Preparace drobných brouků
-
- Kontaktovat uživatele:
Preparace drobných brouků
Dobrý den. Chtěl by jsem se zeptat, jak správně preparovat drobné brouky menší než 3 mm. Našel jsem dnes jednoho drobnýho, asi 1,5-2 mm a nevím jak ho mám správně vypreparovat tak, aby se dal dodatečne určit. Děkuju
-
Re: Preparace drobných brouků
Tuším, že už to tu někde bylo (projeďte si vlákna), ale malé shrnutí:
Malí brouci se lepí. Použijte vodou rozpustné lepidlo, je dobré brouka v lepidle neutopit. Nohy i tykadla roztáhnout od těla. Některé skupiny chtějí specifickou preparaci (např. na bok), ale to už bychom zabíhali do zbytečných podrobností.
Malí brouci se lepí. Použijte vodou rozpustné lepidlo, je dobré brouka v lepidle neutopit. Nohy i tykadla roztáhnout od těla. Některé skupiny chtějí specifickou preparaci (např. na bok), ale to už bychom zabíhali do zbytečných podrobností.
Coleoptera: Curculionoidea: Apionidae, Rhynchitidae, Attelabidae
-
No vidíš, na to jsem zapomněl 

Coleoptera: Curculionoidea: Apionidae, Rhynchitidae, Attelabidae
- Adam
U malých brouků (do 3 mm) jsem najel na systém minimální preparace. Nalepuju, nepreparuju. Je to sice neestetické a časová úspora je při vycvičené ruce a dobrém rozvlhčení minimální, ale není nic horšího než zaslintaný a zamaštěný (hovňousáři pomlčí) chlupatý brouk, který se kvůli nalepeným končetinám nedá čistě odlepit.
-
Ahoj kluci ,můžete mi vysvětlit jak lepíte 1-2mm velkou mrchu aniž ji zaplácáte lepidlem?
JV

- starbaits
Já používám 000 špendlík z ustřihlou hlavičkou.
- Adam
Špendlíkovou hlavičku normální trojky zlehka zčásti namočím do Herkulesu a zlehka se dotknu štítku. Se ví, že ne vždycky to vyjde tak, jak chci.... 

Všetečka Josef píše:Ahoj kluci ,můžete mi vysvětlit jak lepíte 1-2mm velkou mrchu aniž ji zaplácáte lepidlem?JV
nemám s tím žádné problémy, je to otázka cviku a praxe (1mm a menší)
- broukovec
Pro přenesení brouka na štítek použít jemný navlhčený štětec, namočit a otřít tak, aby nebyl mokrý, ale přilnavý. V papírnictví ani v modelářství jsem žádný takový nenašel, teprve ve výtvarnictví měli štětec s dostatečně jemným a dlouhým chlupem, údajně se jím podepisují obrazy, tenhle je označen "0", chlupy celkový průměr 1 mm x 18 mm.
- broukovec
Může být, nejmenší je 5/0, taky ho mám, pod mikroskopem průřez stejný, chlupy zdá se taky, rozdíl bude nejspíš jen v té délce chlupu, tenhle je má asi 5 mm, takže je celkově tužší. Rozdíl je i v ceně, nepamatuju si už, kolik tamten stál, ale stovka bude málo.
- Hali+
Jak na preparaci genitálií některých maličkých brouků jsme s kolegou popsali v jednom článečku, v odstavci "Poznámky k metodice použité pro preparaci genitálií":
http://www.zpcse.cz/entolisty/dokumenty ... l-Rebl.pdf
Třeba se to někomu bude hodit...
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- Hali+
Výborná věc, děkuji! Už jsem si objednal. ;-)Honza píše:Používám tyto : http://www.modely-plastikove.cz/kategorie/stetce-121
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
-
- Kontaktovat uživatele:
V dokumente som sa dočítal, že samičie genitálie nepreparovali a že teda ani samice neuvádzali v nálezoch, lebo ani nie sú spoľahlivé kľúče na určovanie samičích genitálií. To je dosť veľká škoda, lebo týmto odpadá množstvo cenných údajov.Hali+ píše:Jak na preparaci genitálií některých maličkých brouků jsme s kolegou popsali v jednom článečku, v odstavci "Poznámky k metodice použité pro preparaci genitálií":
- Hali+
Nojo no, ale co s tím naděláme, když na samice není spolehlivý klíč...? Takových skupin je spousta, kde samice nejdou spolehlivě determinovat. No a protože zrovna v našem případě se jedná o druh, který se vyskytoval spolu s dalšími, tak zjištěné samice mohly patřit k několika druhům. Proto než uvádět něco neověřeného, za čím si člověk nemůže stát, tak samice raději ani neuvádět. Zvlášť když se jednalo o nový druh pro ČR.LucanusCervus píše:V dokumente som sa dočítal, že samičie genitálie nepreparovali a že teda ani samice neuvádzali v nálezoch, lebo ani nie sú spoľahlivé kľúče na určovanie samičích genitálií. To je dosť veľká škoda, lebo týmto odpadá množstvo cenných údajov.