Haci píše:To uz neplati o determinacich, protoze ty jsou jako podpis determinatora. Kdo ma pak poznat jestli ten ci onen clovek danne zvire opravdu determinoval nebo si tam dal 'sberatel-znamkar' stitek jen tak.
Vážím si Tě, Haci, jako skvělého entomologa, ale promiň - buď nečteš, co píšu, nebo to nemůžeš či nechceš pochopit. To, co's napsal, se může týkat jedině historického, zejména typového materiálu, sbíraného dávno zesnulými sběrateli, kde bych si nikdy nedovolil vyhodit původní etikety pod broukem. Ale jak jsem psal výše - determinační etikety tištěné z Wordu a Excelu jsou dnes uniformní a v žádném případě se z nich nedá poznat, zda je pod brouky dal determinátor nebo majitel sbírky! Tvoje argumentace plave na vodě! Nebudu se opakovat, jak determinuju materiál - pod brouky etikety nedávám - je to na těch, kteří si ode mě určený materiál přebírají - viz to, co jsem psal o pár příspěvků výše.
Dále k lokalizaci: pokud je lokalizace nejasná a nedá se již ověřit u autora nálezu, pak je takový praperát, jak správně napsal Wayup, vědecky zcela bezcenný - to se týká i toho Tebou uvedeného exempláře z Ekvádoru nebo Peru. V dnešní době vypadají lokaliťáky i determináky uniformně, jsou tištěné prakticky jen ze dvou programů Microsoftu (Word, Excel), a když někdo lokaliťák vymění třeba proto, že byl vytištěn na nekvalitní tiskárně za použití recyklovaného toneru, který se z papíru odlupuje, pak to stejně nepoznáš! Důležitý je obsah - ne forma! Podstatné je, aby info na lokaliťáku bylo pravdivé a co nejpodrobnější - o nic jiného tady nejde - pokud Tobě ano, pak jsi známkař Ty, a ne ti, které tak sám nazýváš!
Haci píše:Jen bych poprosil tu druhou zmineou ssp., az nadejde den, kdy skonci s entomologii, aby sve sbirky dala do galerie, kde budou ostatni obdivovat, jak jim krasne zarezavaji stitky v lajne. Bordelu v historickych sbirkach je az az, tak proc pridelavat dalsi...
Ujišťuju Tě, že moje sbírka s mnohými vyměněnými lokalitními etiketami je stejně vědecky cenná, jako předtím - nebo spíše daleko cennější, protože mnohé údaje, zjištěné přímo od sběratelů těch kusů, tam přibyly, navíc všechny zajímavé kusy jsou nebo budou mnou řádně opublikovány. V bordelu je možná Tvoje sbírka, ta moje je v perfektním pořádku a za správnost lokalizačních údajů každého jednoho kusu ručím hlavou! Nikdy bych do své sbírky nezařadil kus s pochybnou lokalizací - takové preparáty patří do koše!
Yohaness píše:Dále bych se také, být vámi, zamyslel nad reakcemi ostatních: Yohaness, Hali, Míra Z., Krep, Marion, Rachůnek, J.P.,Roman L., Broukovec, Jakub, Nebria, Haci... tak asi na tom něco bude.
Aha - takže pokud stádo bučí něco, s čím se nemůžu ztotožnit, měl bych se přesto přizpůsobit jako za bolševika? Možná bys mohl založit lágr na převýchovu moderně uvažujících entomologů, jako jsem já nebo Wayup... Skutečně dobrá argumentace, to nemohu říct...