Začínám s preparací
-
Lucanus cervus
Začínám s preparací
Dobrý den, poprvé jsem zkusil preparovat něco co mi chcíplo atd.. Používám špendlíky č. 3, 0,50mm průměr, a protože mi došly, tak i klasické špendlíky z papírnictví. Dělám to dobře?
- míra
- Kontaktovat uživatele:
Re: Začínám s preparací
Proč to nelepit rovnou na štítky?
Jinak každý druh, rod, čeleď, nemluvě o vyšších jednotkách může mít preparaci poplatnou determinačním znakům, tedy každý jinou.
Jinak každý druh, rod, čeleď, nemluvě o vyšších jednotkách může mít preparaci poplatnou determinačním znakům, tedy každý jinou.
-
Nicolascoleoptera
I na tohle existují různé názory, někdo preferuje celou sbírku jednotně, někdo propichlého brouka má za poškozeného, jiný nadává na lepení - nicméně základ bych viděl ve zjištění, které znaky jsou pro tu kterou skupinu podstatné a tomu přizpůsobil preparaci... Například u některých Anthaxii už preparuju zadní nohy asymetricky, abych nemusel brouka pod binoklem natáčet... nevypadá to moc hezky, ale je to praktické - a já nejsem estét
A jinak ano, děláš to dobře - nebo lépe, neděláš to blbě - žádné vyloženě dobře definované není. Za mě postup (u menších a středních krasců): otočím brouka na záda, vykucham, aedeagus nalepím do rohu štítku. Srovnám štětečkem nohy a tykadla jen tak, abych s nimi pak mohl dál manipulovat. Kapička lepidla (brouk je pořád na zádech), vezmu štítek (už se špendlíkem, za ten to držím) a brouka jím "seberu"- přilepím. Pak už jen nasliněným štětečkem dorovnám nohy a tykadla jak chci. Ale rozhodně jsou i jiné funkční metody. Lovu a preparaci zdar!
A jinak ano, děláš to dobře - nebo lépe, neděláš to blbě - žádné vyloženě dobře definované není. Za mě postup (u menších a středních krasců): otočím brouka na záda, vykucham, aedeagus nalepím do rohu štítku. Srovnám štětečkem nohy a tykadla jen tak, abych s nimi pak mohl dál manipulovat. Kapička lepidla (brouk je pořád na zádech), vezmu štítek (už se špendlíkem, za ten to držím) a brouka jím "seberu"- přilepím. Pak už jen nasliněným štětečkem dorovnám nohy a tykadla jak chci. Ale rozhodně jsou i jiné funkční metody. Lovu a preparaci zdar!
Anthaxiini W
- míra
- Kontaktovat uživatele:
Kolega Lucanus si jistě z nepřeberného množství ukázek na foru něco najde. Myslím, že žádný entomolog nezačínal hned s binoklem a kucháním pidniku. Podle materiálu soudím, že jde o úplné začátky, proto jsem doporučil lepit. Také bych doporučil sehnat si literaturu, přes autoboty se sežene vše a není to drahé. Někdy je lepší si počíst jak to dělali dříve. Třeba edice Obenbergera v historických časopisech. Jedna nesla název "co s broučky na jaře a v létě nachytanými..."
Ale abych nemlátil prázdnou slámu, na obrázku vidím nešvar v doporučených pomůckách. Pokud by měl Lucanus zájem pošlu mu v jedné dvou entomologických krabicích pár sad nalepovacích štítků, nějaké balíčky entomologických špendlíků, nějaký výškáček či pomůcky. Akorát si musí zařídit dopravu.
Ale abych nemlátil prázdnou slámu, na obrázku vidím nešvar v doporučených pomůckách. Pokud by měl Lucanus zájem pošlu mu v jedné dvou entomologických krabicích pár sad nalepovacích štítků, nějaké balíčky entomologických špendlíků, nějaký výškáček či pomůcky. Akorát si musí zařídit dopravu.
-
Lucanus cervus
Děkuji moc, pošlu vám sz.
- míra
- Kontaktovat uživatele:
Tak to mám připravené k odeslání, jak jsme se domluvili, jedna krabice pomůcek a v druhé krabici startup mix. V tomto případě tesaři, pár hodně dobrých jako acmaeops pratensis, nebo isotomus speciosus, pár slušných jako Trichoferus pallidius, nebo anoploderomorpha cyanea, nu a zbytek spíše čačky jako leptura rubra, nebo cerambyx masaryki.
schválně jsem nedával deterinace aby bylo vzrušo, je tam i pár dalších dobrých druhů.
A jinak, pokud se ozve další zcela začínající entomolog, nabízím to samé free , tedy dvě entomologické krabice plné pomůcek a hmyzu, jak brouků, tak případně motýlů. Pokud bude zájem a symbioza, mohu dále radit a posílat další materiál.
schválně jsem nedával deterinace aby bylo vzrušo, je tam i pár dalších dobrých druhů.
A jinak, pokud se ozve další zcela začínající entomolog, nabízím to samé free , tedy dvě entomologické krabice plné pomůcek a hmyzu, jak brouků, tak případně motýlů. Pokud bude zájem a symbioza, mohu dále radit a posílat další materiál.