Děkuji všem za odpovědi. Když to vezmu popořadě, měl jsem za to, že většina nosatců se vyskytuje na vegetaci. Je pro mě novinkou, že efektivní bude prosev půdy. Rozšíření o prosévadlo rozhodně problém není, jen je to pro mě překvapující zjištění
Co se týče toho precizního individuálního sběru... Ano, beru, je to nejlepší. Ale co mám zkušenost, tak hodně nosatců setrvává třeba na okraji nebo spodku listů a jakmile se člověk na kousek přiblíží, pustí se a spadnou mezi armádu bršlice, do ostružiní atd. a prakticky se už nedají najít. Nejvíc jsem toho našel při sklepávání, ale je docela iritující se dívat, jak při úderu ze spodních větví spadne na plátno pár brouků, kdežto nahoře v koruně se jich rozletí stovky.
A co se týče těch živných rostlin, která literatura je pro tyto údaje nejlepší? Přiznám se, nějakou literaturu na nosatcovité brouky mám, ale živné rostliny zde zmíněny nejsou. Samozřejmě, internet je jedna možnost, ale pokud by se daly tyto informace najít v rámci nějaké ucelené literatury, bylo by to super

Phasmatodea (Timematodea, Agathemerodea,
Verophasmatodea), Coleoptera (Curculionidae, Cerambycidae), Mantodea
kontakt: michal.siegel@seznam.cz
Česká společnost entomologická
Sekce pro chov exotického hmyzu