeleď...........Cerambycidae
podčeleď.......Cerambycinae
tribus...........Cerambycini
rod..............Cerambyx
druh.............cerdo
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
prirodomil

Děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Sbírka /Collection/“