Preparace drobných brouků

Vše o preparování hmyzu.. metody, tipy, rady a pomůcky
Odpovědět
LucanusCervus
Kontaktovat uživatele:

Preparace drobných brouků

Příspěvek od LucanusCervus »

Dobrý den. Chtěl by jsem se zeptat, jak správně preparovat drobné brouky menší než 3 mm. Našel jsem dnes jednoho drobnýho, asi 1,5-2 mm a nevím jak ho mám správně vypreparovat tak, aby se dal dodatečne určit. Děkuju
krep

Re: Preparace drobných brouků

Příspěvek od krep »

Tuším, že už to tu někde bylo (projeďte si vlákna), ale malé shrnutí:

Malí brouci se lepí. Použijte vodou rozpustné lepidlo, je dobré brouka v lepidle neutopit. Nohy i tykadla roztáhnout od těla. Některé skupiny chtějí specifickou preparaci (např. na bok), ale to už bychom zabíhali do zbytečných podrobností.
Coleoptera: Curculionoidea: Apionidae, Rhynchitidae, Attelabidae
krep

Příspěvek od krep »

No vidíš, na to jsem zapomněl :wasntme
Coleoptera: Curculionoidea: Apionidae, Rhynchitidae, Attelabidae
Adam

Příspěvek od Adam »

U malých brouků (do 3 mm) jsem najel na systém minimální preparace. Nalepuju, nepreparuju. Je to sice neestetické a časová úspora je při vycvičené ruce a dobrém rozvlhčení minimální, ale není nic horšího než zaslintaný a zamaštěný (hovňousáři pomlčí) chlupatý brouk, který se kvůli nalepeným končetinám nedá čistě odlepit.
Všetečka Josef

Příspěvek od Všetečka Josef »

Ahoj kluci ,můžete mi vysvětlit jak lepíte 1-2mm velkou mrchu aniž ji zaplácáte lepidlem? :nech JV
starbaits

Příspěvek od starbaits »

Já používám 000 špendlík z ustřihlou hlavičkou.
Adam

Příspěvek od Adam »

Špendlíkovou hlavičku normální trojky zlehka zčásti namočím do Herkulesu a zlehka se dotknu štítku. Se ví, že ne vždycky to vyjde tak, jak chci.... :ninja
anonymus

Příspěvek od anonymus »

Všetečka Josef píše:Ahoj kluci ,můžete mi vysvětlit jak lepíte 1-2mm velkou mrchu aniž ji zaplácáte lepidlem? :nech JV

nemám s tím žádné problémy, je to otázka cviku a praxe (1mm a menší)
broukovec

Příspěvek od broukovec »

Pro přenesení brouka na štítek použít jemný navlhčený štětec, namočit a otřít tak, aby nebyl mokrý, ale přilnavý. V papírnictví ani v modelářství jsem žádný takový nenašel, teprve ve výtvarnictví měli štětec s dostatečně jemným a dlouhým chlupem, údajně se jím podepisují obrazy, tenhle je označen "0", chlupy celkový průměr 1 mm x 18 mm.
F.Houška
Coleoptera WP
http://coleoptera-cz.webnode.cz/
broukovec

Příspěvek od broukovec »

Může být, nejmenší je 5/0, taky ho mám, pod mikroskopem průřez stejný, chlupy zdá se taky, rozdíl bude nejspíš jen v té délce chlupu, tenhle je má asi 5 mm, takže je celkově tužší. Rozdíl je i v ceně, nepamatuju si už, kolik tamten stál, ale stovka bude málo.
F.Houška
Coleoptera WP
http://coleoptera-cz.webnode.cz/
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Jak na preparaci genitálií některých maličkých brouků jsme s kolegou popsali v jednom článečku, v odstavci "Poznámky k metodice použité pro preparaci genitálií":
http://www.zpcse.cz/entolisty/dokumenty ... l-Rebl.pdf
Třeba se to někomu bude hodit...
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Výborná věc, děkuji! Už jsem si objednal. ;-)
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
LucanusCervus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucanusCervus »

Hali+ píše:Jak na preparaci genitálií některých maličkých brouků jsme s kolegou popsali v jednom článečku, v odstavci "Poznámky k metodice použité pro preparaci genitálií":
http://www.zpcse.cz/entolisty/dokumenty ... l-Rebl.pdf
Třeba se to někomu bude hodit...
V dokumente som sa dočítal, že samičie genitálie nepreparovali a že teda ani samice neuvádzali v nálezoch, lebo ani nie sú spoľahlivé kľúče na určovanie samičích genitálií. To je dosť veľká škoda, lebo týmto odpadá množstvo cenných údajov.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

LucanusCervus píše:V dokumente som sa dočítal, že samičie genitálie nepreparovali a že teda ani samice neuvádzali v nálezoch, lebo ani nie sú spoľahlivé kľúče na určovanie samičích genitálií. To je dosť veľká škoda, lebo týmto odpadá množstvo cenných údajov.
Nojo no, ale co s tím naděláme, když na samice není spolehlivý klíč...? Takových skupin je spousta, kde samice nejdou spolehlivě determinovat. No a protože zrovna v našem případě se jedná o druh, který se vyskytoval spolu s dalšími, tak zjištěné samice mohly patřit k několika druhům. Proto než uvádět něco neověřeného, za čím si člověk nemůže stát, tak samice raději ani neuvádět. Zvlášť když se jednalo o nový druh pro ČR.
Odpovědět

Zpět na „Preparace hmyzu /Insect preparation/“