Etiketování myrmekofilů
-
Etiketování myrmekofilů
Pěkný den, rád bych se zeptal zkušenějších kolegů jak štítkovat myrmekofily.
Setkal jsem se se případy, kdy byli nalepení mravenci s broukem na jednom štítku. To je neprůstřelné a asi nezbytné, když jsou mravenci nejistí (například úlovky při expedici v cizině). V našich podmínkách mi nepřijde praktické lovit ke každému tvorečkovi chycenému v okolí hnízda těžko zaměnitelného Lasius fulinginosus pokaždé jednoho mravence. Brouka lepím samotného a tomu Lasiovi věnuju jeden řádek na lokaliťáku (ex Lasius fulinginosus Latr.).
Tohle jsem si vymyslel sám, ale ocením radu, zda je v tomto směru nějaký zažitý úzus, který by zjednodušoval život například při determinaci.
Děkuji pěkně
Setkal jsem se se případy, kdy byli nalepení mravenci s broukem na jednom štítku. To je neprůstřelné a asi nezbytné, když jsou mravenci nejistí (například úlovky při expedici v cizině). V našich podmínkách mi nepřijde praktické lovit ke každému tvorečkovi chycenému v okolí hnízda těžko zaměnitelného Lasius fulinginosus pokaždé jednoho mravence. Brouka lepím samotného a tomu Lasiovi věnuju jeden řádek na lokaliťáku (ex Lasius fulinginosus Latr.).
Tohle jsem si vymyslel sám, ale ocením radu, zda je v tomto směru nějaký zažitý úzus, který by zjednodušoval život například při determinaci.
Děkuji pěkně
Formicidae vážněji, ostatní příležitostně
-
Re: Etiketování myrmekofilů
Někdo lepí mravence na zvláštní štítek pod brouka-to je asi nejčastější, já jsem v tomhle lajdák a píšu Formica sp., Myrmica sp., Lasius sp.. Jediný u kterých píšu celé jméno je právě Lasius fuliginosus, brunneus a Liometopum microcephalum. Občas taky vezmu mravence z hnízda a nalepím je zvlášť, jenže stejně jsem si je zatím nedal určit.
Já si stejně myslím, že broukům jde převážně o biotop, teplotu vlhkost a druh mravence je sekundární. Myrmekofilů¨vázaných na jeden konkretní druh mravence u nás asi moc nebude. Určitě by ale stálo za to dělat to pořádně, třeba nemám pravdu.
Já si stejně myslím, že broukům jde převážně o biotop, teplotu vlhkost a druh mravence je sekundární. Myrmekofilů¨vázaných na jeden konkretní druh mravence u nás asi moc nebude. Určitě by ale stálo za to dělat to pořádně, třeba nemám pravdu.

-
Jak píše Marion, určitě by stálo za to, dělat to pořádně. Od dob Smetany se v myrmekologii asi mnohé změnilo. Lasius fuliginosus je zřejmě stálice, ale třeba u skupiny Formica rufa to je složitější. Smetana vůbec neuvádí Formica polyctena (asi nejhojnější Formica vůbec), nebo F. lugubris, která je na Šumavě nejhojnější Formicou.
Václav Šilha, e-mail: coleoptera@bubakov.net
-
Pavel Bezděčka už tu kdysi psal, že by uvítal, kdyby mravenec, u kterého byl druh nalezen, byl nalepen na štítku pod broukem... tož chlapci, je to na každém z vás, kterak se k tomu postavíte (i když chápu, že fuliginosus je opravdu pravděpodobně lehce určitelný již v terénu ;-) )
Coleoptera: Curculionoidea: Apionidae, Rhynchitidae, Attelabidae
- Nebria
- moderátor
Svoje sběry jsem vždy řešil lepením mravence i u jasných a snadno určitelných druhů mravenců a to z důvodu že na první pohled vidím u jednoho druhu brouka jestli jsem ho vždy našel u jednoho druhu mravence, nebo naopak třeba u tří druhů.
Trogidae orbis, Geotrupidae orbis, rod Carabus, Nebriinae.Tingidae a Mutillidae pro radost. Nebriapalearct@seznam.cz
-
Jasně, ale myslel jsem tím, že třeba u toho fuliginosuse by to šlo řešit údajem na lokalitním štítku... 

Coleoptera: Curculionoidea: Apionidae, Rhynchitidae, Attelabidae
- Nebria
- moderátor
jasně 

Trogidae orbis, Geotrupidae orbis, rod Carabus, Nebriinae.Tingidae a Mutillidae pro radost. Nebriapalearct@seznam.cz
- aphodius
Já mravence nepoznám, ani toho fuliginosa, určím je jen do rodu, a to kdoví jestli, takže pokud seberu třeba Clavigera, určitě dám pod něj na zvláštní štítek i hostitelského mravence - tím nic nepokazím, navíc, nikde není psáno, že se třeba fuliginosus nerozpadne na dva druhy rozlišitelné jen analýzou DNA. Dřív jsem to nedělal, ale teď už tak nezodpovědný být nechci.