Máš pravdu, aphodius. Ja som sa už dlhú dobu obával, žeby som zbieraním niektorých druhov mohol nejak týmto druhom uškodiť, no asi boli moje obavy až príliš prehnané. Keď sa nad tým zamyslím, tak naozaj zber hmyzu má mizivý až zanedbateľný podiel na úbytku vzácnych druhov hmyzu a rozhodne nie je ani nemôže byť príčinou vyhubenia nejakého druhu. Za úbytkom a vymiznutím vzácnych druhov hmyzu (a nielen hmyzu) stojí v prvom rade modernizované lesníctvo, poľnohospodárstvo, znečistené ovzdušie, voda a pôda - teda hlavne nezodpovedný a majtenícky vzťah človeka k prírode a jeho snaha prírodu ovládnuť. Teda pokiaľ bude človeka i naďalej ničiť biotopy, tak vzácne druhy ako Lucanus cervus, Rosalia alpina a mnohé ďalšie, môžu takmer bez stopy zmiznúť a to bez ohľadu na to, či by ich niekto ešte aj zbieral alebo nie. Teda v takom prípade by tie zbery boli práveže jedinou "najživšou" spomienkou na tieto krásne druhy, vďaka zberom by po nich ostalo aspoň niečo. Ale dúfajme, že pre tieto krásne druhy vždy zostanú u nás biotopy, kde by mohli i naďalej prežívať, lebo by bola veká škoda, keby ostali na obdiv už len v múzeách a nie aj vo voľnej prírode.

Mali by sa chrániť celé biotopy, a nie iba jednotlivé druhy! Vtedy by o mnohé druhy nikdy nebola núdza a ochranou biotopov by bolo zabezpečené ich prežitie dostatočne dobre.
Ja som samozrejme nepovedal, žeby zberatelia boli hlavnou príčinou úbytku niektorých druhov! To si ani tvrdiť nedovolím. A po tvojich slovách už lepšie chápem, že zber nemá žiadny podiel na úbytku druhov. Ja som sa vždy cítil vinný, keď som chcel chytiť druh o ktorom som vedel, že je zriedkavý, preto som sa tak začal báť, žeby som mohol prírode zberom nejak ja sám ublížiť. Asi u mňa zvíťazil strach nad rozmýšľaním.
A tým, čo som písal, som chcel ešte vyjadriť aj to, že sú aj ľudia, ktorí iba hmyz zbierajú, aby ho buď mohli predať, alebo "sa tešili z jeho krásy" a pritom sa okrem zberu oň nijak inak veľmi nezaujímajú. Len zbierajú ako napríklad filatelisti, či numizmatici. Netvrdím, žeby tu na fóre niekto bol takýmto zberateľom, aj tak si myslím, že väčšina ľudí, aj keď začne zbierať hmyz len takto, postupom času ho to predsa len dovedie k tomu, aby sa oň začal zaujímať i z teoretickej stránky. A už to ani nepokladám za nič zlé, keď som si to celé nechal v hlave prejsť a porozmýšľal nad tým. Krásne tropické chrobáky má v prvom rade na svedomí vypaľovanie pralesov a sadenie plantáží banánov a iných plodín. Jeden chrobák chytený entomológom nič neznamená v porovnaní s tisíckami chrobákov ktoré uhoreli v plameňoch, ktoré založili ziskuchtivý banánoví či tabakoví plantážnici... Chrániť treba celý les a nielen pár druhov zvierat a rastlín. A tebe, aphodius, ďakujem, že si ma prinútil nad týmto viac popremýšľať a uvedomiť si ako sa naozaj skutočne veci majú.